x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Am fost împins, tras şi îmbrâncit până am ajuns în dubă”

„Am fost împins, tras şi îmbrâncit până am ajuns în dubă”

de Petre Tudor    |    07 Mar 2012   •   21:00
„Am fost împins, tras şi îmbrâncit până am ajuns în dubă”

In seara asta (6.03.2012) am fost retinut de catre jandarmi si dus la sectia de politie nr. 4, unde am fost amendat. Detaliile acestei intamplari erau imposibil de imaginat pentru mine pana acum. Acum sunt convins ca ceea ce a scris Kafka se intampla ad litteram in timp ce eu scriu aceste randuri. Am mers la ora 19:00 la Ministerul Economiei pentru a protesta impotriva exploatarii gazelor de sist.

Cand am ajuns eu acolo jandarmii deja vorbeau cu protestatarii si ne amenintau cu amenzi, dupa cateva minute au trecut la fapte. Au inceput sa ne urce in duba. Pe mine m-au oprit si m-au invitat sa intru in duba. Am refuzat, cerand sa vad o legitimatie, pentru ca nu au ecusoane asa cum prevede legea si motivul pentru care sunt retinut. Nici un raspuns coerent. Am strigat incontinuu ca vreau sa ma legitimez acolo si ca refuz sa merg la sectie, dar nici asta nu a contat. Am fost impins, tras si im­brancit pana am ajuns in duba.

Cat ne impingeau, soferul ambala motorul la maxim pentru a produce fum, efectul scontat fiind sa ne ameteasca. Eram 11 protestatari, parte din noi erau la a treia plimbare de acest fel azi. Am facut harmalaie cerand sa aflam ce lege incalcam, am citat din Constitutie, am urlat 'Romania stat politienesc!', am cerut in continuu sa ni se spuna la ce sectie ne duc si multe alte lucruri de bun simt. Nici un efect. Cei 6-7 jandarmi care erau cu noi in duba erau calmi si relativ bine-dispusi. La un moment dat ne-au zis ca ne duc la Sectia 2, dar era doar o minciuna. Am ajuns la sectia 4.

Aici au luat prima data 4 dintre noi, printre care si eu, pentru procele verbale. La intrarea am declarat politistilor de acolo niste nimicuri (o zgarietura deasupra genunghiului si un deget putin umflat si zgariat). Ceea ce m-a socat era faptul ca agentul care prelua ce spuneam noi scria pe o coala alba. M-am scandalizat teribil, le-am reprosat ca-si bat joc de noi si ca dupa ce ma intorc eu cu spatele o sa arunce acea hartie. Am cerut sa noteze ceea ce declaram noi intr-un registru.

A fost incredibil cand au inceput sa negocieze cu mine ca o sa noteze pana mi se completeaza amenda si ca-mi arata cand ma intorc. M-am certat cu ei pana au notat intr-un tabel, dar tot nu era un registru. Tot lor le-am explicat cum am fost adusi acolo abuziv si ca ei trebuie sa ne apare. Nimic. Un politist in civil (il cred pe cuvant, ca a refuzat sa se legitimeze) fuma in holul acela unde am stat initial si l-am intrebat daca are voie si mai ales daca are voie sa sufle fumul spre mine cu o nesimtire crunta. Zambete tampe si raspunsuri smecheresti.

A mai si aruncat mucul inca aprins pe jos. Pana la urma am ajuns intr-o camera mizerabila unde mi s-a intocmit cu incetinitorul o amenda cu valoarea intre 500 si 5.000 RON. Cat scria jandarmul la amenda l-am rugat pe politistul fumator sa-mi dea un leucoplast pentru deget pentru ca inca mai sangeram putin. Mi-a spus cu zambetul pe buze (aproape razand) ca n-au. A zis ca n-au nici macar o trusa de prim ajutor. Isi batea doar joc de mine. Jandarmul, si mai destept, imi spune ca daca sunt ranit poate chema o salvare.

Cand i-am zis sa cheme i-a inghetat mintea 5 secunde, dupa care zice foarte serios si definitiv: 'Nu vine salvarea pentru un deget'. Clar degetul meu nu merita o salvare. Dupa ce a terminat de scris la amenda si am refuzat sa o semnez, un jandarm mascat m-a condus spre iesire. L-am rugat si pe acesta sa se legitimeze, pentru ca o sa vreau sa-i dau in judecata si nu pot sa-l recunosc. Nici nu s-a legitimat si nici nu i-a pasat de ce ziceam eu de lege si chestii d-astea plictisitoare.

In holul unde am intrat initial i-am rugat pe agentii de politie sa-mi preia o plangere penala impotriva jandarmilor. Mi-au dat in scarba pix si trei hartii: 'Io ii dau pix si foaie sa si-o scrie!' am auzit de dupa o usa. Am sunat un avocat care m-a ajutat sa scriu plangerea. Nu exista o masa in acea sectie si am scris pe o tejghea ingusta cat o palma, care era foarte jegoasa. Am facut zarva, dar tot nimic... Am cerut o copie dupa plangerea mea, dar n-au xerox. Le-am recomandat sa vanda plasma de pe perete si sa cumpere un amarat de xerox. La fel si jandarmilor le-am explicat ca daca nu ne plimbau jumatate de Bucuresti cu duba economiseau bani pentru ecusoane. Cu toate tacticile lor de intimidare (amenzi, dube, 2 jandarmi pentru fiecare protestatar) protestele iau amploare. Primavara de la Bucuresti e aici.

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii