x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii

Cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii

de Cristian Ionescu    |    27 Feb 2012   •   21:00
Cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii

In cea de-a 46-a zi de la inceputul protestelor antiprezidentiale si antiguvernamentale, oamenii s-au adunat din nou in Piata Universitatii, asa cum o fac in fiecare seara, sa-si strige supararile si nevoile. Multi simt ca nu mai pot sa respire si nici sa vorbeasca, gatuiti de latul prostiei si arogantei guvernantilor nostri.

Asa ca vin in Piata, singurul loc in care pot sa se exprime in libertate. Au legat prietenii, si-au impartasit unele aspecte personale ale vietii cu semenii lor, conturandu-se o retea de suflete. Fiecare are o poveste si fiecare asculta povestea romanului de langa el, descoperind timpul si omenia care le-au lipsit atat de mult. Sunt suparati si dezamagiti de oamenii pe care i-au votat, de politicienii care au primit voturile lor, in spe­ranta ca acestia le vor proteja interesele. In schimb, incre­derea si sperantele le-au fost vandute pentru un pumn de arginti sau vreun interes personal. Multi dintre ei aleg sa vorbeasca, sa-si verse naduful, sa ceara dreptate.

Insa se simte tristetea in vocea lor. E o tristete grea, apasatoare, pe care mult timp de-acum incolo n-o va stinge vreun politician. Insa e un proces lung, anevoios, asta spun toti si sunt dispusi sa ierte. Ca trebuie sa reconstruiasca, sunt dispusi s-o faca, indiferent ca e vorba de termene lungi sau scurte. Vor schimbare, vor sa ucida nesimtirea care i-a cuprins pe multi. Ii dor hotia, neglijenta si lipsa de respect a oamenilor care si-au uitat trecutul. Dar sunt dispusi sa ierte si sa spere, ca asa e romanul de cand neamul, iertator cu ai lui si plin de speranta.

Urmeaza cea de-a 47-a zi de proteste, iar viermii si ciumpalacii spun ca Piata Universitatii a devenit a doua casa pentru multi dintre ei.

'Ma supara sistemul de invatamant, a devenit foarte corupt'
Am venit sa protestez in Piata, deoarece am 13 ani si stiu ca mai tarziu, dupa ce o sa-mi termin studiile, n-o sa am nici un viitor. Am venit impreuna cu familia, cu prie­tenii, sa protestam, sa-l dam jos pe domnul Basescu. Este un om rau, fara scrupule, ne fura viitorul si banii.
Ma simt bine in Piata. Simt ca sunt libera, ca am demnitate. Ma identific cu ceilalti oameni. Vin aici de cand a inceput lu­­mea sa protesteze. De politicieni nu ma simt reprezenta­ta, pentru ca n-au facut nimic pana acum pentru noi, ti­ne­retul. Ne-au decimat drepturile, ne-au taiat si alocatiile. Ma mai supara sistemul de invatamant, care a devenit foarte corupt. Profesorii iau tot mai des spaga si nu se mai uita la performantele elevilor. (Antonia Rusu, 13 ani, eleva)

'Vom continua pana ii lustram pe toti'
Vin in Piata pentru fiul meu. Vreau sa traiasca intr-un stat in care se respecta democratia si drepturile cetatenilor. Nu sunt de acord cu abuzurile care se fac, cu toate legile pe care si le-au asumat, cu abuzurile fata de noi, protestatarii. Am trecut si eu prin cel putin unul. Despre schimbarile 'la varf', consider ca s-au petrecut clar datorita presiunii strazii, chiar daca cei de la putere incearca sa musamalizeze chestia asta. Boc n-ar fi cazut daca oamenii n-ar fi iesit in strada si nici nu s-ar fi intamplat asa-zisa remaniere guvernamentala. Evident, nu suntem multumiti si vom continua pana ii lustram pe toti. (Gabriela Panait, 31 de ani, inginer zootehnic)

'Protestez impotriva batjocoririi, distrugerii si instrainarii'
Motivele principale pentru care eu protestez de o luna de zile sunt mai multe. Din punct de vedere al principiului national si cultural, protestez impotriva batjocoririi, distrugerii si instrainarii monumentelor cultu­rale romanesti. Exemple: Alba Iulia si faptul ca avem la conducerea Ministerului Culturii un domn de o etnie conlocuitoare, care este din principiu antiromanesc, iar modul in care actioneaza nu face decat sa ne dovedeasca acest lucru. Apoi, instrainarea resurselor minerale si
naturale, precum si a companiilor de importanta nationala. De asemenea, ma opun existentei asa-zisului Tinut Secuiesc, care exista, poate, pe Luna. (Mircea Radea, 32 de ani, istoric)

