x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Elena Udrea, război în „paradisul termal”

Elena Udrea, război în „paradisul termal”

de Ion Alexandru    |    29 Noi 2019   •   08:21
Elena Udrea, război în „paradisul termal”

Înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, Elena Udrea a notificat administratorul judiciar al stațiunii termale Băi Boghiș, aflată în insolvență, să o radieze din tabelul creditorilor pe partenera sa de afaceri Lia Stanca, și să fie ea însăși încrisă în calitate de creditor, cu suma de 1,9 milioane de lei. Udrea, proaspăt întoarsă din Costa Rica, se implică, astfel, activ în procesul de insolvență al companiei care i-a pus, în urmă cu câțiva ani, la dispoziție două terenuri și clădirile aferente, cu ajutorul cărora a acoperit cauțiunea de 5 milioane de lei instituită de DNA, pentru a o menține, la acel moment, în stare de libertate sub control judiciar. Anul trecut, în ianuarie, între Udrea și Stanca a fost parafat, conform unor documente, un contract de cesiune a creanțelor constând în împrumuturile de bani pe care fostul ministru al Dezvoltării și Turismului le-a făcut către companie, însă, recent, Udrea susținea că acest contract a fost anulat. Lia Stanca va afla de acest demers al Elenei Udrea de la administratorul judiciar, după ce va primi toate documentele care să ateste că lucrurile stau exact așa cum afirmă fosta „blondă de la Cotroceni”.

 

Conform unui document oficial intrat în posesia “Jurnalul”, la data de 26 noiembrie 2019, administratorul judiciar al stațunii Băi Boghiș SRL, Cristian Săvuș, a întocmit ultimul raport de activitate în dosarul privind insolvența celebrei firme sălăjene, pe care l-a depus la Tribunalul Sălaj. În acest raport, se menționează că, urmare a dispozițiilor judecătorului sindic de la ultimul termen de judecată, administratorul judiciar a analizat cererea de înscriere la masa credală formulată de compania de construcții SC Construcții Erbașu SA, în calitate de creditor, ca urmare a soluționării unui dosar asociat în cadrul raportului de activitate depus la dosar în data de 17 octombrie.

În aceeași zi, administratorul judiciar a înregistrat tabelul preliminar actualizat al creanțelor, în care a înscris și creanța SC Construcții Erbașu. Ei, bine, documentul precizează, în continuare, faptul că asociata Elenei Udrea din Băi Boghiș, Veronica Elena Stanca, a formulat o contestație împotriva acestor măsuri luate de administratorul judiciar, contestație care face, în prezent, obiectul unui alt dosar asociat, în care primul termen de judecată a fost stabilit de instanță pentru data de 3 decembrie anul curent. De asemenea, împotriva tabelului preliminar actualizat al creanțelor au mai fost depuse alte două contestații formulate de aceeași Veronica Elena Stanca, dar și de fiica acesteia, Nadine Magda Stanca, și care au primit termen de judecată tot în data de 3 decembrie.

 

Notificarea care aruncă procesul în aer

În timp ce asociata Elenei Udrea și fiica acesteia se luptă cu administratorul judiciar pentru tabelul preliminar al creanțelor, însăși Elena Udrea se pregătește să le dea o lovitură usturătoare. Conform Cabinetului Individual de Insolvență Săvuș Cristian, în data de 30 septembrie 2018, administratorul judiciar a primit o adresă din partea Elenei Gabriela Udrea, asociat în cadrul SC Băi Boghiș SRL, adresă care se referă la un contract de împrumut, încheiat între creditoarea Nadine Magda Stoica și societatea debitoare SC Băi Boghiș SRL. În documentul citat se arată că. „având în vedere modalitatea în care a fost transmisă notificarea, administratorul judiciar a solicitat retransmiterea acesteia într-o formă corespunzătoare”.

Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat. Astfel, la data de 20 noiembrie 2019, Elena Gabriela Udrea, în calitate de asociat al societății debitoare, a transmis administratorului judiciar o nouă notificare, prin care a adus la cunoștința acestuia faptul că a fost desființat contractul de cesiune de creanță încheiat la data de 30 ianuarie 2019, între Udrea și Veronica Elena Stanca, contract care a avut ca obiect cesiunea contractelor de împrumut pe care Elena Udrea le-a încheiat cu debitoarea SC Băi Boghiș SRL. În acest sens, Elena Udrea a solicitat administratorului judiciar înlocuirea creditoarei Veronica Elena Stanca de la masa credală, în tabelul de creanțe, cu Elena Gabriela Udrea, pentru suma de 1.990.597,03 lei, se arată în documentul citat.

Până în acest moment, solicitarea fostului ministru nu a fost aprobată, deoarece, spune administrator judiciar „având în vedere faptul că aceasta nu a anexat toate documentele la care se face referire în notificarea transmisă, precum și cuantumul sumei solicitate, administratorul judiciar a cerut documente suplimentare”. Însă arată că, în măsura în care va primi aceste documente, va transmite creditoarei Veronica Elena Stanca o notificare în acest sens, „pentru a-și putea exprima un punct de vedere cu privire la cererea doamnei Udrea Elena Gabriela”.

 

A împrumutat firma cu aproape 400.000 de euro

Contractul de cesiune a împrumuturilor către societate de care face vorbire Elena Udrea în notificarea înaintată administratorului judiciar al SC Băi Boghiș SRL pare a avea legătură cu sumele „pompate”, încă de pe vremea când fostul ministru a Dezvoltării Regionale și Turismului ocupa calitatea de parlamentar, către stațiunea turistică la care este acționar.

În ultima declarație de avere pe care Elena Udrea a depus-o, în data de 18 ianuarie 2017, la finalul mandatului de deputat, aceasta menționează, la rubrica „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro”, că a creditat SC Băi Boghiș SRL cu suma de 220.000 de euro și cu suma de 803.620 de lei.

SC Băi Boghiș SRL și-a anunțat intrarea în insolvență în data de 28 februarie 2019, în timp ce Elena Udrea se afla în Costa Rica. Așa cum se precizează în Raportul de activitate întocmit de administratorul judiciar. La data de 17 octombrie a fost actualizat tabelul preliminar al creanțelor, în care au fost admise o creanță certă de 364.399 de lei (reprezentând 4,16% din total masă credală) a Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Sălaj, o creanță garantată de 5.793.403,55 lei (reprezentând 66,16% din total masă credală) a SC Construcții Erbașu SA, precum și o creanță a fiicei Veronicăi Elena Stanca, Nadine Magda Stanca, în valoare de 13.333.984,55 lei, însă aceasta nu are drept de vot în comitetul creditorilor.

Au mai fost înscrise în tabelul preliminar actualizat creanțe salariale garantate de 6.448 de lei (reprezentând 0,08% din totalul masei credale), la care se adaugă creanțe bugetare, în cuantum de 224.649,11 lei (reprezentând 2,58% din total masă credală) și creanțe chirografare de 3.169.701,17 lei.

Mai există, de asemenea, și o creanță subordonată, cu care s-a înscris Veronica Elena Stanca, în valoare de 1.215.521,15 lei. Astfel, totalul creanțelor garantate, conform acestui document, se ridică la 24.108.106 lei, din care creanțe sub condiție suspensivă în valoare de 15.351.522,74 lei și creanțe cu drept de vot în cuantum de 8.756.584,79 lei.

 

Imobilele firmei au ținut-o pe Udrea în libertate

Acțiunea înaintată de Elena Udrea în dosarul de insolvență al Băi Boghiș SRL, prin care cere eliminarea din tabelul creațelor a Veronicăi Elena Stanca și includerea ei în calitate de creditor este cu atât mai interesantă cu cât, în 2015, Stanca a ajutat-o pe Udrea să rămână în libertate, când DNA a vrut să o aresteze. Concret, DNA a solicitat, în 28 octombrie 2015, Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a Elenei Udrea. Cererea a fost respinsă, motiv pentru care, ulterior, DNA a pus în mișcare acțiunea penală și instituit pe numele acesteia măsura controlului judiciar pe cauțiune, stabilind cauțiunea la suma de 5 milioane de lei. Elenei Udrea i s-a atras atenția că, dacă nu depune această cauțiune, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau chiar a arestării preventive. Cauțiunea putea fi depusă, inclusiv prin constituirea unei garanții reale, mobiliare sau imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea DNA.

