x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prințul Paul Phillipe al României, în afaceri cu Cosa Nostra

Prințul Paul Phillipe al României, în afaceri cu Cosa Nostra

de Ion Alexandru    |    15 Dec 2015   •   08:57
Prințul Paul Phillipe al României, în afaceri cu Cosa Nostra
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Una dintre societăţile comerciale căreia Paul Phillipe al României, autointitulat prinţ, i-a cedat drepturile litigioase are legături strânse cu acţionarii unei firme implicate în afaceri cu deşeuri în Bucureşti şi Dolj. În spatele acestei firme se află o încrengătură de oameni şi companii cu capital italian, din care face parte şi un individ extrădat în 2014 de autorităţile române, acuzat că a spălat bani pentru mafia italiană.

Afacerea cu deşeuri dezvoltată de acest grup datează încă din timpul mandatului de primar general al lui Traian Băsescu şi a fost continuată de Adriean Videanu. Poate, tocmai şi pentru că din acţionariatul companiei făcea parte şi apropiatul lui Videanu, Ninel Caval. Paul Phillipe al României a mai cedat aceleaşi drepturi litigioase şi companiei Reciplia, controlată de Remus Truică şi de afaceriştii israelieni Tal Silberstein şi Arthur Finkelstein.

Interesele lui Paul Phillipe al României, fost Hohenzollern, par a fi axate exclusiv pe retrocedările imobiliare de proporţii pentru care se judecă de ani de zile cu statul român. Cu toate acestea, „prinţul” deţine mai multe societăţi comerciale, printre care şi compania Lot Invest SRL, prin care a cedat părţi importante din aceste drepturi imobiliare viitoare.

O firmă care este liantul italienilor


Potrivit unor date din arhiva Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, societatea Top Invest SRL a fost înfiinţată, în data de 4 mai 2007, de către soţii Bogdan-Marius şi Angelica-Mihaela Ştefănescu. Firma, cu sediul în Calea Ferentari, are ca obiect de activitate operaţiuni imobiliare pe bază de tarife sau de contract. În data de 9 octombrie 2009, soţii Ştefănescu îi cesionează o parte importantă din acţiunile Top Invest SRL cetăţeanului Paul Phillipe al României (fost Hohenzollern), născut în 1948, la Paris, cu domiciliul în sectorul 2 al Bucureştiului. În urma cesiunii, Paul Lambrino a devenit acţionar majoritar, cu 60% din beneficiile şi pierderile SC Top Invest SRL, în timp ce Bogdan-Marius Ştefănescu mai deţine 30% din acţiuni, iar soţia acestuia, Angelica-Mihaela, doar 10 procente.

Interesant este faptul că, potrivit unei înregistrări ONRC din 14 octombrie 2010, Top Invest SRL făcea parte din acţionariatul societăţii DEI Invest SRL, alături de compania elveţiană Spazio Grupo SA, reprezentată de italianul Accardi Riccardo, dar şi alături de alt italian, Danilo Ervas, nume apropiat, potrivit unor surse din peninsulă, de temuta grupare mafiotă Cosa Nostra.

Gunoaie şi spălare de bani

Pe Bogdan-Marius Ştefănescu, partenerul direct de afaceri al lui Paul Phillipe al României, şi pe Danilo Ervas, partener indirect al „prinţului” în DEI Invest SRL, îi regăsim în structura acţionariatului companiei Systema Ecologic SRL, firmă controlată în proporţie majoritară de Systema International SARL Luxemburg, aparţinând magnatului gunoaielor Manilo Cerroni, proprietarul unor business-uri cu gropi ecologice în Malagrotta, lângă Roma, dar cu un imperiu în domeniu întins pe patru continente: Brazilia, Australia, Norvegia, Marea Britanie, Franţa, Canada, România şi Republica Moldova. Imperiul lui Manilo Cerroni se numeşte Consorţiul de deşeuri Lazio, valorează două miliarde de euro şi facturează, numai pentru afacerea cu deşeuri de la Malagrotta, 800 de milioane de euro anual. În Italia, Manilo Cerroni a fost acuzat de legături cu Mafia, prin intermediul administratorului firmelor sale, Sergio Pileri, acesta din urmă fiind chiar administrator al companiei Systema Ecologic din România. Pileri a administrat afacerile cu gunoi ale concernului italian legate de gropile de gunoi de la Glina şi de la Vidra. El a fost extrădat, în 2014, în Italia, pe numele său fiind emis un mandat european de arestare pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani în interesul mafiei. Sergio Pileri este, potrivit autorităţilor italiene, puntea de legătură dintre Manilo Cerroni şi Cosa Nostra.

Tot acest tablou face de neînţeles atitudinea serviciilor de informaţii din ultimii ani legată de activităţile derulate de Paul Phillipe în România, mai ales că acesta a pătruns, în mod direct, în anturajul fostului preşedinte al României, Traian Băsescu.

