x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Reţeaua de interese a afaceristului Truică

Reţeaua de interese a afaceristului Truică

de Ion Alexandru    |    16 Dec 2015   •   09:49
Reţeaua de interese a afaceristului Truică
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

„Jurnalul Naţional” prezintă încrengătura de afaceri şi interesele care au gravitat în jurul personajului Remus Truică, individul acuzat, alături de proprietarul ziarului „Evenimentul zilei”, Dan Andronic, şi de Paul Philippe al României, de retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa.

Conexat la toate regimurile politice, implicat în multe afaceri dubioase, unele cu iz puternic penal, Remus Truică a dezvoltat, din 2005, până anul trecut o adevărată reţea de firme şi asocieri, atrăgând alături de el personaje extrem de potente financiar sau influente în diverse zone de decizie din România. Preluarea drepturilor litigioase asupra averii regale de la pretinsul prinţ Paul Philippe al României reprezintă doar o mică parte a afacerilor acestui personaj.

Averea sa, evaluată la multe sute de milioane de euro, a fost construită în mod obscur, prin implicaţii ale unor afaceri consolidate în căsuţe off-shore, cu tentacule în mai multe companii româneşti care au activat în domeniul imobiliar, al energiei electrice, al restaurantelor sau al pieţei de asigurări. Multe dintre afacerile lui Truică s-au intersectat cu interese la fel de dubioase, în România, cum ar fi proprietarii Gabriel Resources, cei care au vrut să exploateze aurul de la Roşia Mon-tană, dar şi cu patroni din fotbal sau persoane cu atribuţii importante în cadrul Băncii Naţionale a României.

Povestea unei averi fabuloase adunate până la 39 de ani

Potrivit datelor oficiale furnizate de arhiva Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, dar şi ale unor notificări publicate în Monitorul Oficial al României, Remus Truică, născut la data de 10 iulie 1977, în Bacău, cu domiciliul în Monaco, dar cu rezidenţa pe malul lacului Snagov, a deţinut, până anul trecut, părţi sociale sau acţiuni în cadrul companiilor SC BRG Residencial Consulting Services SRL, SC Romconsulting Restserv SRL, SC Solaro Green Energy Investment SRL, SC Leader Art Construct SRL, SC TRG Agent de Asigurare SRL, SC Cursuri de Gătit Esperanto SRL sau SC Generic Pharma SRL.

În prezent, singura societate în care mai figurează ca fiind activ Remus Truică este firma SC Leader Art Construct SRL, pusă sub sechestru judiciar ca urmare a măsurii confiscării speciale instituite de procurori, în data de 14 mai 2015, prin Ordonanţa 144/D/P/2013. Se pare că pe această societate a fost trecută o mare parte din averea lui Remus Truică.



Legătura „de suflet” cu Roşia Montană

Una dintre afacerile dezvoltate de Remus Truică în România se numeşte SC BRG Residencial Consulting Services SRL, o companie care s-a înfiinţat în anul 2005. Aşa cum spune şi numele, firma are ca obiect de activitate domeniul imobiliar. Acţionarii acestei companii erau, în data de 5 decembrie 2014, off-shore-ul Riverside Real Estate Britanice, căsuţă poştală reprezenCorp., cu sediul în Insulele Virgine tată de Marius Andrei Marcovici, şi Remus Truică. Marcovici şi Truică sunt cercetaţi, alături de Dan Andronic, patronul ziarului „Evenimentul zilei”, în dosarul privind retrocedarea, către Paul Philippe al României, a Fermei Regale Băneasa. 

Interesant este faptul că, până în decembrie anul trecut, compania BRG Residencial Consulting Services SRL era administrată de Remus Truică şi de Sandra Merloni Horemans, cetăţean născut în România, dar cu domiciliul în Paris, Franţa. Sandra Merloni Horemans este cea care îl reprezintă pe miliardarul franco-israelian Benjamin Steinmetz în mai multe afaceri internaţionale ale acestuia. Steinmetz controlează, împreună cu americanii Seth Klarman şi John Paulson, compania Gabriel Resources, implicată în afacerea exploatării aurului de la Roşia Montană.

Marcovici, „săgeata lui Truică” în off-shore-urile britanice

De altfel, Marius Andrei Marcovici reprezintă un alt off-shore, STG Ventures LTD, cu sediul de asemenea în Insulele Virgine Britanice, care a deţinut acţiuni într-o firmă controlată de Remus Truică şi care activa pe piaţa asigurărilor şi a pensiilor private. Este vorba despre SC TRG Agent de Asigurare SRL, înfiinţată tot în 2007, din acţionariatul căreia au mai făcut parte Remus Truică şi israelianul Birger Gil Sharga. Compania a fost dizolvată voluntar în 21 ianuarie 2010.

Aceeaşi căsuţă poştală STG Ventures LTD, reprezentată de Marius Andrei Marcovici, a făcut parte din structura acţionariatului unei alte societăţi controlate de Remus Truică. SC Generic Pharma SRL, înfiinţată în anul 2004, cuprindea acţionarii SC Ventures LTD, reprezentată la acea dată de David Howe, din Irlanda de Nord, Remus Truică şi un anume Cristian Dan Rădoi Diţescu. În 2008, Diţescu a dispărut din structura acţionariatului, iar off-shore-ul britanic îl avea drept reprezentant pe Marcovici. Adminsitratorul Generic Pharma se numea Cristian Relu Aparaschivei.