'Basescu se agata de functie ca sa nu intre in puscarie'
Vin in Piata sa protestez, sa ma alatur dreptatii. Asa simt. In primul rand vin pentru ca am fost umilita, asta a fost primul lucru care m-a scos din casa. Umilita de compor­tamentul si modul in care ni se vorbeste. Incepand cu presedintele, evident. De la ceilalti nu mai am nici o pre­ten­tie. Am trait si pe timpul lui Ceausescu, eram tanara. Nici atunci n-am simtit atata umilinta cat simt acum. Despre proteste, nu stiu ce-o sa iasa, dar sunt mandra de tot ce se intampla aici. Despre Guvern si Parlament, nu m-am simtit reprezentata de nimeni de acolo, iar despre Tra­ian Basescu cred ca se agata de functie ca sa nu intre in puscarie. A tocat flota, a ingropat CFR-ul cat timp a fost mi­nistru. (Viviana Iliescu, 55 de ani, fosta economista la CFR)

'Vin sa-i incurajez pe altii si sa ma incurajez pe mine'
Asta m-a scos din casa si m-a determinat sa vin aici. Vin sa-i incurajez pe altii si sa ma incurajez pe mine. Desi nu par sa aiba nevoie de incurajare. Ne cunoastem de ceva timp dupa semnalmente generale, ne-am apropiat cu timpul, ne stim povesti personale, la un moment dat ne cristalizam si vom face o retea de suflete. Vin sa protestez impotriva regresiunii istorice, pentru faptul ca am sentimentul si convingerea ca evoluam spre o stare a individului fata de neant, fata de o structura inexistenta. Aceasta se denumeste stat, minister, politica fiscala. Pana la urma, individul devine legat cu fire vizibile sau invizibile de structurile care ii organizeaza viata si-i conduc viitorul. (Stefan Iordache, 40 de ani, avocat)


'Este felul meu de a protesta impotriva celor care ne-au distrus'
Vin sa protestez pentru caderea sistemului si pentru ceea ce ma intereseaza pe mine, revolutia interioara. Adica revolutia care va schimba omul. Noi trebuie sa schimbam o clasa politica, nu s-o inlocuim. Si este felul meu de a protesta impotriva oamenilor care ne-au distrus, incepand cu invatamantul si continuand cu economia si altele care sunt la pamant in tara. O sa continuam pana vom avea un rezultat bun. Cel imediat va fi schimbarea regimului Basescu. Apoi va urma un proiect pe ani de zile, de schimbare a mentalitatii si de a readuce demnitatea omului de rand. De sapte ani Basescu a terminat poporul. Este un om rau, se vede pe fata lui. Il vezi si iti dai seama. (Constantin Zainea, 25 de ani, alpinist utilitar, masterand in Geografie)

'Pentru ei suntem ciumpalaci, viermi, golani'
Sunt foarte nemultumita, traim in saracie, mizerie, si minciuna, nu suntem respectati, apreciati, ni s-a calcat demnitatea in picioare, am fost jigniti. In primul rand de presedintelor nostru. Oricum, eu nu-l mai consider presedintele meu de mult, nu stiu ceilalti. Apoi de parlamentari, de guvernanti, de toti cei care sunt la conducere. Ce-a facut Basescu? A dus tara in saracie, a furat de-a rupt, ne-a mintit, ne-a calcat in picioare demintatea noastra de romani, e plecat cu pluta. Pe noi nu ne-a bagat nici unul in seama, n-a zis nimeni nimic, n-a venit nici unul dintre ei in Piata sa vorbeasca cu noi. Am fost pur si simplu ignorati. Pentru ei suntem ciumpalaci, viermi, golani. (Amelia Rusu, 44 de ani, secretara la stat)

'Cei care ne guverneaza sunt angajatii nostri, noi ii platim'
Am iesit de la inceput, de cand a fost prima ma­nifes­tatie in fata la Cotroceni, si de atunci am continuat sa vin in fiecare zi. In primul rand pentru ca e nevoie de o alta voce in societate, a poporului, care nu prea s-a facut auzita in ultimii 22 de ani. Si eu cred ca numai asa poate functiona democratia de acum inainte. Se incearca tre­zirea constiintei poporului. Ei trebuie sa-si dea seama ca cei care guverneaza sunt angajatii nostri. Au abuzat de pu­te­rea pe care noi le-am dat-o. Si asta au facut toti . Daca ma intrebi, cred ca schimbarile care s-au petrecut s-au datorat presiunii Pietei in proportie de 80%. (Catrinel Chiriac, 27 de ani, PR)

×
Subiecte în articol: special protest piata universitatii