x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Romeo Stavarache: "Am castigat voturi pentru ceea ce sunt"

Romeo Stavarache: "Am castigat voturi pentru ceea ce sunt"

18 Iun 2004   •   00:00

INTERVIU

Candidatul Partidului Umanist din Romania la Primaria Bacaului, Romeo Stavarache, dezvaluie secretele detronarii pesedistului Dumitru Sechelariu din optiunile electoratului, la alegerile de la 6 iunie. Una dintre revelatiile primului tur de scrutin al alegerilor locale este candidatul umanist la Primaria Bacaului, Romeo Stavarache. El a reusit sa-l detroneze din optiunile electoratului bacauan pe actualul primar PSD Dumitru Sechelariu, cu care se va confrunta in turul al doilea. De unde a aparut, cum a reusit sa detroneze un baron local, cu ce se ocupa si care ii sunt planurile de viitor ne spune chiar candidatul PUR.
DANA PICIU

  • Jurnalul National: Domnule Stavarache, va asteptati sa ajungeti in turul doi?

    Romeo Stavarache: Da, ma asteptam. Pentru multi sunt o mare surpriza, dar pentru cei care imi sunt mai apropiati, pentru familie, pentru prieteni, pentru cei care au fost alaturi de mine la ApR nu cred ca am fost o surpriza. Ma asteptam sa ajung in turul doi si pentru faptul ca in 2000, desi nu am candidat la locale, pentru ca nu am vrut acest lucru, numele meu a aparut intr-un sondaj de opinie si am avut 18%. Aveam un capital electoral. Practic, eu ma pregatesc de vreo cativa ani pentru aceasta candidatura, iar mesajul meu, cel putin in ultimii doi ani, a fost foarte clar. Eu vreau, am vrut sa fiu primarul orasului Bacau.

  • Cum ati reusit sa-i convingeti pe bacauani ca sunteti bun pentru a deveni edilul lor?

    Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma prezint oamenilor, sa ma fac cunoscut. Sa le spun cine sunt de fapt. Am vrut ca toti bacauanii sa ma cunoasca, sa stie cine sunt, ce fac, cu ce ma ocup. Am incercat acest lucru nu ca om politic, ci ca om de afaceri in mediul oamenilor de afaceri. Cinci ani, firma mea a luat locul 1 pe judet la intreprinderi mici si mijlocii. In 2002 am fost la Bruxelles, unde m-am prezentat cu trei inventii de-ale mele. Atunci am luat doua medalii de aur, una de argint si premiul juriului. Si asta a fost publicitate. Am fost cel mai bun roman care a participat in 2002 la Salonul de Inventii de la Bruxelles. Acum 18 luni m-am hotarat sa candidez si din acel moment am incercat sa ma apropii cat mai mult de oameni. Am mers in diferite medii, am mers in scoli ca parinte si am stat de vorba cu profesorii si cu ceilalti parinti, am mers in spital ca pacient, unde am stat de vorba cu medicii, ca om de afaceri am stat de vorba cu alti oameni de afaceri si cu clienti. Niciodata nu am spus ca sunt om politic, am vrut sa vad care sunt problemele, care este realitatea in fiecare dintre aceste domenii in Bacau si daca eu le voi putea rezolva problemele. In acest fel am putut sa-mi fac un program foarte simplu, dar bazat strict pe realitate.

  • Ce afaceri si ce avere aveti?

    Mi-am infiintat firma in 1994. Eu si sotia mea suntem actionari majoritari pentru ca suntem societate pe actiuni. Aceasta firma are ca obiect principal de activitate productia de auxiliari chimici pentru industria textila si a pielariei. La baza acestei activitati stau inventiile mele. Toti banii pe care i-am castigat cu aceasta firma i-am investit, adica peste un milion jumatate, doua de dolari. Eu nu am bani in conturi, toti sunt investiti. Mi-am facut mai apoi o casa in care sa locuiesc decent cu familia si cu socrii mei. Am facut o fabricuta de confectii, una de dresuri. Am o masina, nu am iahturi sau alte astfel de lucruri extravagante, dar si daca as avea nu cred ca asta ar fi o problema. Pentru Romania este foarte important ca oamenii de afaceri sa obtina un profit cat mai mare, dar cinstit si nu din furt din bani publici. Omul de afaceri trebuie sa creeze locuri de munca pentru ca oamenii sa fie multumiti.

  • Ati fost acuzat ca ati obtinut fonduri europene cu ajutorul unei rude…

    Nu este adevarat. Eu am depus din 1994 in fiecare an cate un proiect pentru un anumit domeniu de activitate si pentru confectii, si pentru dresuri, si pentru spalatorie ecologica. Aveam nevoie de sume mici, exact cat mi-ar fi trebuit ca sa mai avansez un pic. Nu le-am obtinut in fiecare an, dar cele pe care le-am obtinut au fost prin licitatii corecte. Am fost controlat de Guvern si s-a dovedit acest lucru. Am fost dat exemplu pentru corectitudinea cu care am obtinut fondurile si le-am folosit, pentru ca am investit si am creat locuri de munca. In 2002 am fost vizitat la firma de domnul Jonathan Scheele, care m-a felicitat pentru modul in care am valorificat fondurile europene.

  • Cu cine lucrati in campanie? Ati fost ajutat si de la Bucuresti?

    Trebuie sa recunosc ca afisele le-am primit de la Bucuresti, de fapt, partidul a facut acest lucru in toata tara, nu numai in cazul meu. Strategia de campanie a fost foarte simpla, de la om la om si fara cheltuieli. In primul tur de scrutin, eu nu am aparut in nici un ziar local sau national, am avut o singura aparitie la un post de radio local si am aparut la o televiziune locala de doua ori, cate 15 minute.

