x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Despre participare şi dragul de oameni

Despre participare şi dragul de oameni

de Oana Băluţă    |    16 Feb 2012   •   21:00
Despre participare şi dragul de oameni

De cand au inceput protestele privesc si simt altfel Piata Universitatii si locul de la Fantana. Aici, in Piata, am re­des­coperit dragul de oameni. Aici vad cum se construieste o platforma ci­vica deschisa si dinamica, am cu­nos­cut femei si barbati care cred ca par­ticiparea are o semnificatie pro­fun­da, ca fara de ea nu este posibila o democratie functionala, care (re)imbratiseaza cetatenia activa, so­li­­daritatea, egalitatea sanselor, res­pec­tiv valori si atitudini pe care multi le credeau pierdute ori profund adormite in acest spatiu.

Va invit sa veniti in Piata Universitatii ca sa simtiti si sa intelegeti fiecare ceea ce eu scriu aici. Noi cei de acolo credem ca schimbarea este posibila, ca un mai bine se poate, ca apatia nu ne ajuta. De aceea iesim seara de seara acolo – indiferent daca ploua, daca ninge, daca este viscol – pentru ca ne dorim o schimbare de substanta a modului in care se face politica, a relatiei dintre stat si cetateni, pentru ca dorim sa transmitem un mesaj clar cum ca asa nu se mai poate, ca deciziile si poli­tica se fac pentru cetateni, nu impotriva lor, iar cetatenii au dreptul sa puna intrebari, sa conteste fara teama cand politicienii nu ii mai reprezinta, cand guvernarea este una nelegitima.

Piata inseamna pentru mine un spatiu de unde si in care se poate construi. Onest va spun ca nu-mi imagi­nam anul trecut ca voi trai astfel de experiente ale 'democratiei grassroots'. Da, am participat si am organizat proteste atunci cand drepturile femeilor au fost incalcate prin diminuarea indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului, prin nepolitizarea violentei impotriva femeilor, asadar nu-mi sunt necunoscute participarea in spatiul public ori incer­carile de schimbare a modului stramb in care s-au conturat de-a lungul anilor prioritatile politice in Ro­ma­nia. De cele mai multe ori, la aceste proteste au participat oameni cu care eu interactionez in mod obisnuit.

In Piata Universitatii am gasit oameni diferiti, daca vreti, cu cauze si distincte care s-au solidarizat cu revendicarile si credintele mele, asa cum eu m-am alaturat lor si le-am inteles ratiunile pentru care au venit in Piata. Este mare lucru sa vezi femei si barbati cu 'radacini' diferite care gasesc un limbaj si actiuni comune, care sunt solidari si incluzivi cu cauze care nu fac altceva decat sa sprijine democratizarea acestui spatiu in care noi traim.

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii