x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Libertatea de a lucra ce doreşti la NASA. A luat lecţii de AiKido şi scrimă pentru a-i învăţa pe roboţi

Libertatea de a lucra ce doreşti la NASA. A luat lecţii de AiKido şi scrimă pentru a-i învăţa pe roboţi

de Cristinel C. Popa    |    09 Sep 2012   •   15:00
Libertatea de a lucra ce doreşti la NASA. A luat lecţii de AiKido şi scrimă pentru a-i învăţa pe roboţi

Revenim la realizarile sale de la Jet Prolpulsion Laboratory din cadrul NASA, unde inginerul doctor roman Adrian Stoica isi desfasoara activitatea. “Sunt bucuros ca am contribuit la anumite lucruri care sunt noi si dramatic diferite fata de ceea ce exista pana in momentul respectiv. Ma refer la unele metode de control al robotilor, alte metode de calcul, de procesare a informatiilor. Cam ceea ce face un computer, numai ca procesand informatia in alt fel'. Dumneavoastra ce faceti practic la JPL? “Cercetare in toate aspectele, de la idee, care duce la un anumit prototip ce include de exemplu notiuni de fizica, dar si un software care conduce un anume hardware, un algoritm pentru procedura implementat`'. Am dori sa stim cu totii amanunte despre sondele ce survoleaza Universul. “Sunt cateva zeci de probe spatiale care sunt conduse de la JPL, inclusiv pe Marte, care sunt active'. Ce fac in acest moment? “Observatii asupra solului. Prin ce? Au diferite forme de senzori'.

Este cel care a descoperit…albii de rauri pe Marte

“Camera video este doar unul dintre ei. Se fac analize chimice, de spectroscopie. Cercetarile sunt legate de natura evolutiei vietii in Univers. Intre descoperirile notabile facute de sonde este si aceea ca sunt diferite urme care indica posibilitatea existentei apei in cursul istoriei planetei. Nu sunt rauri, dar sunt albii de rauri, iar explicatia cea mai fireasca este ca a curs apa lichida pe acolo. Interesant este ca din punctul de vedere al exploatarii bogatiilor am observat chiar in ultimele luni o crestere puternica a interesului din partea sectorului privat. In general, in lume se practica in special captarea si exploatarea de resurse de pe asteroizi. Cred ca se va dezvolta in viitor foarte mult explorarea si chiar exploatarea unor astfel de resurse de pe astfel de obiecte spatiale'.

Stephen Hawking a asistat la unele din prezentarile sale stiintifice

Va trebui sa parasim pamantul peste 20-30 de ani? Hawking spunea recent ca ar trebui sa ne cautam deja o planeta locuibila! “Depinde la ce interval de ani ne referim. E posibil ca in 500 de ani sa trebuiasca sa o facem, insa nu in urmatorii 20-30 de ani va trebui sa parasim Terra'. Cum vor arata robotii peste o suta de ani, de exemplu in 2112, vor mai exista ei? “Robotii vor fi mult mai integrati in viata umana. Ei deja sunt printre noi. Dar acestia au inca o inteligenta redusa, care ii face sa ii numim doar lucruri, incepand de la masina de spalat, care e un robot primitiv, aspiratorul sau aparatul de taiat iarba. Roboti mai complicati sunt navele spatiale, avioanele fara pilot care merg deasupra unor zone si detecteaza prezenta unor anumite structuri'. Adrian Stoica ar trebui sa fie mandru ca la unele dintre prezentarile sale de la diferite simpozioane stiintifice a asistat insusi celebrul fizician Stephen Hawking. “L-am vazut de cateva ori in sala ca spectator, dar nu am interactionat direct cu el'.

Internetul, inventia mileniului

“La NASA avem foarte mare libertate de a lucra la ce vrem, poate ca n-am timpul suficient sa cercetez cat as dori. Programul pe care il am? De cand ma trezesc pana la culc! Pasiunea si dedicatia de a vedea un proiect implinit este un fapt important pentru mine'. Care este inventia mileniului? “Multa lume se refera la Internet ca la o inventie deosebita. Tocmai prin faptul ca avem acces la informatii, fapt fara precedent. Imi aduc aminte ca in ’92, cand am inceput doctoratul in Australia, in primul an aproape ca am neglijat complet documentarea pentru studii pentru ca aveam o sete deosebita de informatii la care pana atunci n-am avut acces'. Cum a ajuns la roboti? “Totdeauna mi s-a parut ca programarea robotului este ceva dificil, sa creionezi miscarile omului catre o masina. Si am incercat sa aplic chestii similare la roboti. Pentru asta am luat niste lectii de Aikido si de scrima ca sa vad cum instructorul preda studentilor miscarile. Am incercat sa aplic aceste lucruri la roboti. Teza mea de doctorat a fost intr-adevar o premiera. Dupa cate stiu eu la ora actuala, a fost prima lucrare privitoare la invatarea prin imitare in ce priveste miscarea la roboti. Nu era deloc o tema populara atunci, la inceputul anilor ’90'. Multe din cercetarile facute de Adrian Stoica privesc si imbunatatirea calitatii vietii. Il intreb de ce viata trebuie sa fie de calitate. “Dvs nu credeti ca da? Toata lumea vrea o viata de calitate. De aceea si urarea de sanatate si fericire'.

Tehnologia care te trimite la plimbare

Nu este un pericol atunci cand perfectionam totul? “Ceea ce urmaresc este nu sa perfectionam totul. Mai mult decat atat, aceste aparate vor trebui sa ma avertizeze ca trebuie sa ma plimb vreo 20 de minute ca sa ma pot culca, pentru ca altfel sanatatea imi va fi afectata'. Comunicarea cu robotul? “Sunt mai multe moduri, cele traditionale, limbajul om-matina, o traducere intr-un limbaj natural, practic vorbind cu robotul si robotul interpretand anumite propozitii si detectand anumite cuvinte cheie pe care le recunoaste sau chiar anumite intonatii ale vocii si expresii faciale'.

A lucrat la cercetari secrete. Conduce un colectiv de elita

Exista cercetari secrete? “Exista cercetari secrete in toata lumea, dar cele referitoare la tematica fundamentala de interactiune cu robotul nu sunt secrete, in momentul de fata nu lucrez la nicio cercetare de acest gen. In general, mare parte din finantarea din SUA vine din sursele militare sau de la Guvern, dar rezultatele se propaga dupa aceea in viata publica, devin comerciale si de multe ori acest secret are rolul de protejare a tehnologiei propriu-zise'. Prin ce v-ati impus si ati capatat respectul acolo la NASA ? “Cred ca m-am ocupat de problemele mai importante. NASA nu este un calculator inteligent, NASA inseamna oameni. Si eu am cautat oameni pe care am vrut sa-i aduc in grupul meu, in care sunt direct responsabil. Toti cei care-mi sunt subordonati provin de la primele trei institutii experte in robotica din lume, de la Caltech, MIT si de la Carnegie Mellon University, care este scoala numarul unu in acest domeniu. Oamenii din echipa sunt si mai in varsta, si mai tineri decat mine, cel mai tanar are putin peste 30 de ani'. Va urma.

×
Subiecte în articol: nasa roboti lectii scrimă aikido