x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mistere mercuriene

Mistere mercuriene

de Delia Zahareanu    |    07 Feb 2008   •   00:00

După misiunea de survolare a primei planete de la Soare, sonda spaţială Messenger, care a survolat Mercur la o distanţă de 199 de kilometri, a trimis date incitante despre geologia şi imagistica acestui corp ceresc, relatează The New York Times.

După misiunea de survolare a primei planete de la Soare, sonda spaţială Messenger, care a survolat Mercur la o distanţă de 199 de kilometri, a trimis date incitante despre geologia şi imagistica acestui corp ceresc, relatează The New York Times. Messenger a transmis spre Terra imagini care sunt diferite de cele culese de Mariner, cu treizeci de ani în urmă, ceea ce demonstrează că schimbări dramatice au avut loc pe Mercur în această perioadă. “Această survolare ne-a permis să vedem o parte a planetei care nu a fost niciodată observată de sondele spaţiale, iar mica noastră navă ne-a oferit o adevărată mină de aur. Din punctul de vedere al performanţelor sondei şi din perspectiva manevrabilităţii, această întâlnire a fost aproape perfectă şi suntem încântaţi să avem aceste date ştiinţifice ce ne-au fost trimise”, a apreciat dr. Sean Solomon, principalul investigator al lui Messenger, de la Carnegie Institution din Washington, informează Science Daily.

Însă una dintre cele mai surprinzătoare imagini este cea supranumită “Păianjenul”, un crater rezultat cel mai probabil în urma unui impact, cu un diametru de 50 de kilometri, înăuntrul căruia există mai mult de 100 de şanţuri, radiind în toate direcţiile. “Este un adevărat mister, o descoperire cu adevărat neaşteptată”, a comentat dr Louise Prockter, de la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory. 

 

 

Beatles îşi fac debutul la scara Universului cu o piesă înregistrată acum 40 de ani

Administraţia Spaţială Americană a transmis în spaţiul cosmic, la o distanţă fără precedent, la data de 4  februarie (la 19:00, ora SUA), cântecul legendarei formaţii britanice The Beatles, “Across the Universe”, relatează Space.com. Cântecul a fost transmis prin intermediul Deep Space Network, marcând aniversarea a 40 de ani de la înregistrarea lui. În acest an, NASA sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare şi totodată, a 45-a aniversare a reţelei Deep Space Network, o structură internaţională de antene interconectate care susţin misiunile de explorare a spaţiului. “Excelent, felicitări pentru NASA. Trimi­teţi dragostea mea extratereştrilor!”, a declarat Sir Paul McCartney, într-un mesaj adresat agenţiei spaţiale americane. Transmisia a fost direcţionată către Steaua Polară, aflată la o depărtare de 431 de ani-lumină de Pământ şi călătoreşte cu o viteză de 300.000 de kilometri pe secundă. Yoko Ono, văduva lui John Lennon a comentat: “Văd că acesta este începutul unei noi ere, în care vom comunica cu miliarde de planete din Univers”.

 

 

Final cu surprize

Pentru o stea pitică albă ce se găseşte în proximitatea unei găuri negre nu există un sfârşit obişnuit al existenţei sale, relatează Science Daily. Dacă mişcarea sa pe o orbită o aduce prea aproape de gaura neagră, forţa gravitaţională a acesteia va genera forţe suficient de puternice pentru a redeclanşa procesele nucleare din miezul stelei. “Simulările noastre pe calculatoare ultraperformante arată o supernova foarte aparte, care are o semnătură unică a unei găuri negre intermediare”, a declarat Enrico Ramirez-Ruiz, de la Universitatea din California, citat de Science Daily.

 

Călătorie virtuală pe Saturn

Programul Cassini at Saturn Inte­ractive Explorer (CASSIE) este cea mai nouă atracţie propusă amatorilor de călătorii  – deocamdată virtuale – prin sistemul solar. Cei doritori pot urmări simulări extrem de realiste ale misiunilor sondei Agenţiei Spaţiale Europene, Cassini, care explorează planeta Saturn şi sateliţii lui. Softwa­­re-ul care permite acest tur al zonei în care activează Cassini este downloa­dabil de pe o secţiune a site-ului NASA. Doritorii au la dispoziţie trei moduri de explorare diferită a sistemului saturnian, relatează New Scientist. Schimbări de viteză, de unghiuri de filmare sunt printre opţiunile care stau la dispoziţia utilizatorilor.

 

Comemorare tristă

După cele două dezastre din cadrul misiunilor navetei spaţiale, decizia NASA de a sfârşi acest program în 2010 accentuează şi mai mult felul în care au fost percepute accidentele cu Challenger şi Columbia. Anul acesta, agenţia spaţială americană comemorează cinci ani de la dezastrul care a dus la dezintegrarea navetei Columbia, la 1 februarie 2003.

 

Căutări de parteneri

NASA urmează să anunţe un nou partener comercial cu care va dezvolta un plan alternativ de asigurare a transportului de echipament şi oameni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, după ce programul navetei spaţiale va fi oficial încheiat în 2010. Parteneriatul cu Rocketplane Kistler a fost întrerupt în octombrie 2007, după ce NASA decisese să contracteze această fir­mă, împreună cu SpaceX, pentru rea­lizarea unui înlocuitor pentru navete. Rocketplane Kistler nu reuşise să adu­ne 500 de milioane din finanţări private, conform contractului semnat cu agenţia spaţială americană. “Suntem pe cale să formăm un parteneriat adi­ţional până la sfârşitul acestei luni”, a declarat pentru New Scientist Beth Dickey, purtătoarea de cuvând a NASA, de la sediul din Washington DC.  Dickey nu a precizat o dată clară.

×
Subiecte în articol: nasa spatiul cosmic