x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Gruparea „aviatică” a lui Ludovic Orban și legăturile pe axa Cotroceni-Palatul Victoria

Gruparea „aviatică” a lui Ludovic Orban și legăturile pe axa Cotroceni-Palatul Victoria

de Ion Alexandru    |    11 Noi 2019   •   11:34
Gruparea „aviatică” a lui Ludovic Orban și legăturile pe axa Cotroceni-Palatul Victoria

Cel mai important om al Partidului Național Liberal conduce, din punct de vedere administrativ, întregul aparat guvernamental. Nu este vorba despre Ludovic Orban, care este premier al României, ci de Antonel Tănase, noul secretar general al Guvernului, care este și trezorierul PNL. Atât de important este acest personaj, încât Ludovic Orban, fostul și actualul său șef, l-a uns, imediat după ce a devenit președinte al PNL, să se ocupe de finanțele partidului. Iar la precedentele runde de alegeri, Antonel Tănase a gestionat, din punct de vedere financiar, campaniile electorale ale partidului. Atât direct, pe persoană fizică, la alegerile parlamentare din anul 2016, cât și prin intermediul firmei sale de contabilitate, la alegerile europarlamentare din data de 26 mai a.c. Mai mult, el este mandatarul financiar al PNL pentru alegerile prezidențiale 2019. Însă cercul relațional al lui Antonel Tănase, în special cel din zona afacerilor, s-a intersectat, în ultimii ani, cu o altă grupare, din interiorul companiei TAROM, ale cărei tentacule se întind până la PNL și la Palatul Cotroceni, grupare care, între momentul moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă și cel al învestirii Cabinetului Orban a fost implicată, mai mult sau mai puțin la vedere, în scandalul de la compania aeriană, cu țintă directă fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc.

 

Primul act semnat de Ludovic Orban în calitate de premier a fost numirea noului secretar general al Guvernului, în locul fostului judecător CCR Toni Greblă, care și-a depus mandatul. Antonel Tănase a scăpat de audierile din Parlament, în comisiile de specialitate, întrucât are doar rangul de secretar de stat, nu de ministru, astfel încât a evitat răspunsul la unele întrebări legate de relația sa mai mult decât apropiată cu Ludovic Orban. O reație care durează de peste 20 de ani, de când actualul premier a deținut funcția de ministru al Transporturilor, în timpul Guvernului Tăriceanu. El a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în mandatul lui Ludovic Orban, iar anterior a fost consilier general PNL la București. Potrivit ultimei declarații de avere publicate pe portalul ANI, din iunie 2017, Antonel Tănase a câștigat, în 2016, ca salariat, venituri de aproximativ 127.000 lei, ca economist la Registrul Auto Român, precum și ca membru în Consiliile de administrație la RADET și la Compania Naţională Administrația Porturilor Dunării Maritime SA Galați. Tot în 2016, a obținut aproape 624.000 de lei din dividende, ca asociat la firma Cont Consulting & Services SRL. „Jurnalul” a reconstituit toate legăturile de afaceri ale acestui personaj cvasianonim, până în prezent, pentru a înțelege ce anume îl recomandă pentru a conduce aparatul guvernamental.

Legături controversate

Astfel, aflăm că, în anul 2002, numele lui Antonel Tănase apărea pe lista asociaților companiei SC Publiferom Printing SRL București, deținând, conform documentelor oficiale, 10 la sută din capitalul social. Restul acțiunilor erau deținute de o societate pe nume Comasig Ro SRL. Un acționar mai mult decât interesat. Comasig Ro SRL, în insolvență astăzi, a fost controlată de clujenii Ioan Dan Pantea și Virgil Roatiș. Conform unor anchete publicate, cu ani în urmă, de ziarul „Ziua”, Virgil Roatiș este un fost ofițer de informații, ex-șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) pe zona Transilvania și, ulterior, a ocupat calitatea de adjunct al șefului SRI Cluj. Despre Pantea, jurnaliștii scriau că este un ofițer SRI acoperit la Cluj și care a deținut o agenție de publicitate, Agenția Mileniului III, implicată într-un dosar penal.

