x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Comanda politica in cazul MISA "

"Comanda politica in cazul MISA "

02 Iun 2004   •   00:00
"Comanda politica in cazul MISA "

INTERVIU

Aparatorul ales al gruparii Miscarea pentru Integrare Spirituala in Absolut (MISA) si al lui Gregorian Bivolaru, avocatul Dumitru Niturad, ne-a relatat cateva dintre punctele neclare din dosar. Avocatul sustine ca se simte agresat de presiunile care se fac si afirma ca un angajat SRI a incercat sa se apropie de una dintre colaboratoarele sale.
COSMIN BABII

  • Care este situatia cu acest nou mandat pe numele lui Gregorian Bivolaru?

    Parerea mea personala este ca acest nou mandat al lui Gregorian Bivolaru nu are baza legala si am convingerea ca in recurs va fi anulat. Solutia adoptata de Judecatoria Sectorului 5 este, in opinia mea, o solutie de compromis si afirm acest lucru intrucat are o baza legala si temeinica. Ma refer la doua aspecte: respingerea propunerii de arestare privind pe Farcas Ferenz si, al doilea aspect, retinerea ca temei al arestarii lui Gregorian Bivolaru doar a unei singure fapte din trei. Si anume, raport sexual cu o minora. Nu poti sa retii raport sexual cu o minora fara sa ai o proba esentiala: expertiza medico-legala care sa ateste ca minora si-a inceput viata sexuala.

    Am in fata un plic expediat la data de 12 martie lui Gregorian Bivolaru, cu o scrisoare de amenintare care se numeste "ultimul avertisment". Nu este singura scrisoare de amenintare primita, restul au fost ridicate de Parchet in timpul perchezitiilor. A mai primit amenintari telefonice si directe.

  • Ce se mai intampla cu Madalina Dumitru?

    Madalina, dupa parerea mea, se afla in custodia Parchetului. De ce afirm acest lucru. Cata vreme nici logodnicul ei, Remus, nu a mai vazut-o, nici la scoala n-a mai fost, ne e greu sa credem ca se ascunde. Ori, rupand legatura cu cei apropiati, singura concluzie este ca se afla in custodia organelor judiciare.

  • Cum ati ajuns sa fiti aparatorul lui Gregorian Bivolaru?

    Am un prieten, Costin Andrei, care colectioneaza cristale. Eu am o pasiune pentru cristale si am o colectie impresionanta. Acest prieten vindea cristale cursantilor MISA la Costinesti. Cand a inceput actiunea impotriva lui Gregorian Bivolaru si MISA, prietenul meu mi-a spus, practic m-a intrebat, daca sunt interesat sa preiau acest caz. De la inceput mi s-a spus ca este un dosar cu implicatii serioase.

  • Cum evolueaza lucrurile in cazul MISA?

    Ca se intentioneaza a se continua actiunea in forta, rezulta si din faptul ca, in urma cu cateva saptamani, pe Aeroportul Otopeni au fost ridicate trei persoane, Olteanu, Budas si Istratescu, care au mers prin firma Extaz in Japonia. Au fost duse la procurorul Vranceanu, la Parchetul General. Erau dupa 32 de ore de calatorie cand au fost opriti pe aeroport si au trebuit sa astepte pana a venit cineva din Parchet.

    Am deconspirat o persoana care s-a dovedit a fi din SRI, care, intr-un mod "nevinovat", incerca sa stabileasca o relatie cu una dintre colaboratoarele mele. Am certitudinea ca persoana respectiva nu era in misiune ordonata de SRI si colabora personal, independent de SRI, cu alte institutii, posibil Parchet. Numele persoanei il stiu si o sa-l dezvalui la momentul potrivit. Numai prin faptul ca dezvalui acest aspect ii fac rau. Oricum, au fost mai multi martori si nu poate nega.

    Am mai fost sunat de procurori si judecatori care si-au exprimat sprijinul de a lua atitudine in cazul in care se va incerca vreo inscenare impotriva mea.

  • S-au implicat sau nu autoritatile in acest caz?

