x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Buburuze, fluturaşi, berze... vestitorii primăverii

Buburuze, fluturaşi, berze... vestitorii primăverii

de Steluta Indrei    |    02 Mar 2012   •   21:00
Buburuze, fluturaşi, berze... vestitorii primăverii

Picteaza, decupeaza, cos, lipesc... Din mainile lor dibace ies martisoare si felicitari gingase, co­lorate, vesele. Asa cum sunt si ei. Chiar daca traiesc fara mama, fara tata, in apartamentele sociale ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3 Bucuresti.

Pentru ei, primavara incepe din februarie, cand apartamentele in care locuiesc se transforma in mici ateliere de creatie. 'E forfota mare. De vreo 4 ani, scenariul se repeta de fie­care data in februarie. Incepem sa cautam mo­dele, cumparam materialele: hartie co­lorata, cre­po­nata, lipici, panze, margelute, floricele, acua­rele, lut, iar apoi ne apucam de treaba', ne povesteste doamna Dana Gabor, sef serviciu in cadrul DGASPC, Sector 3. Ea este cea care a avut ideea confectionarii martisoarelor si care in fiecare an vine cu modele si tehnici noi de lucru.

Dupa Sarbatorile de iarna, perioada in care confectioneaza martisoare este cea mai asteptata de copii. Mergem sa-i vedem la lucru intr-unul dintre apartamentele sociale. Sunt sase copii, doi baieti si patru fetite (de la 9 la 15 ani), care de-abia au venit de la scoala, au mancat pe fuga si s-au apucat de lucru. Baietilor le place sa modeleze si sa picteze figurinele din lut sau animalute minuscule pe bucatele de lemn. Fetele se ocupa, nu-i asa!, de lucruri feminine: flori de toate marimile si culorile, papusi, margele, paiete, stelute. Vazandu-i cum lucreaza le spun: 'Parca sunteti spiridusii lui Mos Craciun!'.

'Ba nu, suntem vestitorii primaverii', spune foarte serioasa Daniela, o fetita agera la minte, dar si la manuirea foarfecei zimtate cu care decupeaza grijuliu cartonasele rosii pentru martisoare. Are dreptate, pe masuta lor sunt numai floricele, buburuze, fluturasi, berze, snururi alb-rosii si alte maruntisuri multicolore care te duc cu gandul la primavara.

Un martisor sau o felicitare devine uneori o lucrare de compozitie in miniatura. Alin exact asta face. Intr-o scoica data cu lac, el lipeste cu migala firisoare de nisip, o perla si o stea de mare. Langa el, Cristina rasuceste fasii inguste de hartie, care vor deveni petalele florilor de pe o felicitare. Apoi alte fasii pentru frunze, tulpini. Urmeaza sa le lipeasca, fiecare la locul ei, apoi cate o tusa de acuarele. Armonizeaza culorile, iar in final lipeste snurul alb-rosu. Totul in cateva ore.

Copiii sunt indrumati si ajutati de doamna Dorina, educator in cadrul apartamentului. De altfel, in fiecare apartament se afla in permanenta, 24 de ore din 24, un referent-educator, in timpul zilei, si un supraveghetor, noaptea. Aceste persoane care au grija de copii, ii ajuta la lectii, sunt alaturi de ei tin loc si de mama, si de tata. 'Le place foarte mult sa lucreze la martisoare. Le ocupa timpul si mintea. Mai uita si ei de necazuri, unii ca n-au pe nimeni, altii ca parintii sunt la inchisoare...', spune in soapta doamna Dorina.

Sunt copii cu probleme mari, prea mari pentru varsta si puterea lor de discernamant. Intr-o lume in care tentatiile rele sunt la tot pasul, iata ca acesti copii beneficiaza de o oaza in care isi pot dezvolta imaginatia si abilitatile artistice.
'Noi ii ajutam, ii indrumam, le oferim mode­le, dar ei lucreaza efectiv martisoarele. Fiecare cre­eaza un martisor unic, original. Uitati, de exemplu, la martisoarele din lut au la dispozitie ca­­­teva sabloane. Dar nu va iesi niciunul la fel, pentru ca fiecare copil are stilul lui, culorile lui pre­­­ferate. La fel si in cazul felicitarilor din hartie. Fie­­care combina altfel hartiile colorate, acua­re­lele, micile obiecte decorative', ne explica doam­­na Dana Gabor, coordonatoarea serviciului.

Copiii sunt motivati si din punct de vedere financiar. In perioada 28 februarie – 8 martie este amenajat un stand la in­trarea in parcul Titan, unde puteti cum­para martisoarele si felici­tarile create de acesti copii. Ii puteti gasi acolo pe unii dintre micii artisti, dar si pe in­dru­matorii lor. Un martisor unicat trudit in cateva ore de un copil costa doar 2,5 lei, iar o felicitare 4 lei. In conditiile in care kitsch-ul a pus stapanire pe traditia mar­tisorului, pretul pentru arta, mestesugul, munca acestor copii este simbolic.

Banii din vanzarea martisoarelor si felicitarilor ajung la acesti copii. Sunt impartiti in mod egal, pentru fiecare apartament de la care provin martisoarele, iar copiii hotarasc cum ii folosesc.
'Din pacate, copiii au fost foarte dezamagiti anul trecut. Au ramas cu multe martisoare nevandute. Au muncit mult si nu au fost rasplatiti pe masura', ne-a marturisit Dana Gabor.

Micii artisti lucreaza cu speranta de a nu fi tristi si anul acesta. Isi doresc sa nu munceasca in zadar. Sa nu fie iarasi dezamagiti. Asta este poate singura lor bucurie la inceput de primavara.

×
Subiecte în articol: special