x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cât cântăreşte o carte în format electronic? Un calcul cu multe zerouri...

Cât cântăreşte o carte în format electronic? Un calcul cu multe zerouri...

01 Noi 2011   •   16:26
Cât cântăreşte o carte în format electronic? Un calcul cu multe zerouri...

E-book readerele au fost create tocmai in scopul de a putea avea o intreaga biblioteca intr-un singur aparat de citit. Totusi, e-book readerul devine mai greu dupa incarcarea fiecarui text, au calculat oamenii de stiinta.

Diferenta nu este in niciun caz sesizabila, dat fiind ca fiecare volum, in format electronic, cantareste cam cat o singura molecula de ADN. Totusi, profesorul de informatica John Kubiatowicz, de la Universitatea Berkeley, a tinut sa faca niste calcule...

Stocarea de noi date in aparat presupune tinerea unor electroni in pozitie fixa. Desi electronii erau deja prezenti in aparat, a-i tine in pozitie fixa, in loc sa le permiti sa se miste in mod natural, presupune utilizarea unei energii suplimentare - aproximativ o miliardime de microjoul pentru fiecare bit de informatie.

Utilizand celebra formula a lui Einstein - E=mc² - care demonstreaza ca masa depinde de energie si invers, profesorul Kubiatowicz a calculat ca umplerea memoriei de 4GB a unui e-book reader precum Kindle sporeste greutatea aparatului cu o miliardime de miliardime de gram (0.000000000000000001g).

Adica greutatea unui virus de dimensiuni mici. Altfel, cele aproximativ 3.500 de carti, cat incap pe un astfel de aparat, ar cantari, in varianta lor pe hartie, in jur de doua tone.

×