    Am fost surprins sa constat ca autoritatile afirma ca nu s-au implicat in cazul MISA, cel putin, mai multe persoane pe care le cunosc, iar judecatorii si procurorii cu care sunt in relatii profesionale si chiar de amicitie isi manifesta ingrijorarea fata de presiunile care se fac, pentru ca o actiune de o asemenea amploare nu au mai vazut din 1991, de la mineriada. Cum se poate explica faptul ca, dupa luni de zile de ancheta, facuta cu toate regulile permise (nepermise) de lege, la 12.03.2004 se incepe urmarirea penala doar "in rem" pentru fapte extrem de grave, in care autorii (sau cel putin persoana vatamata) trebuiau cunoscuti. Nici una dintre faptele pentru care s-a inceput urmarirea penala nu justifica aceasta incepere "in rem". Inceperea urmaririi penale "in rem" este o creatie a literaturii de specialitate si a practicii judiciare nefiind reglementata de Codul de procedura penala si, drept urmare, foarte rar folosita. In orice caz, ea nu justifica actiunile in forta ale organelor jnudiciare. Jandarmii fusesera informati de existenta la aceste locatii a numerosi traficanti de droguri si chiar teroristi.

  • De ce vreti sa va retrageti din acest caz?

    Am fost sfatuit sa ma retrag din acest dosar deoarece operatiunea de discreditare a mea mi-a fost sugerata prin verificarea colaboratorilor, prin controlul incasarilor si a altor semnale primite. Am primit diverse oferte de colaborare, le-am declinat sau le-am amanat dupa caz.

  • De ce asa de tarziu a fost redeschis dosarul lui Gregorian Bivolaru?

    Exista mai multe puncte de reper in actiunea care s-a declansat. S-au exprimat diverse opinii in legatura cu ce se urmareste cu acesta actiune contra MISA. Un lucru este cert. Dupa luni de zile s-a declansat o ancheta de o amploare fara precedent. Nici una dintre faptele pentru care s-a inceput urmarirea penala nu justificau inceperea acestei actiuni. Toate acestea ma duc la concluzia ca inceaperea urmaririi penale "in rem" s-a facut doar pentru a justifica o actiune pentru care se primise comanda. Iar modul in care s-a pornit acesta actiune, cu incalcarea tuturor regulilor legate de perchezitie, unele s-au facut fara mandat de perchezitie, in alte cazuri s-au facut perchezitii corporale fara a se respecta dispozitiile legale. S-au prezentat imagini de la perchezitiile efectuate, filmate fara acordul persoanelor in cauza, ceea ce denota o operatiune facuta "la comanda".

  • La comanda cui credeti ca s-a declansat actiunea impotriva gruparii MISA?

    Eu nu pot decat sa vorbesc despre scenariile care s-au tot vehiculat. Nu-mi apartin mie. Unul dintre scenarii ar fi ca se incearca discreditarea Guvernului, a prim- ministrului Adrian Nastase si ca toata actiunea a fost declansata in urma unor scenarii puse la cale de Presedintie, stiindu-se conflictul dintre domnul Iliescu si domnul Adrian Nastase - versiune expusa intr-un cotidian central.

    O alta varianta ar fi: Cabinetul Nastase ar fi urmarit prin aceasta actiune de amploare sa faca dovada ca in Romania exista un grup organizat pe structuri paramilitare de crima organizata, de trafic de droguri, de prostitutie, cum ar fi fost cazul MISA, daca se conturau astfel de cazuri. In cazul in care ar fi reusit actiunea pusa la cale si daca s-ar fi gasit probele necesare s-ar fi putut sa creasca cotele de popularitate ale domnului Nastase - idee vehiculata chiar de catre Gregorian Bivolaru.

    A treia opinie, va repet, care nu-mi apartine, dar am auzit-o expusa, vizeaza faptul ca domnul Adrian Nastase ar fi fost intoxicat de catre specialistii de la Presedentie, in sensul ca, prin acesta actiune, ar reusi sa demoleze gruparea MISA. S-ar fi dovedit in final ca MISA este un grup paramilitar, de crima organizata.

    Parerea mea este ca una dintre cele trei variante ar fi cea reala, daca se va dovedi vreodata, pentru ca vedeti cate actiuni s-au intamplat pana acum si nici una nu a fost dusa pana la capat.

    Acuzatii

    MISA sustine ca Parchetul urmareste condamnarea lui Gregorian Bivolaru cu orice pret si in orice conditii. Scoala de yoga acuza simulacrul de audiere desfasurata luni in procesul intentat mentorului spiritual al MISA. Nerespectarea celor mai elementare norme de procedura si graba suspecta de a emite un nou mandat de arestare, fara a se tine cont de probele existente la dosar, arata dorinta de a-l vedea pe Gregorian Bivolaru inchis cu orice pret si in orice conditii, se spune intr-un comunicat remis redactiei de catre Miscarea pentru Integrare Spirituala in Absolut.
  • ×