  • De ce ati refuzat in turul doi o confruntare televizata cu Dumitru Sechelariu?

    Nu am fost invitat niciodata la o astfel de confruntare. Dumitru Sechelariu se foloseste de acest tertip pentru a lasa sa se inteleaga ca imi este frica de el. Eu l-am invitat pe posturi nationale, pe TVR sau pe Antena 1, iar el a refuzat sa vina. El nu a fost niciodata cu nici un contracandidat la astfel de emisiuni. Din cate am inteles, chiar in aceste zile, Antena 1 l-a invitat sa apara impreuna cu mine la o emisiune, dar a refuzat si de aceasta data. Singurul loc unde am refuzat sa ma duc a fost la televiziunea lui, vreau sa mergem pe un teren neutru, pe o televiziune nationala.

  • Aveti experienta in admisnistratie? Pe ce va bazati cand spuneti ca vreti sa fiti un primar bun?

    In primul rand, pe experienta de manager general pe care o am. Un bun manager se vede, indiferent daca lucreaza in administratie sau intr-o firma privata. Consider ca fiind un bun manager pot fi si un bun primar. In al doilea rand, mi-am facut o echipa tanara de consilieri pe care electoratul din Bacau i-a votat. Membrii echipei mele chiar daca sunt tineri au muncit mult si sunt si ei buni manageri.

  • Venind din afara orasului iti atrage atentia un lucru: centrul arata foarte bine, iar la periferie este destul de murdar. Cum se explica acest fenomen?

    Din 1996 pana acum, Dumitru Sechelariu a fost votat de oamenii care traiesc la periferie. Pentru ca stia ca acestia vor continua sa-l voteze nu a mai facut nimic pentru ei. A facut tot posibilul sa-i atraga pe cei din centru si sa-i faca sa-l voteze. Pentru ca si-a uitat electoratul de la periferie, acesta s-a orientat spre alt candidat si asa m-au votat pe mine. Nici pe cei din centru nu a putut sa-i pacaleasca.

  • Ce categorii sociale credeti ca va voteaza pe dumneavoastra?

    Din ultimul sondaj facut de CURS reiesea foarte clar ca ma voteaza aproape toate categoriile socio-profesionale, de la foarte tineri, cei care voteaza pentru prima data, pana la oameni in varsta, ca sa nu mai vorbesc de profesori, medici, oameni de afaceri.

  • Daca veti deveni primar, pe care dintre proiectele actualului primar le veti duce mai departe?

    Sunt multe proiecte incepute. Eu nu am idei preconcepute. Nu pot sa spun ca ce a facut actualul primar nu este bun sau ce a inceput el trebuie oprit. Trebuie analizat totul, ce este bun trebuie continuat, ce este gresit trebuie oprit.

  • Ati spus ca daca ajungeti primar schimbati numele stadionului. Cum o sa-i spuneti: Romeo Stavarache?

    Niciodata nu voi face asa ceva. O sa-i spun Stadionul Municipal Bacau.

  • Dumitru Sechelariu se aseamana cu Stefan cel Mare. Dvs. cu ce personalitate istorica va identificati?

    Fiecare se poate compara cu cine vrea. Nu ma intereseaza cu cine se compara Sechelariu, dar daca a spus asta ma face sa zambesc. Eu sunt eu si atat. Romeo Stavarache.

  • Va luptati cu un baron local. Nu credeti ca sunteti prea mic pentru un razboi atat de mare?

    Stiti de ce am castigat atatea voturi si de ce voi castiga aceste alegeri? Pentru ca l-am considerat pe contracandidatul meu om ca si mine, cu slabiciuni, cu bune si cu rele. L-am studiat, am vazut ce a facut rau si ce a facut bine in administratie. Nu l-am atacat niciodata, nu voi vorbi niciodata despre afacerile lui sau despre el ca om. Eu nu am castigat voturi pentru ca l-am atacat pe el, ci pentru ceea ce sunt si ceea vreau sa fac. Daca a gresit il va sanctiona electoratul.

  • Sunteti dispus sa va cantariti inainte si dupa terminarea mandatului daca veti castiga?

    Sunt perfect de acord cu acest lucru. Trebuie insa sa tineti cont ca desi am o greutate destul de mica, in aceasta campanie am mai slabit vreo 7 kilograme.

  • Numiti cateva calitati si defecte pe care le aveti.

    Am o foarte mare incredere in oameni si cred ca asta poate fi trecuta si la calitati, si la defecte. Nu intotdeauna este un defect sa ai incredere in oameni, desi de multe ori ai de pierdut din asta. Tot calitate si defect poate fi socotit faptul ca ma gandesc foarte mult inainte sa fac ceva. Astept foarte mult pana fac un lucru, pentru ca vreau sa-l fac temeinic. Si mai este ceva, cred foarte mult in prieteni si in familie.

    CV – ROMEO STAVARACHE

    Are 41 de ani, este casatorit si are doi copii. A absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, a avut o bursa in SUA la Agentia Americana de Dezvoltare si a facut un curs de management si marketing tot in SUA. A lucrat ca inginer atelier de proiectare la SC Aerostar Bacau, iar din 1994 si-a deschis o firma Prod Cresus SA Bacau cu 100 de angajati, avand ca obiect de activitate fabricarea si comercializarea de auxiliari chimici pentru industria textila si de pielarie. A brevetat 16 inventii in acest domeniu in perioada 1993-2002. In 1997 s-a inscris in ApR, iar din 2002 a devenit membru PUR.
  • ×