x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Roscosmos studiază amânarea lansării navetei Soyuz MC-13 la cererea NASA

Roscosmos studiază amânarea lansării navetei Soyuz MC-13 la cererea NASA

29 Mar 2019   •   13:42
Roscosmos studiază amânarea lansării navetei Soyuz MC-13 la cererea NASA

Agenţia spaţială rusă Roscosmos studiază cererea NASA de a amâna lansarea navetei Soyuz MC-13, informează vineri pe reţeaua de socializare Twitter Dmitri Rogozin, responsabilul agenţiei, citat de EFE. 

NASA a cerut Roscosmos să amâne lansarea până la sfârşitul lunii iulie, ceea ce ar implica menţinerea cu aproape trei luni în spaţiu a echipajului Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). 

Agenţia spaţială americană a făcut această solicitare în urma amânării testelor la naveta spaţială Crew Dragon. 

"Analizăm cerea NASA. Vom lua o decizie în funcţie de opinia experţilor fabricantului rus de navete spaţiale Energhia. "Deocamdată se menţine data de 6 iulie", a scris Rogozin. 

Potrivit lui, o decizie privind această schimbare va fi anunţată curând. 

O sursă a Roscosmos comentase pentru agenţia de ştiri TASS că lansarea navetei spaţiale Crew Dragon, prevăzută anterior pentru iulie, ar putea fi amânată pentru sfârşitul lunii noiembrie 2019, din motive de probleme tehnice. 

Este motivul pentru care NASA a adresat Roskosmos această cerere, experţii ruşi estimând 20 iulie ca dată probabilă. 

Naveta Crew Dragon, a SpaceX, a realizat primul său zbor spre ISS la 2 martie şi s-a cuplat cu succes la staţie la 3 martie. Cinci zile mai târziu, naveta a revenit pe Terra, amerizând în Oceanul Atlantic. 

Din 2011, când SUA au pus capăt programul lor de transportatori spaţiali, predarea de ştafetă şi schimbarea membrilor echipajului ISS s-a realizat exclusiv cu ajutorul navetelor spaţiale ruse Soyuz.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: soyuz mc-13 nasa roscosmos