x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul dialoghează cu protestatarii aruncându-i în dubă

Guvernul dialoghează cu protestatarii aruncându-i în dubă

de Cristian Ionescu    |    15 Mar 2012   •   21:00
Guvernul dialoghează cu protestatarii aruncându-i în dubă

Mai multe persoane s-au strans ieri in fata Ministerului Mediului, pentru a protesta impotriva proiectului Rosia Montana cu bannere si pancarte, instituind in mod simbolic carantina in 'institutia afectata de coruptie'. Mesajul lor spune ca 'inspectorii de sanatate civica' doresc 'izolarea focarului' din cladirea Ministerului Mediului, in semn de protest fata de atitudinea partinitoare a ministrului Lazslo Borbely si a secretarului de stat Marin Anton.

Pe langa mesajele de indignare purtate de protestatari, acestia s-au legat si cu lanturi intre ei. Evident, activitatea manifestantilor a fost intrerupta brusc de Jandarmerie, care a fost solicitata de unitatea speciala de paza a Ministerului Mediului. Potrivit reprezentantilor ministerului, protestatarii au fost somati sa paraseasca locul si s-au initiat negocieri cu acestia, punandu-li-se in vedere ca blocau accesul in cladire.

Intampinati de refuzul categoric al protestatarilor, unitatea de paza a cerut intariri, personalul ministerial nefacand fata numarului mare de persoane aflat in fata cladirii, mai exact, sase oameni. Prompt, o duba plina de jandarmi a sosit in fata cladirii, incercuind elementul care disturba linistea si activitatea institutiei ministeriale, incepand sa ridice protestatarii, care, in semn de rezistenta nonviolenta, s-au lasat la pamant. Au urmat binecunoscutele avertismente de evacuare a zonei, dupa care s-a trecut la introducerea fortata a manifestantilor in duba si transportarea lor la sectia de Politie aferenta sectorului.

Acolo au fost demarate procedurile legale, protestatarii fiind sanctionati cu amenzi de cate o mie de lei fiecare, precizeaza autoritatile. Insa, aflata la fata locului, o protestatara spune ca 'a fost folosita forta intr-un mod absolut aberant, femeile au fost tarate pe jos, iar unii dintre protestatari au fost loviti, fiind incarcati in duba abuziv. Ma­nifestantii au fost ridicati cu Constitutia in mana, din care citeau disperati jandarmilor articolele care le legitimau prezenta si libera exprimare'.

Mai mult, una dintre fetele care protestau a fost ranita la mana stanga, insa nici purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti si nici seful dispozitivului special de paza al Mi­nisterului Mediului nu-si aduc aminte sa fi fost instiintati de existenta vreunui ranit sau sa fi vazut vreunul in urma interventiei. Dupa ce au fost amendati si lasati sa plece, protestatarii s-au intors in fata Ministerului Mediului, de data aceasta beneficiind de prezenta ciumpalacilor din Piata Universitatii, care s-au mobilizat in ajutorul celor deja prezenti.

Scena s-a repetat si de data aceasta, iar din spusele celor prezenti, jandarmii nu s-au mai obosit nici sa se prezinte sau sa legitimeze protestatarii la fata locului, bagandu-i pe toti in duba, la gramada, unii peste altii. Claudiu Craciun, aflat printre manifestanti, a condamnat comportamentul violent al jandarmilor, acuzand ca a fost supus la imbranceli si lovituri fara rost, protestul fiind unul pasnic. De asemenea, printesa Brianna Caradja, si ea prezenta la protest, a fost onorata cu acelasi tratament din partea Jandarmeriei. Pentru a doua oara, manifestantii erau dusi catre o sectie de Politie, unde urmau sa fie sanctionati contraventional din nou.

Dupa ce au parasit sediul Sectiei 15, a urmat o a treia deplasare a manifestantilor catre Ministerul Mediului, insa, de aceasta data, ministrul Lazslo Borbely a intervenit, in extremis, adresand o invitatie la dialog protestatarilor pentru luni, 19 martie, ora 18:00.

×
Subiecte în articol: special proteste