x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Trimis în judecată, nepotul lui Traian Băsescu a fost concediat

Trimis în judecată, nepotul lui Traian Băsescu a fost concediat

de Ion Alexandru    |    07 Dec 2015   •   09:26
Trimis în judecată, nepotul lui Traian Băsescu a fost concediat
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Dragoş Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu şi nepotul lui Traian Băsescu, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, a fost concediat de conducerea firmei la care a lucrat în ultimii cinci ani. Nepotul penal al fostului preşedinte şi-a dat în judecată fostul angajator – societatea de audit internaţional KPMG România -, solicitând instanţei anularea deciziei de concediere. Firma în cauză este, potrivit unor surse judiciare, chiar societatea cu care omul de afaceri şantajat cu dosarul de la DIICOT, Sandu Staicu, ar fi trebuit să încheie un contract fictiv de consultanţă, pe o perioadă de doi ani, pentru disimularea şpăgii de un milion de euro, percepută de Dragoş Băsescu pentru închiderea dosarului de la DIICOT.


După ce a implicat numele angajatorului său în afacerile penale, în încercarea de a „stoarce” un om de afaceri de un milion de euro, nepotul lui Traian Băsescu, Dragoş, a fost concediat. Compania KPMG România SRL, sucursala Constanţa, a decis să înceteze raporturile contractuale cu acesta, la scurt timp după ce Dragoş Băsescu a fost trimis în judecată. Potrivit unor surse din anturajul nepotului ex-prezidenţial, această decizie nu a fost deloc pe placul lui Dragoş Băsescu, acesta din urmă atacând în instanţă decizia de concediere.

Astfel, nu mai târziu decât miercuri, 2 decembrie 2015, Dragoş Băsescu a acţionat în judecată, la Tribunalul Constanţa, foştii angajatori de la KPMG România SRL, dosarul fiind înaintat Secţiei I Civile pentru Litigii de Muncă, contestând decizia de concediere. Până în prezent, cererea nu a primit încă un termen de judecată.

Şpagă de un milion de euro, cerută în piscina lui Pescariu
În data de 17 iunie 2015, Dragoş Băsescu, împreună cu Ciprian Nistor, au fost puşi sub urmărire penală de către DNA pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă. Povestea începe în data de 10 martie 2014, când omul de afaceri Sandu Staicu a fost reţinut de DIICOT, printr-o ordonanţă a procurorului Remus Jurj, într-un dosar penal având ca obiect constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani. Procurorul Jurj este cercetat de DNA într-un alt dosar privind complicitatea la şantaj asupra omului de afaceri Alexandru Horpoş, într-o operaţiune în care sunt implicaţi ginerele lui Băsescu, Radu Petru Pricop, şi fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi. Arestarea preventivă a lui Staicu a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data de 12 martie 2014. În aceeaşi zi, Sandu Staicu a fost sunat de o persoană care i-a trasmis că Dragoş Băsescu doreşte o întâlnire cu el, pentru a-i „propune rezolvarea problemelor pe care le are la DIICOT”.

A doua zi, întâlnirea dintre afacerist şi nepotul lui Traian Băsescu a avut loc în centrul SPA al lui Dinu Pescariu, într-o saună din zona piscinei, unde Dragoş Băsescu i-a înmânat lui pe care acesta le-a recunoscut ca figurând în dosarul de la DIICOT în care fusese reţinut de procurorul Jurj. Discuţia a decurs în termeni ultimativi, în cadrul Sandu Staicu o listă cu mai multe firme căreia Dragoş Băsescu a încercat să-l convingă pe Staicu de faptul că are influenţă asupra procurorului anchetator, cerându-i un milion de euro: 500.000 de euro ca să nu fie arestat şi o altă jumătate de milion de euro pentru a primi o soluţie favorabilă în dosar şi pentru ridicarea sechestrului asigurător instituit pe bunurile omului de afaceri.

A intenționat să-şi implice șefii în tranzacţia penală. Fără știința acestora
Întrucât Sandu Staicu a declinat „oferta”, invocând faptul că nu dispune de această sumă de bani, Dragoş Băsescu i-a propus un alt târg. Anume, ca firma afaceristului să încheie un contract fictiv de consultanţă cu o companie de consultanţă internaţională, prin care urma să achite suma de un milion de euro în tranşe de până la doi ani. Surse judiciare susţin că firma prin care urma să se rostogolească aceşti bani este chiar cea la care Dragos Băsescu a fos t angajat , respectiv KPMG România SRL.

În iunie 2015, Dragoş Băsescu şi Ciprian Nistor au fost puşi sub acuzare, împotriva lor fiind instituită măsura controlului judiciar sub cauţiune, în cuantum de 10.000 de lei. La data de 23 octombrie, cei doi au fost trimişi în judecată.

