x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anul Caragiale

Anul Caragiale

20 Feb 2012   •   21:00

2012 a fost declarat 'Anul Caragiale'. Se implinesc 100 de ani de la disparitia marelui dramaturg roman Ion Luca Caragiale si 160 de ani de la nasterea sa. In fiecare zi, in Jurnalul National, veti gasi o vorba de-a lui Nenea Iancu.

Meteahna
I.L. Caragiale
(…) Cate minuni n-am auzit in patru saptamani, pornite din inima patriotului maghiar! Le-as mai putea tine minte pe toate? Cateva insa vor fi de ajuns sa le rezum aici pentru a da o idee cititorului de meteahna mentala a tovarasului meu de cura la aer curat. Iata... Mai intai, maghiarul nu are nevoie de alta cultura decat de cultura maghiara; ceva mai mult: orice influenta a vreunei culturi straine, mai ales europeana, este de-a dreptul pagubitoare maghiarismului; de aceea trebu­iesc descurajate, condamnate, per­se­cutate chiar (la nevoie, cu mij­loace violente) toate apu­ca­tu­rile de contact, fie pe cale publica, fie pe cale privata, cu vreun curent de civilizatie nemaghiara.

Limba?... numai cea nationala maghiara!
Literatura?... numai cea nationala maghiara!
Arta?... numai cea nationala maghiara!
Stiinta?… tot asa. In fine, idee, munca, inventie, spirit, judecata, rachiu, vin, branza, ardei, danturi, costume, vite, capital, oameni, sfinti. Dumnezeu s.cl. s.cl.... toate, tot – tot asa!
Apoi...

Maghiarul nu se teme de ni­meni pe pamant; contra lumii in­tregi, maghiarul lupta nepasator, si­gur de victorie... fiindca are-n­cre­dere in Dumnezeul strabunilor si... caci maghiarul in veci nu piere! Dar... este un insa... Insa: ma­ghiarul este, din nenorocire, man­cat de straini! De nemti, de jidani, de slavi, de tigani, de levantini, de ger­manism, de frantuzism, de pesi­mism, in fine de fel de fel de vraj­masi care pot sa-l... distruga.

Si, se-ntelege, odata ce va fi ma­ghiarismul distrus, fireste nu va mai exista, si daca nu va mai exis­ta maghiarismul, atunci lumea are sa stea pe loc, n-o sa se mai in­var­teasca pamantul, soarele o sa se stinga – cataclism universal! S-a ispravit cu omenirea!

×
Subiecte în articol: special