x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anul Caragiale

Anul Caragiale

21 Feb 2012   •   21:00

2012 a fost declarat 'Anul Caragiale'. Se implinesc 100 de ani de la disparitia marelui dramaturg roman Ion Luca Caragiale si 160 de ani de la nasterea sa. In fiecare zi, in Jurnalul National, veti gasi o vorba de-a lui Nenea Iancu.

Moftangii – Rromanul
Moft! Mofturi! O, Moft! tu esti pecetea si deviza vremei noastre. Silaba vasta cu netarmurit cuprins, in tine incap asa de comod nenumarate intelesuri (...)– toate, toate cu un singur cuvant le numim noi romanii moderni, scurt: MOFT.
Moftangiul este eminamente roman; cu toate astea, inainte de a fi roman, el este moftangiu.
Nascut dintr-o familie saraca, dar onesta, el este fiul operelor sale, si, desi democrat prin nastere, el face parte din aristocratia inte­li­gentii, a meritului, stiintei, artei, culturii s.cl.

Dar... nascut dintr-o veche familie de adevarati boieri, cari au stiut totdeauna sa puna interesul patriei mai presus de interesele de clasa renuntand la privilegii, el, aristocratul get-beget, este adevaratul democrat...
Moftangiul este patriot hotarat, nationalist exclusiv, roman pana in maduva oaselor! Toata lumea trebuie s-o stie!

Guvernamental, sau, cand din ne­norocire nu se poate asta, opo­zant, moftangiul felicita Rrromania in cazul intai, o deplange in cazul al doilea, in ambele cazuri o iubeste pana la nebunie. De aceea, el uraste cu furie tot ce nu e roman, tot ce nu e national.

El stimeaza agricultura, dar viseaza o industrie mare nationala, care sa ne scape de tributul ce-l dam strainilor: ceea ce-l inspai­man­ta este o cucerire a Rrro­ma­niei pe terenul economic de catre infamii de straini, ajutati de co­piii vitregi ai tarisoarii lui!
E om de partid, cata vreme nu-i vorba decat de vederi asupra po­li­ticii interioare. Indata insa ce e vorba de a ne prezenta fata cu strai­nii, el crede ca toti romanii tre­buie sa uite micile pasiuni si, dan­du-si mana frateste, sa pa­seasca strans uniti fata cu primej­dia economica, politica, sociala si culturala a Natiunii! Inimicul comun este strainul! jos Strainismul!! sus Rrromanismul!!!

Oricine gandeste altfel... e un tradator!
Moftangiul se gaseste in toate clasele sociale; speta lui furnica pe toate caile de comunicatie (afara de rare exceptii, cu bilet gratuit) si e incuibata din cele mai mandre palaturi pana in cea mai mod­esta odaie de hôtel garni.

Moftangiul poate avea sau nu profesiune, poate fi sarac sau bogat, prost ori destept, nerod ori de spirit, tanar, batran, de un sex sau de altul sau de amandoua, el a fost, este si va fi rrroman adevarat... Sa te pazeasca Dumnezeu sa ataci Rrromania lui oricat de pe de­parte, caci moftangiul roman e aci gata sa te zdrobeasca.

Moftangiul roman este:
Din clasele primare pana la baca­laureat ? anarhist;
De la bacalaureat pana la primul examen de universitate – socialist;
De la primul examen pana la licenta – progresist;
De la licenta pana la slujba – liberal;
De la slujba pana la pensie – conservator.
De la pensie incolo imparta­ses­te principiile tinerimii universi­tare... Fii sigur ca ai sa-l gasesti oriunde e vreo manifestatie mai mult sau mai putin politica ori nepoliticoasa a studentilor mai mult sau mai putin rrromani!

×
Subiecte în articol: special anul caragiale