x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Carte de şah pentru copii... şi nu numai!

Carte de şah pentru copii... şi nu numai!

de Diana Scarlat    |    17 Mar 2012   •   21:00
Carte de şah pentru copii... şi nu numai!

Pasionat de sportul mintii, caruia i-a dedicat intreaga viata, Victor Surdu, fondatorul singurei scoli de sah din Romania, s-a gandit sa inventeze ceva care sa-i apropie pe copii cat mai mult de sah.

Victor a pornit de la intrebarile pe care si le punea chiar el in copilarie, gasind acum raspunsuri in cel mai nou manual de sah pentru incepatori. 'Ideea mi-a venit de la scoala de sah, unde lucrez foarte mult cu micutii si trebuie sa gasesc explicatii adecvate pentru ei. Nu exista manuale pe limbajul copiilor, iar nevoia unui manual am simtit-o in primul rand eu, pentru a le putea preda copiilor de la scoala mea', spune Victor.

Scoala de sah 'Jocul celor 3 cai' este un alt produs al pasiunii lui Victor pentru acest sport fara muschi. A infiintat-o in aprilie 2008, colaboreaza foarte bine cu Federatia Romana de Sah, care l-a felicitat, cu ocazia lansarii manualului de sah, pentru sprijinul pe care-l aduce benevol sudiului in acest domeniu. 'Scoala are ca obiectiv promovarea sahului in randul copiilor, juniorilor si, nu in ultimul rand, a seniorilor. Incurajam noile ta­lente sa porneasca spre sahul de performanta si organizam turnee pentru a da posibilitatea de afirmare noilor jucatori ai scolii de sah', mai spune Victor.

Victor Surdu spune ca experienta lui, ca fost jucator de performanta, l-a ajutat sa-si indepli­neasca visul de a da un nou curs sahului, un sport extrem de putin promovat in Romania. A imbinat pasiunea cu multa munca si dedicatie, reusind sa faca performanta si sa aduca medalii pentru tara sa. Pe aceleasi principii s-a bazat si intreaga sa activitate in cadrul scolii de sah. Dorinta de a le insufla si altora iubirea pentru acest joc nu se putea realiza intr-un cadru mai potrivit decat acela de a lucra cu copiii, spune Victor.

De asemenea, Victor Surdu a elaborat si dezvolta in prezent noi metode de a-i atrage pe copii catre acest sport, incurajand micile talente catre sahul de performanta, folosind ca rampe de lansare si competitii, tabere tematice organizate in cola­borare cu Federatia Romana de Sah.

In prezent, Victor se mandreste cu reusite notabile in randul copiilor pe care ii pregateste impreuna cu echipa scolii de sah, pentru ca elevii lui castiga numeroase competitii de sah.

×
Subiecte în articol: special