x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Raiul gadgeturilor se mută astăzi la Berlin

Raiul gadgeturilor se mută astăzi la Berlin

31 Aug 2018   •   17:36
Raiul gadgeturilor se mută astăzi la Berlin

IFA, cel mai mare salon european dedicat produselor electronice, se deschide astăzi la Berlin, unde va fi prezentată o veritabilă avalanşă de creaţii noi. Jurnaliştii de la AFP au realizat un bilanţ al tendinţelor în ceea ce privește gadgeturile.

La Berlin va fi prezentată prima generaţie de ecrane 8K, care afișează de patru ori mai mulţi pixeli decât un ecran UHD, care este deja foarte performant. Singura problemă: primele conţinuturi în 8K nu vor fi disponibile înainte de anul 2020. Suprafaţa medie a ecranelor continuă să crească, cu o medie europeană apropiată de 130 cm. Conectarea online (ethernet sau wifi) se impune ca un criteriu obligatoriu pentru a viziona conţinuturi la comandă, apelabil cu ajutorul asistenţilor vocali, care pot să primească astfel de comenzi: "Google, difuzează ultimul episod din «Black Mirror»".

Referitor la telefoane, organizatorii târgului au anunțat că anul trecut în lume s-au vândut aproape 1,5 miliarde de smartphone-uri, cu preţul mediu de 276 de euro. Răspunzând criticilor din piață, fabricanţii lansează telefoane mobile cu baterii şi ecrane tot mai rezistente, pentru a face faţă cu brio celor patru ore de utilizare medie zilnică. Ciclul de schimbare a telefonului mobil a încetinit în medie cu şase luni - şi se vând tot mai mult telefoane de ocazie sau recondiţionate.

În ceea ce priveşte computerele, cele din gama "ultraportabile" conduc cursa inovaţiilor, graţie unei reînnoiri regulate a procesoarelor. Ultimele modele promovează o mare capacitate de memorie RAM, memorie flash (SSD) şi hard-disk-uri hibride (hard disk + SSD). Tabletele, ale căror vânzări se află în cădere liberă (-18% anul trecut, potrivit organizatorilor IFA), trebuie să devină convertibile şi să se asocieze cu buna şi bătrâna tastatură.

Produsele "wearable" au ieșit din sala de fitness. Deși încă axate pe performanţa sportivă, acestea integrează de asemenea funcţii de monitorizare a adulţilor şi a persoanelor în vârstă, nu fără să genereze anumite reticenţe în rândul autorităţilor. În Germania, ceasurile inteligente pentru copii au fost interzise în noiembrie 2017. Părinţii puteau să declanşeze un microfon de la distanţă şi să asculte conversaţiile purtate de copiii lor aflaţi la şcoală.

Casca audio, vedeta deceniului, a abandonat deja conectarea prin jack de doi ani şi lasă loc, treptat, pentru evoluţia produselor de tip "earbuds", mici căşti intraauriculare şi care funcţionează prin bluetooth.

 

 

×
Subiecte în articol: salon european produse electronice