x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „De PDL şi viaţă grea s-a săturat toată ţara!”

„De PDL şi viaţă grea s-a săturat toată ţara!”

de Gabriela Panait    |    29 Feb 2012   •   21:00
„De PDL şi viaţă grea s-a săturat toată ţara!”

Desi in constiinta colectiva guvernul de marionete si maestrul papusar erau perceputi negativ, romanii imi pareau resemnati si blazati. Dar iata ca dupa ultimii sapte ani de domnie progresiv abuziva s-a uzat de dreptul de veto! Initial s-a iesit in strada spunand NU legii sanatatii, apoi setea de dreptate s-a generalizat in mod firesc.

Dupa doua zile, in care am urmarit cu retina lipita de televizor evenimentele din Piata Universitatii, am decis sa trec peste controversa mediatica si sa ma conving de verosimilitatea lor. N-am putut sta in casa pentru ca imi pasa! Imi doresc ca fiul meu sa poata beneficia de drepturile si libertatile unui stat democratic. Sa poata primi educatie intr-un sistem de invatamant performant, in care genului neutru ii sade bine cum e listat la regulile gramaticale ale limbii romane, nu malformat de marile competente ale ministrilor.

Sa poata practica orice meserie isi doreste fara sa fie nevoit sa emigreze pentru asta si sa nu prinda o eleganta patina a timpului cu o panza de paianjen antique pe diploma de facultate si master precum mama sa. Nu gasesc a fi sanatoasa asistarea in tacere la desfigurarea democratiei prin politizarea institutiilor de stat, abuz prin legi asumate varate pe grumazul societatii in detrimentul ei, pervertirea sistemului de valori si transformarea statului intr-unul politienesc.

Nu vreau ca fiul meu sa fie un martor dezorientat al vremurilor, cum ma simteam eu in copilarie, cand o vedeam pe mama speriata ca reproduceam un banc cu Ceausescu spus pe furis in familie. Nu ne putem intoarce inapoi! Pentru mine Piata Universitatii este un exemplu de exercitiu democratic al cetatenilor ce prin puterea exemplului incarneaza notiunea de solidaritate. Multumesc celor ce au creat acest simbol si celor care l-au resuscitat in prezent. Urnindu-te din scepticism vei observa ca 'ciumpalacii' au revendicari diferite si puncte divergente, fiind un ansamblu eterogen, dar cu spirit ­democra­tic. Cu o operatiune de simplificare afli numitorul comun: JOS BASESCU + 'de PDL si viata grea s-a saturat toata tara!'.

Dar Piata nu este doar atat. Este vie si frumoasa prin plura­lismul opiniilor, sete de dreptate, tenacitate si aspira la o 'lustratie' a in­tregii clase politice facuta prin 'presiunea' strazii de catre societatea civila 'neavenita'. O dimensiune personala a protestului s-a materializat prin demisia din Organizatia de Tineret a Partidului National Libe­ral. Demisia este menita sa traga un semnal de alarma: 'Purificati' clasa po­­li­tica! Creati un sistem permisiv tine­rilor. Actualul regim este ca o Hidra, insa cu uscaturi se pot lauda toate partidele politice.

Fara schimbare se vor pierde oamenii bine intentionati, vor fi atrasi oportunisti si mercenari ce vor purta mai departe 'sfanta' fla­cara a traseismului, a clientelismului, a nepotismului. In urma demisiei am fost etichetata de unii ca fiind anar­hista. Oare majoritatea ceta­te­nilor, pentru care ideea de politica este uzata moral si se manifesta prin absenteism la urne si neincredere in clasa politica, sunt anarhisti? Schimbare nu este doar un cuvant. Ar trebui sa inceapa de la nivelul tinerilor membri motivati nu doar de carieristica, ce exista in toate partidele.

Parafrazand zicala 'frumusetea vine din interior' ii provoc pe cei mai ascutiti la spirit dintre ei sa reformeze din interior partidele. Personal, nu am reusit sa fac in aproape sase ani de activism ce a reusit sa faca Piata Universitatii in peste 40 de zile de proteste: opozitie cu adevarat! Notabila este nuanta de opozitie ADEVåRATå facuta de cetateni pentru cetateni! Jandarmeria Romana este un instrument al puterii ce sper sa nu va tina in case, chiar daca si in sezonul de primavara tendinta in 'moda' ramane reprimarea prin intimidare. Protestul pasnic pentru drepturile democratice nu este ilegal. Deschide-ti mintea si sufletul si vino in Piata indiferent daca esti tanar sau varstnic, de esti membru de partid sau ba, de esti bugetar sau nu pentru ca 'la Universitate, romanii vor dreptate'!

×
Subiecte în articol: special Piata Universitatii proteste