x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Descrierea unei crime care a scos în stradă Spania

Descrierea unei crime care a scos în stradă Spania

de Adriana Oprea-Popescu    |    24 Apr 2012   •   18:43
Descrierea unei crime care a scos în stradă Spania

Marta del Castillo, o tanara de 17 ani din Sevilla, a disparut in seara zilei de 24 ianuarie 2009. Pe 13 februarie, pus in fata probelor care arata ca pe sacoul lui e sangele fetei, Miguel Carcano (20 de ani), fostul prieten al Martei, recunoaste crima. Incomplet, aducand in scena mai multe personaje, incurcand rolurile jucate de ele si orele, pentru a-i induce in eroare pe anchetatori si pentru a da cat mai putina credibilitate marturisirii lui.

Inconstanta lui in declaratii a facut imposibila gasirea cadavrului si i-a scos statului spaniol din buzunar 616.319,27 euro, cheltuiti pentru operatiunile de cautare. Primul "periat' a fost raul Guadalquivir unde Miguel a spus, in prima lui marturisire, ca a aruncat cadavrul. A fost organizat cel mare dispozitiv de cautari din Spania, la el participand Politia Nationala, Garda Civila, specialisti in navigatie, Apararea Civila, Unitatea de Urgenta Militara, Institutul Fortelor Armate, elicoptere ale Politiei Nationale, Autoritatea Portuara, Grupul de Operatiuni Speciale, procurori si criminalisti. Au fost folosite excavatoare si camioane.

Pentru a verifica veridicitatea declaratiilor lui Miguel Carcano, expertii criminalisti au recoltat probe biologice de pe intreaga suprafata a camerei unde a avut loc crima. Pe 10 martie 2009 mai multe expertize genetice au fost finalizate si au concluzionat ca pe podeaua camerei se gaseste profilul lui Francisco Javier Garcia Marin (17 ani), zis si Cuco, prieten cu Miguel, dar si cu Marta. Cum Cuco nu aparea in dormitor in niciuna dintre versiunile lui, Miguel a fost luat la intrebari. A spus ca nu-si explica prezenta ADN-ului acolo, dar nici diversitatea de urme biologice apartinand Martei in camera sa. A mentinut versiunea conform careia el a lovit-o pe fata cu o scrumiera in cap, iar ea a murit, si a insistat asupra faptului ca Marta este in rau, pentru ca acolo a fost aruncata.
Pe 16 martie 2009, cautarile in Guadalquivir au fost sistate. Miguel a aparut cu o noua versiune. Una care arunca in aer toata ancheta.

Strangulata cu un prelungitor
El spune ca pe 24 ianuarie 2009 a ajuns impreuna cu Marta in casa din str. Leon XIII la ora 20:15. Fratele sau mai mare a plecat de acasa la 20:30. Apoi, el si Marta au baut Bacardy cu Cola si au fumat un joint. Pe la 20:40 a venit si Cuco. L-au lasat in living, iar el si fata au urcat in dormitor, unde au facut sex. S-au intors in salon, iar Cuco a incercat sa o sarute pe Marta. Ea s-a ferit, iar Cuco i-a tras doua palme, spargandu-i buza. Marta a cazut in genunchi, el a incercat sa intervina, insa Cuco a scos cutitul si i l-a pus la gat, cerandu-i sa plece. "Eram paralizat, era afectat de drog, si fizic m-am simtit in imposibilitatea de a-i face fata', declara Miguel pe 16 martie 2009. Cuco a tras-o de par pe Marta in dormitor, si el, din living, a auzit-o cum plange si tipa, s-apoi cum se ineaca cu ceva in gura.

Usa era deschisa. Miguel spune ca a vazut cum fata era lovita in fata, cum in gura ii fusese indesat un ciorap si cum Cuco o viola. El privea, incremenit, si-i pare rau ca nu a impiedica ce s-a intamplat. Apoi, Cuco a legat-o pe Marta cu mainile la spate, folosind o banda de culoare neagra. A luat pe urma un cablu prelungitor de pe raftul de sus al biroului si s-a aruncat asupra fetei, care statea in genunchi, stranguland-o. El privea din usa, inert, spasmele si tremurul Martei. In baie avea un tensiometru, pe care-l folosise mama lui, si Cuco l-a luat, a masurat cu el pulsul fetei si a vazut ca e moarta. Ea avea sange la gura. Capul ii era langa biroul calculatorului (n.r.- Miguel a descris pozitia fetei la reconstituirea facuta in prezenta judiciaristilor). Apoi, Cuco a iesit din camera, si lui i-a spus sa nu miste.

