x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Numire cu iz de „băsism” la conducerea Administrației Fondului de Mediu

Numire cu iz de „băsism” la conducerea Administrației Fondului de Mediu

de Ion Alexandru    |    08 Mai 2020   •   10:42
Numire cu iz de „băsism” la conducerea Administrației Fondului de Mediu

Fiica unuia dintre cei mai apropiați pioni ai fostului președinte Traian Băsescu, dar și ai fostului ministru al Turismului Elena Udrea a fost „unsă”, în plină stare de urgență generată de epidemia de COVID-19, la conducerea Administrației Fondului pentru Mediu. Este vorba despre Andreea Kohalmi-Szabo, fiica Luminiței Kohalmi, fost consilier al Elenei Udrea, dar și al lui Iulian Fota, care a condus Departamentul Securității Naționale, în timpul mandatului lui Băsescu de la Palatul Cotroceni. Numirea tinerei în funcție a fost făcută la urgență. În ziua în care ministrul Mediului a înaintat cererea la Guvern, Secretariatul General a și transmis-o premierului Orban, care a și semnat decizia.

 

Pe data de 5 mai 2020, ministrul Mediului, Costel Alexe, a înaintat la Secretariatul General al Guvernului, în atenția lui Antonel Tănase, o adresă având numărul 20.504/C.A., prin care a propus numirea Andreei Kohalmi-Szabo la conducerea Administrației Fondului pentru Mediu. Secretariatul General al Guvernului a înregistrat adresa cu numărul 20/9.292/A.T., tot în 5 mai, punând-o imediat pe masa premierului Orban. În aceeași zi, primul ministru emite Decizia cu numărul 239/2020, cu aplicabilitate de a doua zi, prin care dispune că, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Andreea Kohalmi-Szabo se numește în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Administrației Fondului pentru Mediu”.

Andreea Kohalmi Szabo este fata cea mare a Luminiței Kohalmi-Szabo, o apropiată intimă de-ale lui Traian Băsescu și de-ale Elenei Udrea. În 2008, Luminița Kohalmi deţinea funcţia de director adjunct al Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, sub ministrul Teodor Athanasiu, iar, începând din ianuarie 2011, până în mai 2012, Kohalmi a ocupat funcţia de consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Plecarea Elenei Udrea din Guvern a reprezentat o rampă de lansare a Luminiţei Kohalmi într-o funcţie mult mai importantă. În 14 iunie 2012, fosta consilieră a Elenei Udrea devine consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, funcţie pe care a deţinut-o până în ianuarie 2015, după terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni al lui Traian Băsescu.

Începând cu luna mai a anului 2012, după mutarea la Cotroceni, aceasta precizează în declarația de avere că a încasat indemnizaţii de administrator al unei companii, SC Commonwealth Consulting SRL. Este firma pe care o deține, în acte, chiar fiica ei, Andreea Kohalmi-Szabo, cea „unsă”, recent, în Guvernul Orban.

 

Legături periculoase

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în luna septembrie a anului 2013, actualul proaspăt „uns” secretar de stat în Guvernul Orban, Andreea Kohalmi-Szabo punea bazele unei companii pe nume SC KWOT Mobil APPS SRL, care, conform documentelor depuse, se ocupă cu activități de realizare a softului la comandă. Andreea deținea 50% din capitalul social al firmei, în timp ce restul de 50% erau deținute de sora sa mai mică, cealaltă fiică a Luminiței Kohalmi, Ioana Kohalmi-Szabo. În urmă cu câțiva ani, „Lumea Justiției” a publicat o amplă dezvăluire referitoare la relațiile apropiate ale mezinei Ioana cu unul dintre afaceriștii din Ploiești, folosiți, ulterior, de ex-procurorul „Portocală” în dosarele instrumentate împotriva familiei Cosma.

Este vorba despre Răzvan Alexe, despre care „Lumea Justiției” spunea, atunci, că are legături cu familia Băsescu, prin familia Kohalmi. Ioana Kohalmi, “o tânără plină de viaţă, apare la petrecerile lui Băsescu dar şi în cluburile de fiţe alături de Răzvan Alexe şi de avocatul Daniel Trandafirescu, arestat într-un dosar de contrabandă cu ţigări”. „Băsescu, Udrea şi doi arestaţi împart timpul cu fiica unei consiliere prezidenţiale. Ioana Kohalmi îşi etalează prietenii penali pe Facebook, alături de Băsescu şi Udrea. Kohalmi apare când în braţele avocatului Daniel Trandafirescu, arestat în cazul lui Nan Gusan, când în braţele lui Răzvan Alexe, arestat în «Reţeaua Păvăleanu», când îmbrăţişată de Băsescu şi Udrea. (…) Blonda Ioana Kohalmi a fost prezentă şi la nunta Elenei Băsescu (Eba), fiica preşedintelui, iar mai nou şi la sărbătorirea Crăciunului din decembrie 2013 de către familia prezidenţială, având nenumărate fotografii cu cei de mai sus, pe care şi le postează cu mândrie pe reţeaua publică de socializare Facebook”, scriau jurnaliștii.

 

Afacerile familiei

„Jurnalul” a dezvăluit, în anii trecuți, faptul că mama celor două surori, fosta consilieră personală a Elenei Udrea, a patronat o adevărată reţea de afaceri, dintre care unele extrem de dubioase cu statul, prin intermediul fiicelor şi al fostului soţ. În prezent, afacerile familiei Luminiţei Kohalmi, odată prospere, au ajuns pe butuci. Inclusiv cea extrem de dubioasă prin care, în 2010, o firmă în care era asociat soţul Luminiţei Kohalmi a pus mâna pe staţiunea balneară şi de recuperare Vaţa Băi, judeţul Hunedoara, unde MApN ar fi trebuit să dezvolte un centru de recuperare pentru militarii români întorşi din teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan. Partener în această firmă este un afacerist pe nume Emilian Spatacean, implicat într-o altă afacere cu MApN, începută pe vremea când Luminiţa Kohalmi era director în minister, referitoare la construcţia unor blocuri de locuinţe pentru militari, la Cluj-Napoca, Proiectul a fost preluat, ulterior, de afaceristul Ioan Bene, arestat şi trimis în judecată în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu.

 

 

Anturajul select de la nunta Elenei Băsescu

Luminița Kohalmi făcea parte, în ultimii ani ai epocii „Băsescu” din anturajul intim al fostului președinte, dar și al unor personaje extrem de cotroversate ale acelui regim. Spre exemplu, mama actualului președinte secretar de stat al Administrației Fondului pentru Mediu, Luminița Kohalmi, nu a lipsit nici de la fastuoasa nuntă a fiicei fostului președinte, Elena Băsescu, din anul 2012. Nunta avea loc chiar sub spectrul referendumului pentru demiterea lui Băsescu, iar pentru organizarea evenimentului, SPP a luat măsuri „de distanțare” pentru curioși. Totuși, am aflat, câțiva ani mai târziu, lista oficială a celor câteva sute de persoane care au participat. Elena Udrea a făcut chiar rost de o masă specială pentru apropiații ei.

La acea masă au stat Alexandru Faur (decedat între timp, cel care a preluat creditul Elenei Udrea de la BRD), Ana Maria Topoliceanu (fosta șefă a Companiei Națională de Investiții, instituție din care s-a hrănit clientela PDL-istă în toată acea perioadă), Tudor Breazu (consilier personal al Elenei Udrea), Luminița Kohalmi (consilier al lui Iulian Fota, omul lui Băsescu de la Cotroceni), Răzvan Murgeanu (fost secretar de stat în ministerul lui Udrea), dar și ex-primarul sectorului 6, Cristian Poteraș).

 

 

 

×