Paul Phillipe a vândut de două ori prezumtiva avere

Combinaţia cu italienii, prin Lot Invest, a avut loc după ce Paul Phillipe al României a cedat toate drepturile către societatea Reciplia, controlată de Remus Truică. Tocmai pentru că „prinţul” nu a fost deloc mulţumit nici de modul în care s-a rezolvat problema restituirilor, dar nici de „comisionul” uriaş pe care trebuia să-l plătească.

Averea transmisă firmelor Lot Invest şi Reciplia este estimată la peste 4 miliarde de euro şi constă în sute de hectare de teren, sute de hectare de pădure, castele, palate, domenii, precum şi instituţii aflate în proprietatea statului român, pentru care Paul Phillipe al României a depus cereri de retrocedare.


Potrivit unui raport-studiu al „Toxic Europe”, companiile lui Cerroni sunt implicate în mai multe scandaluri ecologice, conectate direct la interesele lui Massimo Ciancimino, fiul lui Vito Ciancimino, omul de legătură dintre mai mulţi oameni politici din Italia și Cosa Nostra.

În 18 noiembrie 2011, Top Invest SRL, compania al cărei acționar majoritar este Paul Lambrino, a părăsit acţionariatul DEI Invest SRL.
Cercurile de afaceri în care se învârte Paul Lambrino duc către cunoscuta reţea mafiotă, Cosa Nostra. Trei dintre „partenerii” de afaceri sunt apropiaţi acestei grupări. Este vorba despre Manilo Cerroni, Sergio Pileri și Massimo Ciancimino

Dosarul „Ferma regală Băneasa” – 136 milioane de euro prejudiciu

Paul Phillipe al României a fost plasat în arest la domiciliu după ce DNA a început împotriva sa urmă-rirea penală pentru cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa. Începând cu 2006, „prinţul” i-a promis afaceristului Remus Truică şi asociaţilor acestuia, Robert Roşu, Andrei Marius Maricovici, Lucian Mateescu şi Dan Andronic, o cotă cuprinsă între 50% şi 80% din valoarea bunurilor pe care Paul le-a revendicat în România.

Ulterior, el le-a dat acestora bunurile, pe măsură ce le obţinea, ca plată a intervenţiei acestora pe lângă autorităţile îndrituite cu rezolvare a problemelor retrocedării. În acest sens, spun procurorii, Paul Phillipe şi gruparea Truică au încheiat, în noiembrie 2006, un contract de cesiune cu privire la bunurile ce urmau a fi câştigate. Contractul a fost parafat între „prinţ“ şi compania Reciplia SRL, controlată de Remus Truică, prin care au fost cedate cu titlu oneros toate drepturile prezente şi viitoare, printre care şi cele asupra Fermei Băneasa, în suprafață de 28,63 hectare.

În schimbul acestor transmiteri, Paul Phillipe a primit suma de 4 milioane de euro. În cursul anului 2008, urmare a unei notificări formulate de Paul Phillipe al României, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor București, împreună cu Robert Roşu şi Remus Truică, l-au ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de Administraţie să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispoziţiilor legale. Prin decizia nr. 30 din 26.09.2008, Consiliul de Administraţie al Institutului a dispus ilegal restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar în aceeaşi zi a fost încheiat şi protocolul de predare - preluare a terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat.

135.874.800 euro este prejudiciul calculat de procurori în dosarul Băneasa. Este vorba de 28,63 hectare de teren, retrocedate ilegal.




Legături cu Videanu şi Băsescu

În aceste condiţii, Systema International SARL Luxemburg a deschis în România afacerea Systema Ecologic SRL, împreună cu Danilo Ervas, Capital Invest SA, partenerul lui Paul Phillipe, Marius- Bogdan Ştefănescu, şi Nicolae Nino Caval, om de afaceri, coleg de clasă al lui Adriean Videanu. În 2001, Primăria Capitalei, condusă de Traian Băsescu, a inaugurat groapa de gunoi de la Vidra. Municipalitatea încheiase un contract de asociere în acest sens cu SC Capital Invest SRL, unul dintre acţionarii Systema Ecologic SRL. Ulterior, Capital Invest a cesionat drepturile contractuale firmei Systema Ecologic SRL. O afacere similară s-a întâmplat în județul Dolj, pe vremea când la conducerea Primăriei Craiova se afla Antonie Solomon, de la PDL.

Revenind la afacerea gropii de gunoi de la Vidra, la scurt timp după ce contractul a fost preluat de Systema Ecologic, s-a descoperit că groapa nu avea avizele necesare de funcţionare de la Mediu şi nici nu respecta normele europene pentru a funcţiona. Pentru că, la scurt timp, salubrizarea a fost preluată de primăriile de sector, contractul a devenit nul, moment în care Capital Invest a acţionat în judecată Primăria Capitalei. Sub conducerea lui Adriean Videanu, municipalitatea a pierdut procesul, la Curtea de Apel Bucureşti, Primăria trebuind să achite despăgubiri în valoare de şase milioane de euro.
 

×