x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, în Top 10 al atacurilor cu viruși pentru mobil

România, în Top 10 al atacurilor cu viruși pentru mobil

25 Noi 2018   •   10:35
România, în Top 10 al atacurilor cu viruși pentru mobil

România se clasează pe locul 10 în topul ţărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacaţi cu troieni pentru mobil, respectiv 0,8% din total, şi pe poziţia 13 în Top 20 al statelor cu cel mai mare risc de infectare online pentru utilizatori, arată rezultatele unui raport publicat de Kaspersky Lab.
În cadrul aceluiaşi document se precizează faptul că, la un an şi jumătate după izbucnire, ransomware-ul WannaCry se află în fruntea listei celor mai răspândite familii de programe de criptare şi a atacat 74.621 de utilizatori unici din toată lumea. Per total, aceste atacuri au fost responsabile de 28,72% dintre incidentele provocate utilizatorilor de programe de criptare în T3 din 2018, în creştere cu peste două treimi faţă de aceeaşi perioadă din 2017, când era de 16,78%.
"În mai 2017 au avut loc mai multe atacuri cibernetice cu programul de criptare WannaCry, considerate încă una dintre cele mai mari infectări cu ransomware din istorie. Chiar dacă Windows a scos un patch pentru sistemul său de operare, care să rezolve vulnerabilitatea exploatată de EternalBlue cu două luni înainte de startul atacurilor, WannaCry a afectat, totuşi, sute de mii de dispozitive de pe tot globul. Ca toate programele de criptare, WannaCry a transformat fişierele de pe computerele victimelor în date criptate şi a cerut răscumpărare în schimbul cheilor de decriptare (create de atacatori pentru a descifra fişierele şi a le recupera), făcând imposibilă utilizarea dispozitivului infectat. Consecinţele fenomenului WannaCry au fost devastatoare, pentru că victimele era în special organizaţii cu sisteme în reţea - activitatea companiilor, a fabricilor şi a spitalelor a fost paralizată. Chiar dacă acest caz a demonstrat pericolul reprezentat de programele de criptare şi mare parte dintre PC-urile din toată lumea au fost actualizate pentru a nu fi afectate de exploit-ul Eternal Blue, statisticile arată că infractorii încă încearcă să atace computerele care nu au fost actualizate şi că mai există destule", se arată în raportul de specialitate.
Potrivit documentului, soluţiile de securitate Kaspersky Lab au protejat 259.867 de utilizatori unici de atacuri cu programe de criptare, în creştere cu 39%, comparativ cu T2 2018, când numărul utilizatorilor a fost de 158.921.
De asemenea, în T3 din acest an, soluţiile Kaspersky Lab au detectat şi respins 947.027.517 de atacuri de pe resurse online localizate în aproape 200 de ţări şi teritorii din toată lumea, în scădere cu 1,7% faţă de intervalul anterior. Componentele antivirus web au recunoscut drept periculoase 246.695.333 URL-uri unice (o scădere cu 29,9% comparativ cu perioada anterioară) şi au fost înregistrate tentative de infectare cu malware care urmăreşte să fure bani prin intermediul accesului la conturi bancare pe 305.315 computere ale utilizatorilor (salt de 41,5%, la nivel comparativ).
În plus, fişierul antivirus Kaspersky Lab a detectat, în T3 din 2018, un total de 239.177.356 de elemente unice periculoase şi potenţial dăunătoare, cu 24,5% mai multe decât în anul precedent, intervalul similar, în timp ce produsele companiei pentru securitatea mobilă au detectat 1.305.015 pachete de instalare malware, cu 25,2% sub procentul anterior.
Raportul experţilor relevă, totodată, că România s-a clasat pe locul 13 în Top 20 ţări cu cel mai mare risc de infectare online pentru utilizatori, cu 24,56% din total. În acest caz au fost luaţi în considerare utilizatorii unici vizaţi de atacuri malware, dintre utilizatorii de produse Kaspersky Lab din ţara noastră. Totodată, România se află în primele zece ţări cu cel mai mare procent de utilizatori atacaţi cu troieni pentru mobil, dintre utilizatorii soluţiei de securitate Kaspersky Lab pentru dispozitive mobile, respectiv locul 10, cu 0,08% din total. 

Sursa: Agerpres 

×
Subiecte în articol: viruși telefoane