Nu stie cat i-a luat lui Samuel sa ajunga acolo, dar nu mult, ceea ce-l face sa creada ca, in acea dupa-amiaza, el imprumutase masina mamei lui Cuco. Toti trei au bagat corpul Martei in niste saci mari de gunoi. In alti saci, mai mici, au pus lucrurile fetei: blugii, o esarfa roz, sacoul ei de catifea, cheile, telefonul mobil... Au pus apoi cadavrul fetei, invelit in saci, intr-un scaun cu rotile de care se folosise mama lui Miguel, cand traia, l-au dus pe o strada invecinata si l-au aruncat intr-un tomberon. Ceilalti trei saci, cu lucrurile fetei, i-au pus in alte containere, diferite. Intr-unul din saci era si prelungitorul cu care Marta fusese strangulata. Miguel isi mai aminteste ca in acea seara un vecin l-a vazut cand ducea scaunul cu rotile, insa nu poate da mai multe amanunte, pentru ca era sub influenta drogurilor. S-a intors inapoi, in camera, sa faca curat, si a vazut ca, in special pe podea, era mult sange.

A curatat cu un mop, folosind inalbitor si amoniac. In jurul orelor 22:50 a ajuns in Camas (langa Sevilla), la prietena lui. Cu ea mai erau sora si bunica ei. Le-a salutat si a intrat in dormitor. Apoi a fost sunat de Estefania, prietena lui Samuel, care i-a transmis ca acesta vrea sa vorbeasca cu el. L-a sunat si i-a explicat ca l-a ajutat pe "piticu'', pe Cuco adica, pentru ca sunt prieteni. Samuel i-a spus sa declare politiei ca Marta a plecat din Leon XIII la 21:30. Miguel i-a mai zis ca in jur de ora 00:10 (pe 25.01.2009) a fost sunat de parintii Martei.

Si-a incheiat declaratia data anchetatorilor pe 16 martie spunand ca povestea cu scrumiera a fost inventata, n-a avut nicodata in casa vreuna care sa corespunda descrierii. Si adaugand ca fratele sau mai mare n-a avut nimic de-a face cu crima.
Dupa ce Miguel a declarat ca a aruncat cadavrul intr-un tomberon, cautarile s-au mutat din raul Guadalquivir la depozitul Alcala de Guadaira, care colecteaza gunoiul din tot orasul Sevilla. Avand in vedere timpul scurs de la disparitia fetei, au fost verificate, pentru gasirea cadavrului, peste 40.000 de tone de gunoi. Fara niciun rezultat.

Aceeasi versiune cu viol si strangulare, doi autori
Pe 17 martie 2009, Miguel declara anchetatorilor ca se teme in arest pentru viata lui si solicita masuri de protectie. Dupa care a adaugat, la declaratia anterioara, ca el, Marta si Cuco s-au intalnit in casa din str. Leon XIII pentru ca de acolo urma sa mearga la un bar, unde se vedeau cu mai multi prieteni comuni. Spune ca el si Cuco au agresat-o sexual pe Marta, apoi, tot amandoi, au strangulat-o si i-au aruncat cadavrul intr-un tomberon aflat pe o strada perpendiculara cu Leon XIII. In plus, de aceasta data sustine ca Samuel nu a fost acolo.

Cea mai detaliata versiune de recunoastere a crimei s-a dovedit a fi, verificata cu probe stiintifice, o mare minciuna. De ce a incercat Miguel sa arunce crima pe umerii altuia? La acea data, Cuco avea 17 ani, era minor si beneficia, prin urmare, de o lege mai blanda. El a fost judecat, de altfel, pentru infractiunea de ascundere a crimei, de un Tribunal pentru Minori, care l-a si condamnat, inainte ca procesul pentru uciderea Martei del Castillo sa fi inceput, la Tribunalul Provincial din Sevilla.



Cititi miercuri in editia tiparita a ziarului: Pe care dintre versiunile lui Miguel au mers anchetatorii si ce suspecti au fost pusi sub acuzare

×
Subiecte în articol: special