x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Guvernanţi, hotărâţi-vă! Ori ne arestaţi pe toţi, ori vom putea manifesta liber!”

„Guvernanţi, hotărâţi-vă! Ori ne arestaţi pe toţi, ori vom putea manifesta liber!”

de Petru Zoltan    |    08 Mar 2012   •   21:00
„Guvernanţi, hotărâţi-vă! Ori ne arestaţi pe toţi, ori vom putea manifesta liber!”

Jandarmii romani scosi in strada sa intimideze 'sloganurile' antiguvernamentale ale manifestantilor din Piata Universitatii nu mai tin cont de le­gislatia in vigoare. Cel putin asa rezulta din spusele unui jandarm, care a precizat ca tinerii care voiau sa protesteze pasnic in fata sediului Ministerului de Interne nu au incalcat nici o lege. Atunci de ce au fost incercuiti de un detasament de jandarmi in apropierea fostului sediu al Comitetului Central, simbol al comunismului? Raspunsul a fost dat de acelasi jandarm, care a declarat ca manifestantii au incalcat ordinele date de sefii de prin Ministerul de Interne.

Miercuri seara, putin inainte de ora 21, 'viermii si ciumpalacii' stransi la Universitate pentru a 55-a zi consecutiv au anuntat prin intermediul lui Claudiu Craciun ca vor continua sa manifesteze peste tot prin Bucuresti, ca reactie la atitudinea jandarmilor care i-au saltat, marti, din fata Ministerului Economiei, unde o mana de oameni protestau pasnic impotriva acordului guvernamental negociat cu compania Chevron, care vrea sa exploateze gazele de sist. 'In aceasta seara s-a depasit pragul psihologic de 55 de zile de proteste, devenind cel mai lung protest din Romania. In anul 1990, protestele din Piata Uni­versitatii au durat fix 55 de zile.

Ori ne lasati sa protestam pasnic, prin Bucuresti, ori ne ridicati pe toti, pana la ultimul om', a mai spus Craciun. Apoi, grupul de protestatari s-a indreptat catre Ministerul de Interne, pentru a scanda impotriva abuzurilor la care au fost supusi de jandarmi. Nu au mai apucat sa ajunga pentru ca detasamentul de aproximativ 100 de jandarmi a ridicat gardurile in apropierea Ministerului de Interne. Erau pregatiti sa intervina in forta pentru a dispersa multimea. In tot acest timp, Claudiu Craciun citea articolul 39 din Constitutia Romaniei, care prevede ca: 'Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme'.

Jandarmii nu auzeau, ei avand ordine clare sa legitimeze pe toata lumea. Un alt ordin primit de jandarmi a fost sa nu dea explicatii protestatarilor care cereau sa fie informati despre motivele pentru care sunt legitimati. Ghinion, pentru ca un tanar jandarm care a incalcat ordinul a fost luat la rost de catre superiorul sau chiar in parcarea din fata brutariei de la fostul Union. La spartul targului, au fost saltati cinci protestatari care vroiau sa se pozeze in fata cladirii care adapostea pe vremuri Comitetul Central. Au fost bagati imediat la duba si dusi catre Sectia 4 Politie. Pe drum insa protestatarii au fost dati jos din 'regina' si lasati in mijlocul drumului, deoarece televiziunile ii asteptau la sectie.

Demisia de Onoare
Protestatarii din Piata Universitatii au fost in audienta la col. Costel Gavrila, inspector general al Jandarmeriei Romane, pentru a-i cere demisia. Au mai solicitat demiterea de urgenta a:
< General de brigada Eugen MERAN, din functia de director ge­neral al Jandarmeriei Bucuresti, ca principal responsabil pentru abuzurile repetate din timpul manifestatiilor din Piata Universitatii;
< Maior Iulian Claudiu GOGU, seful Serviciului cercetare-documentare, din cauza conflictului evident de interese in care s-a situat prin vizita la sediul PDL din data de 20 ianuarie 2012, asumandu-si astfel o pozitie politica;
< Lt. col. Eduard CHIRIAC, coordonatorul dispozitivului care a amendat ABUZIV protestatarii pasnici din Centrul Istoric al Capitalei, in data de 14 februarie 2012, in jurul orei 22;
< Lt. Georgian ENACHE, purtator de cuvant, pentru modul manipulator in care a gestionat comunicarea publica a institutiei pe care o reprezinta, prin dezinformarea repetata a opiniei publice;
< General de brigada Eugen SALAR, inspectorul-sef al Jandarmeriei Suceava, ca principal responsabil pentru amendarea abuziva a protestatarilor pasnici din fata Palatului Administrativ, din data de 15 februarie 2012.

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii