x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA invită publicul să trimită fotografii cu nori pentru validarea imaginilor din satelit

NASA invită publicul să trimită fotografii cu nori pentru validarea imaginilor din satelit

20 Mar 2018   •   17:41
NASA invită publicul să trimită fotografii cu nori pentru validarea imaginilor din satelit

NASA invită publicul să trimită, până la data de 15 aprilie, fotografii cu nori realizate cu telefonul mobil pentru a ajuta agenţia spaţială americană să valideze datele colectate cu ajutorul sateliţilor, informează site-ul revistei L'Express. 

Proiectul, botezat "Globe clouds challenge", se desfăşoară în intervalul 15 martie-15 aprilie, potrivit unui comunicat de pe site-ul NASA. ''Este perioada de trecere de la iarnă la primăvară. Tipurile de furtuni se vor schimba prin urmare, aşa că se vor schimba şi tipurile de nori'', a subliniat Marilé Colón Robles, lidera echipei Globe Clouds de la Centrul de Cercetare Langley al NASA din Hampton, Virginia. 

''Cetăţenii de toate vârstele interesaţi de ştiinţă'', se mai spune în comunicatul NASA, ''pot realiza până la 10 observaţii de nori pe zi''. Pot apoi transmite imaginile prin intermediul aplicaţiei Globe Observer, disponibilă pentru sistemele Android şi iOS, fără să uite să precizeze locul în care au fost făcute fotografiile. 

Participanţii cu cele mai multe imagini trimise vor fi felicitaţi de un cercetător NASA prin intermediul unui videoclip postat pe site-ul programului GLOBE şi pe reţelele de socializare, precizează agenţia spaţială pe site-ul său. 

Pentru Marilé Colón Robles, programul prezintă un avantaj pedagogic, acela de a ''arăta oamenilor cât de important este pentru NASA să primească observaţii ştiinţifice de la cetăţeni'', care le vor permite oamenilor de ştiinţă să valideze datele provenite de la cele şase instrumentele de observaţie a Terrei pe care le au la dispoziţie. 

''Chiar dacă aceste instrumente folosesc tehnologii avansate, nu este mereu uşor pentru oamenii de ştiinţă să identifice corect toate tipurile de nori după imaginile acestora'', explică NASA. 

Spre exemplu, se explică în comunicat, poate fi dificil de diferenţiat norul subţire şi rar de tip cirrus de o imagine cu zăpadă, din moment ce ambele fenomene sunt reci şi strălucitoare, cu atât mai mult când norii cirrus sunt deasupra unei suprafeţe acoperite de zăpadă. Una dintre soluţiile pentru această problemă este ''analiza imaginilor din satelit dintr-o anumită regiune şi compararea acestora cu imaginile de la sol trimise de cetăţeni''. 

''Analiza imaginilor norilor, aşa cum au fost înregistrate de un observator, şi analiza detaliată a suprafeţei acestora ne ajută să înţelegem mai bine imaginile realizate din satelit'', precizează Marilé Colón Robles. 

Cercetătoarea are un singur sfat pentru cei care vor să participe la proiect, dar nu au foarte multă experienţă în identificarea norilor: ''Mergeţi afară! Cu cât vedeţi mai mulţi nori, cu atât veţi deveni mai familiarizat cu colectarea de date''.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nasa nori poze cu nori imagini din satelit