x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Oamenii lui Cocoş şi ai lui Oltean au acţionat în reţea. Legăturile din interiorul găştilor de despăgubiţi

Oamenii lui Cocoş şi ai lui Oltean au acţionat în reţea. Legăturile din interiorul găştilor de despăgubiţi

de Ion Alexandru    |    11 Dec 2015   •   08:16
Oamenii lui Cocoş şi ai lui Oltean au acţionat în reţea. Legăturile din interiorul găştilor de despăgubiţi
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Despăgubirile penale, aflate astăzi pe masa DNA sau în instanţă, împărţite în mai multe dosare instrumentate de procurori, devoalează o adevărată reţea care a activat cu scopul de a pune mâna pe sute de milioane de euro din banii statului. „Jurnalul Naţional” a descoperit faptul că beneficiarii din cinci dosare de despăgubire au legături de afaceri între ei, acţionând în „foarfecă”, fie împreună în mai multe dosare, fie separat. Intermediarii între cumpărătorii drepturilor litigioase şi membrii Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor au fost, însă, aceleaşi persoane, atât din sfera lui Dorin Cocoş, cât şi din sfera de influenţă a lui Ioan Oltean.

Numai în cele cinci dosare de despăgubire, în care s-au asociat aceiaşi „beneficiari”, statul a plătit nu mai puţin de 816,4 milioane de lei, adică peste 204 milioane de euro. Două personaje care au cerut şi obţinut, în dosare diferite, despăgubiri de la ANRP, în perioada guvernării PDL, sunt asociaţi în mai multe companii. Unul este urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA, celălalt are doar calitatea de martor.
În ultimul dosar instrumentat de DNA în cazul despăgubirilor ANRP, în care s-a cerut arestarea preventivă a deputaţilor PNL (foşti PDL) Ioan Oltean şi Florin Cătălin Teodorescu, beneficiarul compensărilor băneşti este afaceristul Mihai Rotaru, acţionar la FC Club Sportiv U Craiova SA. Asociatul său, atât de la clubul sportiv, cât şi din alte afaceri din domeniul agriculturii, Adrian Andrici, a obţinut, la rândul său, despăgubiri de la ANRP, în aceeaşi perioadă.

Caracatiţa dosarelor preferențiale
Celebra listă cu cele mai importante despăgubiri oferite de ANRP conţine 30 de poziţii. Cinci din acestea sunt ocupate de reţeaua în care activează, în tandem sau separat, cu aceleaşi personaje. Primul dosar, 22714/FF, în care s-au obţinut despăgubiri de 377.282.300 de lei, îi are drept beneficiari pe Adrian Andrici, Gheorghe Gabriel, Gheorghe Stelian zis „Stelu” şi Valentin Vişoiu. În dosarul cu numărul 16418/FF au primit despăgubiri de 225.500.000 de lei Alexandra şi Nicolae Gheorghe, precum şi acelaşi Gheorghe Stelian.

Mai departe, avem dosarul 46076/CC, în care Mihai Rotaru, partenerul de afaceri al lui Adrian Andrici, a primit despăgubiri de 108.932.000 de lei, în dosarul în care este cercetat, alături de Crinuţa Dumitrean, Ioan Oltean şi alţi membri ai ANRP, în cel mai recent dosar instrumentat de DNA. La poziţia 27 a aceleiaşi liste regăsim dosarul 13627/FF, unde s-au acordat despăgubiri în valoare de 51.028.000 lei către Gheorghe Adrian Mande şi Valentin Vişoiu, acesta fiind beneficiarul despăgubirilor şi în dosarul în care apare Adrian Andrici, partenerul de afaceri al lui Rotaru. La poziţia 28, este controversatul dosar cu numărul 23630/FF, unde ANRP a acordat despăgubiri de 44.100.000 de lei către acelaşi Valentin Vişoiu, în asociere cu Radu Petru Pricop (ginerele lui Traian Băsescu), un alt avocat din firma Pricop & Banu, Octavian Banu, şi Florin Ştefan Barbu.

Destinatarii milioanelor ilegale, doar martori
Legăturile dintre beneficiari au fost devoalate inclusiv de către Gheorghe Stelian în declaraţiile date în faţa procurorilor. Acesta a recunoscut că Alin Cocoş i l-a prezentat pe Gheorghe Gabriel, ca pe o cunoştință de a lui. „Gheorghe Gabriel mi l-a prezentat pe Adrian Andrici ca persoană interesată să cumpere şi ea (drepturi litigioase – n.red). Gheorghe Gabriel şi Adrian Andrici mi-au spus, ulterior, că au şi o a treia persoană interesată, Valentin Vişoiu, persoană pe care o ştiam.

Cocoş mi i-a prezentat pe cei trei, care mi-au plătit o sumă consiBănuiesc că, din moment ce Alin derabilă de bani, i-a asigurat că despăgubirile vor fi acordate”, a declarat Gheorghe Stelian în faţa anchetatorilor. Acesta este trimis în judecată în stare de libertate în dosarul „Bica I”. 

Relaţia strânsă Andrici - Rotaru

Deşi au primit despăgubiri în două dosare diferite, afaceriştii Adrian Andrici şi Mihai Rotaru nu sunt deloc străini. Ei se cunosc foarte bine, graţie afacerilor pe care le derulează împreună în domeniul fotbalului şi al agriculturii. Mihai Rotaru este asociat, potrivit ONRC, în şapte societăţi comerciale. Majoritatea acestor business-uri au fost dezvoltate în perioada în care au fost făcute plăţile de la ANRP. În octombrie 2010, TRF 1998 Trust SUA, Berchen Investment BV Olanda, Starfire Holdings Limited Cipru, românul Mihai Giavelea şi israelienii Gabriel Koren, Rotenberg Eitan şi Ganfi Zogar, i-au vândut acţiunile pe care le deţineau la societatea SC Delta Berceni Invest SRL, companie care se ocupa cu dezvoltarea imobiliară. După preluarea firmei, Rotaru a schimbat domeniul de activitate cu „cultivarea orezului”.

În decembrie 2011, respectiv în martie 2012, Mihai Rotaru şi soţia sa, Irina Alexandra, au preluat de la PPF Property Limited Cipru şi de la Adrian Dorel Rusu societăţile SC Rural Moldova SRL, SC Rural Capital Doi SRL, SC Rural Dobrogea SRL şi SC Delta Gaia Agriculture SRL, în ultima fiind asociaţi împreună cu americanul de origine israeliană Rabina Saumuel David.

În 18 septembrie 2012, soţii Mihai şi Irina Alexandra Rotaru vând acţiunile firmei SC Rural Moldova SRL către Adrian Andrici. Acesta din urmă a fost, de altfel, asociat, alături de Mihai Rotaru şi Laviniu Dumitru Beze, în cadrul FC Club Sportiv U Craiova SA, până în data de 12 august 2014, când i-a cesionat părţile sociale lui Mihai Rotaru.

La data de 5 mai 2015, are loc o schimbare de acţionariat în cadrul societăţii SC Rural Capital SRL. Acţionarul majoritar, Mihai Rotaru, îi cesionează 98,5% din părţile sociale ale firmei lui Adrian Andrici. Soţia lui Rotaru, Irina Alexandra, a rămas, în continuare, acţionară în firmă alături de Andrici, cu 1,5%.

Soţii Rotaru mai deţin acţiuni în cadrul societăţii SC Xaladine Energy SRL, companie care are în proprietate Parcul Fotovoltaic Leu, din localitatea doljeană cu acelaşi nume.

Dosar penal pentru tunul de peste 108 milioane de lei
La sfârşitul lunii trecute, DNA a început urmărirea penală şi a cerut arestarea preventivă a omului de afaceri Mihai Rotaru, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Alături de el, au mai fost arestaţi Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, membri ai comisiei, dar şi evaluatorul ANEVAR, Sergiu Negurici. Anchetatorii susţin că, în 17 iunie 2010, funcţionarii ANRP au aprobat ilegal raportul de evaluare întocmit de Negurici, prin care un teren în suprafaţă de 61.875 metri pătraţi situat în Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, „sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei”. Rotaru cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, de la o persoană care, timp de opt ani, nu reușise să obțină proprietățile revendicate.

Lista lungă a cercetaţilor
Ulterior, DNA a extins cercetările şi împotriva deputaților PNL Ioan Oltean şi Cătălin Florin Teodorescu, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu. Teodorescu era, la data la care s-a aprobat raportul despăgubirii pentru Rotaru, membru în comisia ANRP, împreună cu Crinuţa Dumitrean, Remus Virgil Baciu, Marko Attila Gabor şi celelalte persoane urmărite penal iniţial, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus V i r g i l , Marko Attila . „De asemenea, d i n p r o b e l e administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

În schimbul „ajutorului”, cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, spun procurorii, bazându-se pe denunţul unui preot aflat în stare de detenţie.

Valentin Vişoiu, Gheorghe Gabriel şi Adrian Andrici sunt tot martori în acest dosar, nu au sechestre instituite pe conturile bancare, dar sunt cercetaţi în paralel şi de DIICOT pentru spălare de bani în aceeaşi tranzacţie.
Teodorescu, cercetat şi în dosarul lui Andrici
Miercuri, Camera Deputaţilor a avizat cererea DNA privind încuviinţarea arestării preventive a lui Ioan Oltean. Nu însă şi a lui Cătălin Florin Teodorescu, întrucât nu a mai fost cvorum în momentul votului. Teodorescu este la al doilea dosar penal deschis pe numele lui privind fraudele ANRP. El este cercetat în dosarul în care ANRP a acordat despăgubirea de 377.282.300 de lei către gruparea Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu – Adrian Andrici, cunoscut drept Dosarul „Bica I”. În dosarul acesta mai sunt acuzaţi aceiaşi membri ai Comisiei, în frunte cu Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, dar şi Alina Bica.
 

×