În data de 13 noiembrie, DNA a admis cererea Elenei Udrea de instituire a acestei garanții imobiliare asupra imobilelor companiei SC Băi Boghiș SRL, respectiv asupra a două terenuri, în suprafață de 67.258 metri pătrați, respectiv de 15.917 metri pătrați, precum și asupra construcțiilor aferente, fiind luată măsura asigurătorie constând în indisponibilizarea acestor bunuri imobile. Conform unui comunicat de presă remis, la vremea respectivă, de DNA, “cauţiunea garantează participarea inculpatului la procesul penal şi respectarea de către acesta a obligaţiilor, putând servi pentru repararea pagubelor cauzate prin infracţiune, a cheltuielilor judiciare sau a amenzii”.

Elena Udrea a plecat în Costa Rica la sfârșitul anului 2017, iar la începutul anului 2018, conform presei din Sălaj, Veronica Elena Stanca i-a făcut asociatei sale o vizită la San Jose. Vizita ar fi fost, de fapt, legată de îngrijorarea lui Stanca în legătură cu soarta stațiunii, deoarece Elena Udrea a acoperit cauțiunea cu 50% din acțiunile deținute la societate, dar și cu 40% din capitalul social deţinut de fiica Nadine Magda Stanca. Oficial, Veronica Stanca le-a declarat jurnaliștilor că a mers în Costa Rica, în cursul lunii aprilie, din alte motive decât cele legate de Băile Boghiș. Este foarte posibil ca, în această perioadă, să se fi încheiat între cele două un contract de cesiune a creanțelor, la care face referire Elena Udrea în adresa transmisă administratorului judiciar, și despre care spune că nu mai este de actualitate.

Ulterior, în 25 mai 2018, Curtea de Apel București a admis contestația Elenei Udrea împotriva ordonanței prin care, în decembrie 2017, procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra respectivelor imobile.

 

Afacere, sprijinită din „umbră”, încă din timpul mandatului guvernamental

Stațiunea Băi Boghiș a beneficiat de sprijin guvernamental, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, localitatea primind fonduri de dezvoltare, direcţionate cu prioritate. În 2013, s-a înţeles imediat şi care au fost resorturile direcţionării acestor fonduri, deoarece o jumătate din capitalul social al SC Băi Boghiş SRL a fost achiziţionat de Elena Udrea în persoană. Pentru ca, în 2014, Elena Udrea să intre, la vedere, în această companie, în calitate de asociat persoană fizică.

Partenera sa de afaceri din această companie, Veronica Elena Staca, cunoscută ca Lia Stanca, este fosta soție a generalului de Securitate Viorel Stanca și, în  cursul anului 2016, i-a cesionat fiicei sale, Nadine Maga Stanca, aproape toate părțile sociale deținute la Băi Boghiș SRL. În ultimii ani însă, se pare că afacerile familiei Stanca au început să aibă probleme, inclusiv Băi Boghiș, în cazul acestei companii fiind declanșată procedura insolvenței.

Suma cu care Elena Udrea cere să fie înscrisă în tabelul preliminar actualizat al creanțelor debitoarei SC Băi Boghiș SRL se ridică la 1.990.597,03 lei și constituie împrumuturi acordate începând cu anul 2014

Veronica Stanca este înscrisă, de asemenea, în tabelul preliminar al creanțelor, cu suma de 1,2 milioane de lei, în timp ce fiica acesteia, fără drept de vot, are de recuperate peste 13 milioane de lei

×