x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum scapati de virusul MyDoom

Cum scapati de virusul MyDoom

02 Feb 2004   •   00:00

Virusul care a speriat Internetul nu este infailibil. Va puteti proteja evitand sa deschideti mesajele ciudate sosite prin posta electronica. Nu deschideti mesajele suspecte venite prin e-mail, indiferent daca par sa fie expediate de cel mai bun prieten.

Acesta este sfatul pe care il dau specialistii in securitatea datelor celor care utilizeaza posta electronica. Respectandu-l, computerul dumneavoastra va scapa nevatamat. In primul rand, trebuie stiut ca virusul MyDoom se transmite pe Internet, prin intermediul e-mailului. Dupa ce a infectat un computer, trimite automat mesaje tuturor adreselor de e-mail pe care le gaseste in acel computer. De cele mai multe ori, mesajele infectate cu MyDoom par sa vina din parte unei cunostinte si fac tot posibilul sa va convinga sa le cititi. Exact ca lupul imbra cat in oita. Daca analizati atent subiectul e-mailului, veti vedea ca virusul se da de gol: mesajele infectate au unul dintre urmatoarele titluri: "test", "hi", "hello", "Server Report", "Status", "Error", "Mail Delivery System", "Mail Transaction Failed". Daca primiti un asemenea mesaj, nu-l deschideti! Stergeti-l, altfel riscati sa ingros ati randurile milioanelor de utilizatori care s-au trezit cu computerele infectate. Curatare automata Daca prietenii au sunat sa va intrebe ce e cu mesajul ciudat pe care tocmai l-au primit de la dumneavoastra, este foarte probabil ca iubitul dumneavoastra computer sa fie deja infectat cu virusul MyDoom. Dar asta nu este o catastrofa. Exista solutii pentru a scapa de virus si se afla la indemana celui mai putin experimentat utilizator. Este suficient sa intrati pe site-ul unuia dintre producatorii de software antivirus si sa descarcat i un program numit "utilitar de dezinfectie", pe care acestia vi-l ofera gratuit. Pe situl www.bitdefender. ro veti gasi o analiza detaliata a virusului, realizata in limba romana. Intrati in sectiunea Informatii virusi, apoi Enciclopedie virusi, apoi Win32.Mydoom.B@mm. In josul paginii veti gasi utilitarul gratuit de dezinfectie, pe care trebuie sa-l descarcati si sa-l rulati pentru a va curata automat computerul.

Nu-l ignorati! In cazul in care computerul dumneavoastra a fost infectat cu MyDoom, nu va recomandam sa-l lasati sa-si faca de cap. Nu va va distruge computerul si nu va sterge singur informatii de pe hard. In schimb, va incerca sa va fure codurile (inclusiv numarul si PIN-ul cartii de credit). Mai mult, va deschide o poarta in sistemul de securitate al Windows, pentru a permite celor care l-au creat sa patrunda in computerul dumneavoastra.

De ce s-au pus 500.000 $ pe capul autorului Adevaratul scop pentru care a fost creat MyDoom este acela de a ataca serverul www.sco.com. Gurile rele spun ca aceasta este o razbunare pentru ca cei de la SCO vor sa obtina drepturi de proprietate intelectuala asupra sistemului de operare Linux. Virusul a fost programat sa atace situl SCO pe 1 februarie, comandand tuturor computerele infectate sa se conectaze la www.sco.com. Prin urmare, SCO Group Inc. a oferit o recompensa de 250.000 $ celui care va furniza informatii despre autorul virusului. A doua varianta a virusului, MyDoom.B, a fost programata sa atace site-ul Microsoft pe data de 3 februarie, asa ca si aceasta companie a oferit o recompensa de 250.000 de dolari pentru prinderea hackerului.

Omorati viermele! Cea mai simpla cale de a va feri de virusi este sa instalati un progam antivirus. Daca MyDoom v-a infectat totusi computerul, trebuie sa respectat i urmatoarele instructiuni. - Intrati la adresa "www.bitdefender.ro/bd/site /virusinfo.php?menu_id=1&v _id=176". - In josul paginii veti gasi un rand scris cu rosu: "Download utilitar de dezinfectie", pe care trebuie sa dati click. - Se va deschide o fereastra in care scrie: "Thank you for choosing our free removal tools!". Dati Click pe "OK". - Se va descdide o fereastra cu titlul: "File download". Dati click pe "OK". - Se deschide o fereastra cu titlul "Save AS". Alegeti locul in care doriti sa descarcati programul de dezinfectie, denumit "Antimydoom" apoi dati click pe "OK". - Asteptati pana cand programul se descarca. (Poate dura intre cateva secunde si cateva minute - in functie de viteza de transfer a datelor). - Cautati programul de dezinfect ie (Antimydoom-RO), apoi dati dublu-click pe el. - Se va deschide o fereastra in care trebuie sa dati click pe "scaneaza". Programul va va curata computerul de virus in cateva minute.

×
Subiecte în articol: mydoom