x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA omagiază "personalităţile din umbră" ale cuceririi spaţiale americane

NASA omagiază "personalităţile din umbră" ale cuceririi spaţiale americane

13 Iun 2019   •   22:45
NASA omagiază "personalităţile din umbră" ale cuceririi spaţiale americane

NASA a redenumit miercuri strada pe care se află sediul ei din Washington pentru a onora astfel trei matematiciene de culoare a căror activitate, prezentată în filmul "Hidden Figures" (2016), s-a dovedit a fi extrem de preţioasă în cadrul cuceririi spaţiale americane, informează AFP.

Cercetătoarele Katherine Johnson, Dorothy Vaughan şi Mary Jackson au jucat între anii 1940 şi 1960 un rol crucial pentru cercetările aerospaţiale americane, într-o perioadă în care Statele Unite se pregăteau să trimită primul echipaj de astronauţi pe Lună. 

A fost însă nevoie să treacă mulţi ani înainte ca publicul larg să descopere povestea uitată a acestor eroine, care nu au fost deloc scutite de prejudecăţile sexiste şi rasiale din epocă. 

Scriitoarea Margot Lee Shetterly le-a dedicat în 2016 cartea "Hidden Figures", adaptată în acelaşi an pe marele ecran într-un film cu acelaşi titlu. Rolurile celor trei matematiciene de culoare au fost interpretate în acest lungmetraj de Octavia Spencer, Taraji P. Henson şi Janelle Monae.

NASA a decis ca strada pe care se află sediul ei din Washington să se numească Hidden Figures Way. 

Agenţia spaţială americană va celebra luna viitoare cea de-a 50-a aniversare a primilor paşi făcuţi de oameni pe Lună.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nasa cucerirea spațiilor americane