x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget NOUA NAVETĂ SPAȚIALĂ, Dream Chaser, și-a programat zborul inaugural

NOUA NAVETĂ SPAȚIALĂ, Dream Chaser, și-a programat zborul inaugural

24 Ian 2014   •   16:24
NOUA NAVETĂ SPAȚIALĂ, Dream Chaser, și-a programat zborul inaugural
Sursa foto: wikipedia.org

SUA ar putea lansa peste doi ani o nouă generație de navete spaţiale. Sierra Nevada Corporation (SNC) a stabilit 1 noiembrie 2016 ca dată pentru zborul de debut al vehiculului său Dream Chaser, o mini-navetă spațială lungă de 9 metri, capabilă să transporte pe o orbită joasă un echipaj de șapte astronauți - informează BBC.

Totuși, zborul inaugural vă fi unul automat, fără oameni la bord. Vehiculul va fi lansat cu o rachetă Atlas V, de la Centrul Spațial Kennedy, din Florida, pentru o misiune de o zi. Mini-naveta vă folosi la aterizare aceeași pistă utilizată de navetele mari.

Dacă totul va merge bine, primul zbor cu echipaj vă fi în 2017.

Anunțul privind zborul a fost făcut într-o conferință de presă comună a SNC, NASA și ULA - Unite Lunch Allianz, care operează rachetele Atlas.

Dream Chase este unul dintre cele trei vehicule spațiale dezvoltate în prezent cu sprijinul financiar și tehnic al NASA. În următorii ani, agenția urmează să își concentreze resursele pentru unul sau două dintre variante, pentru a-și reface capacitatea de a lansa în spațiu echipaje umane - capacitate pierdută în 2011, odată cu încheierea programului navetelor spațiale, derulat timp de 30 de ani. În prezent, astronauții americani ajung pe Stația Spațială Internațională la bordul capsulelor rusești Soyuz, plătind 60 de milioane de dolari pentru fiecare "bilet".

Cele trei companii americane care construiesc pentru NASA spun că vehiculele lor pot fi operare cu costuri mult mai mici. Pe lângă mini-naveta celor de la SNC, celelalte două vehicule avute în vedere de NASA sunt capsule spațiale mult mai "traditionale" - CST-100 și Dragon - construite de Boeing și respectiv SpaceX.

Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×
Subiecte în articol: naveta spatiala dream chaser nasa