Cui a vrut să-i strice imaginea
KPMG România SRL, societatea invocată în această tentativă de şantaj, face parte dintr-un consorţiu internaţional deţinut de off-shore-ul cipriot KPMG CEE Holdings Limited, cu sediul în Nicosia, şi reprezentat de teleormăneanul Şerban Cristian Toader. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, holdingul cipriot deţine în România, pe lângă KPMG România SRL, încă trei companii: KPMG Delivery Center SRL, SC KPMG Business Tax Services SRL şi KPMG Tax SRL.

Fostul angajator al lui Dragoş Băsescu, KPMG România SRL, este acţionar, la rândul său, în cadrul companiilor KPMG Audit SRL şi KPMG Advisory SRL. Aceasta din urmă este lichidatorul judiciar al SC ASTRA Asigurare-Reasigurare SA, compania de asigurări a miliardarului lui Traian Băsescu, Dan Grigore Adamescu. De altfel, în 10 martie 2015, asociatul unic al KPMG România SRL, angajatorul lui Dragoş Băsescu, a numit, pentru o perioadă de patru ani, un număr de 14 administratori ai firmei, printre care şi Aurora Speranţa Munteanu, directorul SC KPMG ADVISORY, administratorul judiciar al Astra.

KPMG Advisory SRL a fost desemnată drept administrator judiciar al SC Astra Asigurare-Reasigurare SA prin decizia nr. 43, din 18 februarie 2014, a preşedintelui de la acea dată al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu. Practic, patronii lui Dragoş Băsescu au început să administreze afacerea falimentară, prin care Dan Grigore Adamescu a dat tunurile celebre cu firma de asigurări, cu o lună de zile înainte ca nepotul fostului preşedinte al României să îl şantajeze pe omul de afaceri Sandu Staicu. De altfel, KPMG Advisory SRL a reprezentat Astra Asigurări în mai multe litigii în instanţe , inclusiv în cel prin care soţia lui Dan Adamescu, Carmen Adamescu, a încercat să „tragă” din conturile companiei de asigurări suma de 4,2 milioane de euro. Cu doar o lună şi jumătate înainte ca ASF să decidă intrarea în faliment a Astra, pe rolul Secţiei Civile a Tribunalului Bucureşti a fost depusă o cerere de poprire asigurătorie a conturilor societăţii. Solicitarea, înaintată de SC Rex Mamaia SA, proprietarul hotelului cu acelaşi nume de pe litoral, a fost înregistrată la data de 14 iulie 2015, în condiţiile în care, la 27 august, a fost declarat falimentul Astra. Rex Mamaia SA este o societate aparţinând firmei Tycoon Imobiliar SRL, parte a grupului de companii Tycoon, patronat de Carmen Adamescu, soţia lui Dan Grigore Adamescu, proprietarul SC Asigurare- Reasigurare Astra SA. În acest dosar civil, Rex Mamaia SA are calitatea de creditor, în timp ce societatea de asigurări are calitatea de debitor.

Tribunalul Bucureşti a decis, în data de 13 august, cu două săptămâni înainte de declararea falimentului, să dispună instituirea popririi asigurătorii asupra conturilor bancare ale SC Asigu-rare-Reasigurare Astra SA, „până la concurenţa sumei de 4.227.607,97 euro”.

O companie cu un portofoliu impresionant

Potrivit unei ştiri publicate în septembrie 2014 de site-ului www. energyreport.ro, Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti şi Tinmar Ind, cel mai mare trader privat de energie electrică din România, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, au hotărât să apeleze pentru audit financiar la KPMG Audit SRL, o altă societate la care foştii angajatori ai lui Dragoş Băsescu sunt acţionari. O mişcare similară au făcut şi cei de la Tinmar Ind, care au prelungit mandatul KPMG până în 30 iunie 2015.

Astfel de alegeri pe audit au fost făcute şi de alte companii importante din sectorul energetic. Să amintim cazul Axpo România, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din ţară, care a decis lunile trecute să nu mai prelungească mandatul cenzorului Aristos Contab şi a ales drept auditor financiar tot pe cei de la KPMG Audit. Şi Congaz e una dintre companiile locale care au ales, în 2013, să lucreze cu KMPG Audit SRL. În iulie 2014, OMV Petrom a anunţat că a finalizat vânzarea către GDF Suez Energy România SA a participației de 28,59% în Congaz, tranzacția fiind aprobată de Consiliul Concurenței.

Conform profilului Linkedin al lui Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte a activat ca Asistent Manager şi Manager de Investiţii în cadrul SC KPMG România SRL din luna martie a anului 2010, având o vechime de mai bine de cinci ani în cadrul acestei companii.

Nepotul fostului preşedinte al României a fost trimis în judecată într-un dosar de trafic de influenţă, miza fiind de un milion de euro. Asta l-a lăsat şi fără job, lucru pe care pare să nu-l accepte foarte uşor

„Afacerile” profitabile se fac la sauna unui spa de lux. Cel puţin așa a procedat fiul lui Mircea Băsescu. Se pare, însă, că nu i-a ieşit
 

×
Subiecte în articol: dragos basescu