O a doua companie, care se regăsește atât în declarația de avere a lui Antonel Tănase, cât și în datele de la Oficiul Național al Registrului Comerțului se numește SC Topfin Consulting SRL. Conform informațiilor oficiale, Antonel Tănase împarte capitalul social al acestei societăți cu un anume Tudor Alexandru Iorgu. Acesta a fost numit, în 12 iunie 2009, în timpul primului guvern Boc, în funcția de manager al Departamentului Administrativ și IT al Fondului Proprietatea. Interesant este că soția lui Iorgu, Mădălina Iorgu, lucra, la aceeași dată, ca șef al serviciului autorizări operatori aerieni la Administrația Aeronautică Civilă.

 

Afacerile se învârt în aceeași zonă de interese

În 10 noiembrie 2006, Antonel Tănase, împreună cu o anume Andrea Valeria Lișu, este cooptat în structura acționariatului companiei SC Pro Business G.S. Grup SRL, entitate care, la acel moment, avea doi asociați persoane fizice. Este vorba despre Ionuț Răzvan Gheorghe și Demirel Spiridon.

Întâmplător sau nu, acesta din urmă este, în prezent, vicepreședinte al PNL Sector 6, din București și, conform unei declarații de interese din 30 mai 2008, a ocupat funcția de consilier personal al ministrului Transporturilor de la acea dată, Ludovic Orban, actual premier în funcție. Demirel Spiridon ocupă, astăzi, funcția de secretar al Primăriei Sectorului 6 și a lucrat, anterior, la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor (CNCIR). Ca o coincidență, soția lui Spiridon, Daniela, este angajată la Autoritatea Aeronautică Civilă, acolo unde lucrează și soția celuilalt asociat al lui Antonel Tănase, Tudor Alexandru Iorgu.

Ultima societate care se regăsește în documentele oficiale care fac referire la apropiatul pe care Ludovic Orban l-a uns, săptămâna trecută, ca secretar general al Guvernului este SC Const Consulting Servicii Audit SRL. Până la data de 26 septembrie 2011, compania era deținută de o persoană fizică și de o persoană juridică. Persoana fizică se numește Gabriel Stroe, care deține 51 la sută din capitalul social, iar persoana juridică este SC Cont Consulting & Services SRL, compania deținută de Antonel Tănase. La data respectivă, firma lui Tănase decide să-i cesioneze toate părțile sociale chiar lui Antonel Tănase.

Despre Gabriel Stroe, asociatul secretarului general al guvernului Orban, aflăm că este una și aceeași persoană cu cel care a ocupat, până în data de 25 aprilie 2019, funcția de director general al Companiei Naționale de Aeroporturi București, după ce, anterior, a fost director general interimar al Companiei Naționale TAROM. A ajuns la Aeroporturi în 1 februarie 2019 și a fost dat afară de fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc.

Coincidența TAROM, Orban și Palatul Cotroceni

Toate aceste legături sunt cu atât mai interesante cu cât, imediat după votul la moțiunea de cenzură, în spațiul public a izbucnit un scandal generat de o declarație a fostei directoare de la TAROM, Mădălina Mezei, demisă de Consiliul de Administrație, potrivit căreia fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc i-ar fi cerut să oprească la sol, în ziua moțiunii, mai multe aeronave pe cursele interne, pentru a bloca prezența unor colegi parlamentari la votul din plenul celor două Camere. Iar speța a ajuns în atenția Direcției Naționale Anticorupție, fiind speculată, la acel moment, de premierul desemnat Ludovic Orban. Imediat, în spațiul public, au apărut unele informații cu privire la faptul că întreaga familie a Mădălinei Mezei este, practic, angajată la TAROM (frate, soț, un unchi și un văr), cu sprijinul tatălui ei, care se află în relații mai mult decât apropiate cu pilotul Emil Dobrovolschi, soțul purtătoarei de cuvânt a lui Klaus Iohannis, președintele României și candidat din partea PNL pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni. Iar această informație devoalează o nouă filieră de interese cu tentacule întinse atât în Partidul Național Liberal, cât și în Administrația Prezidențială. Iată cum:

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, soțul consilierului prezidențial al lui Klaus Iohannis, Mădăina Pușcalău-Dobrovolschi, Emil George Dobrovolschi, a deținut, începând cu data de 22 aprilie 2013, calitatea de asociat în cadrul companiei SC Aero Consult Services SRL, societate care, potrivit informațiilor din spațiul public, se ocupă cu „închirierea” piloților pentru TAROM. La acel moment, firma în cauză avea ca acționari pe Arpad Nicolae Pavelescu, Mircea Boștină și Ovidiu Corneanu. Cei trei au decis să atragă în structura acționariatului alți trei asociați, respectiv pe Mircea Ciopraga, Emil George Dobrovolschi și Maria Magdalena Grigore. În 14 februarie 2014, întregul pachet de acțiuni la SC Aero Consult Services SRL a fost preluat de asociatul Mircea Boștină. Acesta din urmă este, în prezent, directorul general al ROMATSA, regie care deține 1,24% din acțiunile Companiei TAROM. Fost coasociat al lui Boștină și Dobrovolschi, Mircea Ciopraga a fost deputat PNL, până în anul 2008. Coasociată a celor trei, până în 2014, Maria Magdalena Grigore a deținut, până cu puțin timp în urmă, mai exact până când ALDE a părăsit Coaliția de Guvernare, funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Magdalena Grigore a lucrat, în anul 2000, ca secretară a deputatului PNL Cornel Covacs, după care a devenit șefa de cabinet a deputatului PNL Mircea Ciopraga, cu care a avut calitatea de coasociat în SC Aero Consult Services SRL, alături de Emil Dobrovolschi.

În anul 2008, Magdalena Grigore a devenit membru în Consiliul de Administrație al TAROM, prin semnătura ministrului Transporturilor, de la acel moment, Ludovic Orban. Tot cu sprijinul lui Ludovic Orban, Magdalena Grigore a fost numită, în timpul mandatului acestuia de la Ministerul Transporturilor, la conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București. Interesant este că, în 2017, această persoană a trecut în tabăra lui Călin Popescu Tăriceanu și în scurtul mandat de premier al lui Sorin Grindeanu a fost numită secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor. Iar în vara anului trecut, în timpul mandatului de ministru de externe al lui Teodor Meleșcanu, Magdalena Grigore, cu sprijinul ALDE, a devenit secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe.

 

Patronul administrează alegerile, firma sa gestionează banii de campanie ai candidatului Iohannis

Revenind la activitatea de businessman a apropiatului lui Ludovic Orban, „uns” secretar general al Guvernului, aflăm că acesta mai deține în întregime societatea SC Cont Consulting & Services SRL. Antonel Tănase îi avea însă, în anul 2003, asociați atât pe un anume Gheorghe Sandu, cât și pe actualul deputat PNL Cătălin Daniel Fenechiu, la acea vreme avocat. Cei doi coasociați ai lui Tăanse au părăsit structura acționariatului undeva în cursul anului 2004, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Unsprezece ani mai târziu, viitorul secretar general al Guvernului își numește la compania pe care o controlează un nou administrator, în persoana Nicoletei Cristea, pe care, ulterior, o și cooptează în structura acționariatului, căreia îi cesionează nu mai puțin de 90 la sută din capitalul social. Însă în 8 august 2016, Nicoleta Cristea decide să-i revândă lui Antonel Tănase părțile sociale din SC Cont Consulting & Services SRL, retrăgându-se din firmă.

SC Cont Consulting & Services SRL a derulat, de-a lungul timpului, și contracte cu statul. Spre exemplu, în anul 2005, a prestat activități de contabilitate, în valoare de 30.000 de lei, pentru SC Arcadia 2000 SA, societate aflată în subordinea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. De asemenea, în aprilie 2007, firma în cauză a încheiat cu Piscicola Ilfov SA un contract în valoare de 10.800 de lei, pentru activități similare. Iar în anul 2015, societatea a mai derulat un contract în valoare de 42.000 de lei pentru Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară CENAFER.

Așa cum am precizat mai sus, Antonel Tănase este trezorierul PNL și, în anul 2016, la alegerile parlamentare, a întocmit rapoartele cu privire la cuantumul total al veniturilor și cheltuielilor partidului. Iar la alegerile din 26 mai 2019 compania acestuia, SC Cont Consulting & Services SRL, prin reprezentant Antonel Tănase, a prezentat AEP, în calitate de mandatar financiar coordonator, raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor partidului la alegerile europarlamentare. Iar chiar în aceste zile, Antonel Tănase deține calitatea de mandatar financiar al PNL pentru alegerile prezidențiale.

 

Gestionarul banilor PNL, actualul șef al SGG, implicat în afaceri alături de oameni din siajul partidului și al actualului său șef de la Palatul Victoria

 

Firma lui Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, care organizează alegerile prezidențiale, este mandatar financiar al campaniei electorale a lui Klaus Iohannis

×
Subiecte în articol: antonel tănase Ludovic Orban