x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cristale lichide pentru toti

Cristale lichide pentru toti

26 Feb 2004   •   00:00

Monitoarele noastre, cele de toate zilele, sunt in pericol de disparitie. Mai curand decat ne-am fi asteptat, ochii ni se vor bucura in fata unor monitoare cu cristale lichide, odihnitoare si, evident, ultraplate.

Numarul monitoarelor cu cristale lichide vandute anul acesta il va depasi pe cel al "verisoarelor de la tara", dotate cu tuburi catodice, potrivit ultimului studiu realizat de IDC asupra pietei mondiale, in perioada 2003-2007. Explicatia este simpla: preturile primelor se afla intr-o scadere continua.

Chiar daca monitoarele se ieftinesc, pretul televizoarelor cu ecran pe cristale lichide ramane prohibitiv pentru majoritatea romanilor: este mai rentabil sa-ti cumperi o masina straina la mana a doua sau sa-ti duci familia intr-o excursie pe o insula din Pacific (cele mai ieftine costa 3.000 de dolari, iar cele mai scumpe - cateva zeci de mii de dolari).

Expertii IDC spun ca, pana in 2008, monitoarele cu cristale lichide (LCD) vor fi luat demult locul "invechitelor " tuburi catodice (CRT = cathode-ray tube). Mai mult, cei de la IDC estimeaza ca, pana in 2007, pe piata americana, monitoarele cu tuburi catodice vor fi aproape imposibil de gasit.

Ieftiniri Previziunile optimiste sunt justificate de evolutia preturilor acestor produse in ultimii ani. Daca acum doi ani, un monitor LCD se vindea cu mai bine de 1.000 de dolari SUA, astazi, cele mai ieftine modele au ajuns sa coste in jur de 300 de dolari. Daca sunteti curiosi, puteti vizita un magazin virtual cu monitoare la pret de "chilipir" la adresa http /shop.store.yahoo.com/justdeals/vidcar.html.

Un monitor LCD cu diagonala de 15 inch are in magazine un pret destul de apropiat de un monitor CRT de 19 inch produs de o firma cunoscuta.

Castiguri In 2003, veniturile obtinute din vanzarea monitoarelor LCD le-au depasit pe cele adunate din vanzarea clasicelor CRT. Fenomenul este explicat de faptul ca pe pietele asiatice exista un excedent de materie prima pentru aceste produse, fapt care a dus la scaderea preturilor. De fapt, asiaticii vor cumpara cele mai multe monitoare "moderne", in timp ce "vechile" modele vor invada pietele din tarile slab dezvoltate, dupa ce pretul acestora va scadea semnificativ.( CRISTIAN IONITA )

Cat mai costa un monitor plat? In magazinul virtual justdeals. com, un monitor LCD, marca KDS, avand o dimensiune de 15 inch, costa doar 235 de euro. Poate fi dat jos de pe suport si montat pe perete fara nici un fel de probleme. Ecranul cu cristale lichide suporta o rezolutie maxima de 1024 x 768, la 75 Hz, si afiseaza pana la 16,7 milioane de culori.

Poate nu o sa va vina sa credeti, dar un monitor LCD de 20 de inch a ajuns sa coste 829 USD. Pretul nu este deloc mic pentru buzunarul unui om obisnuit, dar ganditi-va ca "bijuteria" costa in mod normal 1.240 USD, dar zilele astea se afla la reduceri. Monitorul Sceptre din imagine suporta o rezolutie maxima de 1024 x 768.

Un dispay color LCD de 19 inch ii face pe doritori sa scoata din buzunar aproape 400 USD. Oricum, monitorul Komodo arata foarte bine si primeste atat semnal digital, cat si analog. Rezolutia maxima este de 1.280 x 1.024, la un "refresh rate" de 75 Hz. Poate afisa nu mai putin de 16,7 milioane de culori. Garantia este de un an.

×
Subiecte în articol: IT