Pe lista partenerilor de afaceri ai lui Truică figurează Vladimir Cohn sau Petru Berciu, ambii cu averi şi conexiuni importante. Acesta mai apare în business alături de Sandra Merloni Horemans, cea care îl reprezintă pe miliardarul franco-israelian Benjamin Steinmetz în mai multe afaceri internaţionale ale acestuia

În data de 5 decembrie 2014, acţionarii BRG Residencial Consulting Services SRL au decis revocarea administratorilor Truică şi Sandra Merloni Horemans, iar firma a fost dizolvată. Actele au fost întocmite de Gabriel Vasii, reprezentantul casei de avocatură Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii.

Cercul miliardarilor, NIRO şi Clubul Dinamo

Romconsulting Restserv SRL este o companie înființată de Cristian Relu Aparaschivei şi firma SC Team Service SRL, aparţinând soţiei lui Remus Truică, Ioana Irina Truică. În data de 23 iulie 2010, cei doi asociaţi au cesionat acţiunile către un grup de afacerişti compus din Ion Andrei Biriş, Petru Berciu, Vladimir Cohn şi Remus Truică, aceştia devenind acţionari în părţi egale, cu câte 25% din beneficii şi pierderi.

Un an mai târziu, mai exact la 14 iunie 2011, Ion Andrei Biriş şi Peru Berciu cesionează acţiunile de la Romconsulting Restserv SRL, astfel încât Remus Truică şi Vladimir Cohn rămân acţionari, primul cu 25%, celălat cu 75%. La data de 8 iulie 2012, iese din societate şi Remus Truică, astfel încât Vladimir Cohn devine asociat unic. Berciu, Truică, Biriş şi Cohn au preluat, în 10 iunie 2011, de la Raluca Petcu şi Amelia Manailescu, firma Leader Art Construct SRL, companie aflată, astăzi, sub confiscare specială la cererea procurorilor.

Cine sunt asociaţii

Vladimir Cohn s-a născut în Federaţia Rusă, în anul 1944. El a fost acţionar la FC Dinamo şi este patron al RomCarton. A deţinut, la un moment dat, chiar şi funcţia de vicepreşedinte al Club Sportiv Dinamo Bucureşti, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Averea sa a fost estimată la 100 de milioane de euro, bani depozitaţi în Elveţia. Cohn a fost asociat de-a lungul timpului cu Cristi Borcea şi Nicolae Badea.

Petru Berciu, celălalt asociat al lui Truică, apare în top 300 miliardari, cu o avere de 34 milioane de euro. Este importator de băuturi spirtoase şi, împreună cu Ioan Biriş, au desfă-şurat afaceri, prin intermediul companiei Tribeca Distribution, cu firma Niro ’95 Impex SRL, controlată de Nicolae Dumitru, zis „Niro”.

Mai multe companii deţinute de Biriş şi Berciu au sediul în strada Nerva Traian nr. 184-186, din sectorul 2 al Capitalei, adresă unde a funcţionat şi compania lui Dan Andronic, SC D.A. Communications & Media SRL.

„Război” fictiv cu propriul tată, dar şi în afaceri cu el

Remus Truică se află în proces de divort cu soţia sa Irina. În 2011, părinţii lui Truică, Ilie şi Maria, şi-au dat fiul în judecată, cerând executarea silită a terenului în suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi, de pe malul lacului Snagov, unde afaceristul şi-a ridicat conacul. Motivaţia oficială a procesului intentat de părinţi era aceea că fiul lor nu are grijă de ei şi că soţii Remus şi Irina Truică nu le-au achitat suma de 150.000 de euro cât se înţeleseseră pentru terenul în cauză. Irina Truică a precizat că acest proces este inventat şi, prin el, Remus Truică ar fi intenţionat să-şi pună bunurile la adăpost, fără să mai fie nevoit să le împartă cu ea la partaj.



În timp ce îşi dădea fiul în judecată şi cerea executarea silită a acestuia, Ilie Truică (foto), născut în anul 1931, deţinea întregul pachet de acţiuni al societăţii SC Solaro Green Energy Investment SRL, o companie înfiinţată în 2012, care se ocupă cu energie. În 17 mai 2012, Ilie Truică se autorevocă din funcţia de administrator şi îşi numeşte în această calitate fiul, Remus, cu care se afla în litigiu.

Nu doar Remus Truică a preluat administrarea firmei în cauză, ci şi chinezii Wong Shun Chueng şi Peng Yong, ambii născuţi la Hong Kong, iar al doilea cu rezidenţa în Deva, Hunedoara. O jumătate de lună mai târziu, la 31 mai 2012, Ilie Truică cesionează toate părţile sociale ale SC Solaro Green Energy Investments companiei chineze Solaro Development Limited, cu sediul la Hong Kong, reprezentată de Remus Truică.

Solaro Green Energy Investment SRL deţine, la rândul ei, acţiuni în alte patru societăţi comerciale care activează pe piaţa energiei din România, toate înfiinţate în anul 2012: Eco Star Energy SRL, Elektisches Gelb SRL, Starke Sonne SRL şi Star Light Energy SRL. În cadrul acestor firme a fost cooptat şi Simion Nicolae Eduard, fost şef operaţiuni în piaţă din cadrul Băncii Naţionale a României.

150.000 de euro a fost miza războiului tată-fiu din familia Truică. Irina Truică susţine că tot confictul este unul inventat.

×
Subiecte în articol: remus truica