x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Corneliu Ciontu: "Vadim ramane Vadim"

Corneliu Ciontu: "Vadim ramane Vadim"

06 Iul 2004   •   00:00
Corneliu Ciontu: "Vadim ramane Vadim"

La alegerile locale din acest an, PRM a obtinut aproximativ 8% din voturile romanilor, un rezultat sub asteptari, care a fost analizat de conducerea PRM si s-a lasat cu unele sanctiuni. Despre cauzele si despre urmarile rezultatelor slabe ale PRM de la alegerile locale am discutat cu prim-vicepresedintele Corneliu Ciontu.

DANA PICIU

  • Jurnalul National: Domnule Corneliu Ciontu, care este starea de spirit a liderilor PRM dupa alegerile locale?

    Corneliu Ciontu: Destul de buna. Am fost si vom ramane oameni realisti, cunoastem exact posibilitatile pe care le-am avut. Intotdeauna, sperantele sunt mai mari decat implinirile. Chiar daca am avut aceasta mica suparare, am ajuns la concluzia ca trebuie sa dam deoparte cauzele obiective si sa aratam unde au fost succese. Fortarea modificarii legii electorale, care a dat posibilitatea membrilor birourilor electorale sa modifice procesele-verbale de la sectiile de vot, a fost o chestiune premeditata, pentru a se putea aranja scoruri favorabile unora. Acea manevra abila s-a confirmat cand s-a constatat ca nu s-au respectat uzantele de a se comunica participarea la vot dupa ce s-au inchis urnele. In trei zile a fost timp suficient sa se faca anumite reglaje la numarul de voturi. Acestea au fost chestiunile obiective, am fost furati la urne. Lor li s-au adaugat forta financiara precara a partidului nostru, o mai proasta organizare in anumite judete, selectia oamenilor care ne-au reprezentat in acest proces electoral nu s-a facut cu rigoarea necesara si nu s-au respectat criteriile clare stabilite de Biroul permanent, campania nu a fost sustinuta de toti liderii locali, de multe ori candidatii au fost lasati sa se descurce singuri. La Comitetul Director de miercuri am dat un semnal sa trezim unele filiale din amortirea in care au intrat, sa se inteleaga ca este nevoie de o reorganizare la nivel local, de o primenire chiar cu cadre noi, in perspectiva alegerilor generale.

  • Spuneti-mi ce s-a intamplat concret la Comitetul Director?

    A fost difuzat un material al departamentelor partidului nostru, implicate in campania electorala, cel de strategie, juridic si de propaganda, s-au prezentat rezultatele. Am recunoscut ca vina ne apartine tuturor, nu am cautat neaparat sa gasim anumiti tapi ispasitori si s-au luat masuri doar acolo unde rezultatele au fost critice.

  • La Bucuresti a fost un caz special? Se poate da vina pe candidatii de la primariile de sector, altfel, unii dintre ei membri cu notorietate ai partidului?

    Pentru orice partid, Capitala trebuie sa fie o organizatie-fanion, iar la noi lucrurile nu au stat asa. Aveam toate conditiile, aveau de unde sa faca o selectie atenta a candidatilor, Capitala nu se compara cu nu stiu ce comune vai de mama lor, uitate pe undeva de Dumnezeu. Sigur ca pretentiile au fost mult mai mari si, in raport cu aceste pretentii, rezultatele de la Bucuresti nu ne-au multumit absolut deloc.

  • Se poate spune ca nu au fost bine alesi candidatii?

    S-a gresit si in alegere, dar si in sustinerea candidatilor. Unii dintre ei au acuzat ca nu au fost suficient sustinuti de filialele de sector. Nu vom exclude pe nimeni din partid, dar o sa venim cu oameni mai tineri, cu forta organizatorica mai mare si care sa aiba si mai mult timp pentru aceste lucruri. Nu putem sa o invinuim nici pe Angela Balan (n.r. - fosta presedinta a organizatiei PRM Bucuresti), pentru ca stim ca era foarte ocupata si in calitate de senator, dar si ca director de liceu. Nu a avut suficient timp la dispozitie sa se ocupe de o organizatie cum este cea a Capitalei. Un partid, daca are pretentia sa acceada la putere, trebuie sa desfasoare o activitate nonstop, nu numai in campanie, in plan organizatoric si propagandistic.

  • Care a fost reactia presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, dupa analiza rezultatelor alegerilor locale?

    Prima reactie a lui Cornel a fost sa spuna: "Ma asteptam la mai mult, dar acum trebuie sa vedem unde am gresit si noi, sa strangem randurile, sa dam deoparte de la inceput aspectele obiective". In septembrie vom avea un Consiliu National, in cadrul caruia ne vom stabili strategia pentru campania electorala de la alegerile generale. Atunci va fi vorba de un alt mesaj, strategia pentru parlamentare si prezidentiale va fi alta, pentru ca, asa cum spunea marele nostru contemporan Traian Basescu, "Iarna nu-i ca vara!". Eu spun ca alegerile locale nu sunt precum cele generale.

  • O sa mergeti si la generale cu acelasi slogan: "Jos mafia, sus patria"?

    Acesta oricum ramane, pentru ca nu se poate altfel. Trebuie sa continuam lupta impotriva coruptiei, aceasta fiind principalul flagel ce sufoca economia romaneasca. Noi vom sustine in continuare si ideea de o Romanie mare intr-o Europa unita. Pe timpul verii nu va exista concediu pentru departamentele noastre care au sarcina sa elaboreze o documentare din care sa rezulte gravele greseli ale actualei guvernari, dar vom scoate la iveala si greselile de pe timpul guvernarii Conventiei Democratice.

  • Veti "ataca" si Alianta PNL-PD, si PSD in aceeasi masura?

    Normal. Adversari sunt si unii, si altii. Cei de la Alianta au incercat sa forteze nota dupa negocierile pentru formarea consiliilor judetene si locale. Au spus ca am trecut in barca PSD-ului, la remorca PSD-ului, astea sunt lucruri de oameni care nu vad realitatea sau sunt de rea credinta. A fost vorba de un drept al PRM de a-si valorifica cat se poate de bine cele 8 procente obtinute pe tara, pentru a permite accesul in organele puterii locale de conducere si a unor reprezentanti ai partidului nostru. Asta nu se intelege. Noi nu facem rabat principiilor politicii noastre in favoarea PSD sau in favoarea Aliantei. Noi avem in tara si multe exemple de negocieri cu Alianta, Caras-Severin la nivel judetean, am mai vrut la Giurgiu, am mai vrut la Gorj, am incheiat protocol cu ele ca sa demonstram ca noi nu dam exclusivitate nimanui, numai ca Alianta ne-a tradat si la Giurgiu, si la Gorj. PRM nu a obtinut nici un post. Cel putin ceilalti au fost mai seriosi, cand am convenit ceva, oamenii au respectat matematic.

  • Inainte de alegerile parlamentare, PRM va face vreo alianta, se va afilia la vreun pol politic?

    Pana in acest moment am ramas la ideea ca este bine sa mergem cu propriile forte, pe propriile noastre picioare. A, putem sa facem intelegeri de colaborare, dar alianta preelectorala, nu. Cel putin pana acum, nici macar nu a aparut vreo oportunitate pentru a realiza asa ceva. Am avut o incercare, am fost de cea mai buna credinta cand am solicitat Aliantei PNL-PD sa semnam acel protocol de colaborare.

  • Unii analisti sunt de parere ca presedintele Vadim isi va schimba din nou imaginea, va reveni la cea de odinioara. Ce parere aveti?

    Analistii astia gasesc si ei asa cate o chestie si o intorc pe toate partile, sa ameteasca lumea. Vadim ramane Vadim, el nu si-a schimbat mesajul si nu o sa-l schimbe. Presedintele PRM a spus chiar el ca o sa "puna tunurile" pe PSD si pe Alianta… Nu uitati ca el este scriitor si ziarist si mai foloseste si metafore. Vadim nu are de ce sa-si schimbe imaginea. "Vadim - presedinte in noiembrie", spun romanii, iar eu sunt foarte sigur ca asa va fi. Nici nu prea are un adversar capabil sa reziste la o confruntare electorala cu el.

  • De ce a fost necesar ca liderul PRM sa-si mai ia o serie de consilieri in afara contractului cu firma Arad Communications?

    In toate tarile din lumea asta, candidatii la presedintie care se respecta au cel putin 10 consilieri, pe diferite probleme. Numai pe politica externa au cate doi-trei, unul pe o zona, altul pe o alta zona. Trebuie sa aiba consilieri pe domeniile importante: social, economic, juridic, pentru ca un presedinte nu poate sa le stie pe toate. Consilierul ii spune care sunt prioritatile si lucrurile dureroase pentru popor pe anumite domenii pentru a-si construi mesajul. Consilierul italian pe care l-a luat acum a lucrat si pentru Constantinescu, a fost cu el in balcon, atunci nu a mai scris nimeni despre el. Vadim de ce nu are voie sa aiba consilieri straini, ca este nationalist? Contractul cu Eyal Arad este in derulare si este altceva, iar Nati Meir ramane in continuare consilierul lui Vadim pentru problemele de politica externa.

    CV

    Corneliu Ciontu s-a nascut la 15 noiembrie 1941 si a absolvit Facultatea de Filosofie din Bcuresti, Sectia Sociologie. Este prim-vicepresedinte si membru in Biroul Permanent al PRM. A fost ales deputat atat in legislatura 1996-2000, cat si 2000-2004. In actuala legislatura este si vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Este capitanul echipei de tenis de camp a parlamentarilor romani.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu vadim