x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Şmen ordinar la privatizarea UCMR

Şmen ordinar la privatizarea UCMR

de Adrian Mogos    |    27 Feb 2012   •   21:00
Şmen ordinar la privatizarea UCMR

Uzina Constructoare de Masini Re­sita – UCMR a ajuns pe mana sme­che­rilor din energie cu ajutorul fostului sef al AVAS, Ovidiu Musetescu, care coresponda direct cu firma in­te­resata de achizitionarea pachetului ma­jo­ritar de actiuni inca inainte de a se face public anuntul de privatizare.

In preajma Craciunului din 2003, statul roman a gasit de cuviinta sa sca­pe de una dintre firmele sale din por­tofoliu, respectiv Uzina Constructoare de Masini Resita – UCMR. AVAS a dat un anunt de vanzare ac­ti­u­ni prin negociere, negociere la care ur­mau sa participe numai ofertantii care prezentau dovada indeplinirii cu­mulative a urmatoarelor criterii de pre­calificare: experienta minim 15 ani in fabricarea de motoare si turbine hidroenergetice, de generatoare electrice si motoare navale; in calitate de actionari/asociati majoritari nu au inrautatit in mod vadit situatia economica financiara a unor societati comerciale privatizate anterior.

Un singur ofertant s-a aratat interesat INET AG, o firma inregistrata in Elvetia in februarie 2004, asa cum arata datele registrului comertului elvetian. Numele anterior sub care a functionat pana in 2004 a fost Refex AG. Pe 2 septembrie 2003, cand INET AG nici nu era infiintata, Beat Corpataux i-a trimis lui Musetescu o scrisoare in care spunea: 'As dori sa folosesc aceasta ocazie, domnule presedinte, pentru a va reasigura de intentia noastra ferma de a participa la privatizarea SC UCM Resita SA in vederea achizitionarii pachetului de actiuni reprezentand 60,670% din capitalul social care este in prezent detinut de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (n.r. – APAPS fosta denumi­re a AVAS). Cu speranta ca anuntul le­gat de privatizarea SC UCMR SA va fi publicat cat de curand posibil, va rog sa primiti cele mai distinse sa­lutari si nu ezitati sa ne contactati pentru alte detalii'.

Intr-o alta scrisoare, Corpataux ii multumeste pre­sedintelui AVAS pentru faptul ca i-a confirmat primirea scrisorii de in­ten­tie si ca a introdus firma pe care o reprezenta in baza de date a Au­to­ritatii. 'Mai mult, am dori sa va mul­tumim pentru scurta descriere a SC UCM Resita SA pe care ne-ati trimis-o, informatiile trimise fiind de un real ajutor in decizia noastra legata de pasii care trebui facuti in Romania in ceea ce priveste aceasta companie.'

×
Subiecte în articol: special