x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anul Caragiale

Anul Caragiale

18 Mar 2012   •   21:00

2012 a fost declarat "Anul Caragiale". Se implinesc 100 de ani de la disparitia marelui dramaturg roman Ion Luca Caragiale si 160 de ani de la nasterea sa.
In fiecare zi, in Jurnalul National, veti gasi o vorba de-a lui Nenea Iancu.

Cronica fantastica
I.L. Caragiale
Suntem in anul gratiei 3874...
Cum se poate?...
– Ma rog, ma iarta, amabile cititor. Da-mi voie a te ruga sa nu ma ’ntrerupi pana la fine. Imi promiti ca ma vei lasa sa termin ceea ce d’abia am inceput? Comptez pe promisiunea d-tale. Rencep dar.
Suntem in anul gratiei 3874; ne aflam in cetatea Tampitopole, locuita de Sinecorzi, ciudate fiinte bi­pezi, carora le lipseste partea stan­ga a toracelui cu toate ale ei. Sinecorzii sunt un trib de Chinezi.

Deschid, cu permisiunea d-voastra, o mica parenteza istorica esplicativa.
(Acum doua mii de ani, Chi­ne­zii declarara resbel Rusiei, vasta teara ce coprindea jumatate din continentul Europei. – Observati bine ca narez numai faptele; nu fac niciun comentariu. – Bataia avu loc pe fruntaria celor doua
ta­ri. Chinezii triumfara si, trecand peste regimentele rusesti ca peste un imens bulevard de cadavre, in o saptamana fura in capitala ina­mi­­ca, in doua saptamani ajunsera in centrul Europei si in trei, dupa ce strabatura si batura, una dupa alta, toate tarile mari si mici, se oprira pe tarmii Atlanticului. Poate c’ar fi mers si mai nainte daca ar mai fi avut cu cine sa se mai bata... Lumea intreaga sgu­dui­ta, fu fortata a recunoaste reali­tatea acestei invaziuni si i se ’nchina. Doua mii de ani au trecut, si Chinezii, cu perspectiva d’a domni pana la judecata din urma, domnesc asupra continentului vechi pe care l-au chinizat – permiteti-mi acest singur novicism – cu totul). Inchid aci parenteza crezandu-va luminati de ajuns.

Acum, gratioasa cititoare si d-ta, amabile cititor, daca doriti a face o escursiune prin cetate, procurati-mi placerea a va ’ncrede in mine si a ma urma. Voiu fi prea fericit sa va serv de cicerone in Tampitopole, care, aflati si tineti minte, este numai o sucursale a Pe-Kingului.
Pornim?... A! ma iertati, fiti
bu­ni a va arma cu aceste foi de pal­­mier; o sa va fie nedispensabil pen­tru a va apara d’arsita soarelui.
Acum, aidem! O singura recomandatiune am a va face: strambati putin picioarele in maniera chineza; este un mijloc prezervativ contra alunecusului portelanului smaltuit cu care sunt acoperite stradele. Asa! (…)

(va urma)

Nota I.L. Caragiale, Opere. Vol. 5, Editie ingrijita de Serban Cioculescu, Editura pentru Literatura si Arta "Regele Carol II", Bucuresti, 1938 
editie electronica CIMEC 1998.

×
Subiecte în articol: special