x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri UDMR colaboreaza cu PSD si dupa alegeri

UDMR colaboreaza cu PSD si dupa alegeri

24 Aug 2004   •   00:00

INTERVIU

Liderul UDMR, Marko Bela, vrea sa continue colaborarea cu PSD si dupa alegerile din noiembrie si are noi propuneri pentru partidul de guvernamant. El ia in calcul includerea autonomiei maghiarilor in viitorul protocol PSD-UDMR.

Autonomia, inclusa in protocolul PSD-UDMR

Liderii PSD si UDMR se intalnesc astazi pentru a face o evaluare a colaborarii dintre cele doua formatiuni, in baza protocolului incheiat pe anul acesta. In preambulul acestei intalniri am stat de vorba cu presedintele UDMR, senatorul Marko Bela.
GABRIELA ANTONIU

  • Jurnalul National: Domnule Marko Bela, faramitarea comunitatii maghiare, prin aparitia Uniunii Civice Maghiare (UCM), Uniunii Secuilor din Romania (USR), a miscarii Blocul Reformist, afecteaza UDMR la viitoarele alegeri?

    Marko Bela: Cred ca dupa alegerile locale pot fi optimist. Pentru ca, intr-adevar, luni de zile inainte de alegerile locale a existat o incercare de a rupe UDMR si de a diminua sansele noastre la alegeri. Si totusi am avut un procentaj superior celui din 2000, ceea ce demonstreaza ca nicidecum comunitatea maghiara nu e mai faramitata. In elita politica maghiara din Romania exista controverse si litigii, acest lucru e adevarat, dar trebuie sa subliniez ca si pana acum am avut astfel confruntari. Totusi, eu iau in serios aceasta incercare.

  • De aceea ati invitat la alegerile preliminare din UDMR toti maghiarii, inclusiv pe cei din UCM?

    Da. Noi incercam sa organizam aceste prealegeri in asa fel incat toti maghiarii sa aiba posibilitatea unei optiuni fata de listele pentru Senat si Camera Deputatilor. Suntem constienti ca nu vor participa toti.

  • Daca nu se va realiza aceasta unificare a maghiarilor in perspectiva alegerilor preliminare, in ce masura vor fi afectate planurile UDMR de a incheia un nou protocol cu PSD sau de a face o alianta postelectorala?

    Nu e vorba de o unificare, pentru ca nu a fost vorba de o ruptura. Acesti opozanti au existat intotdeauna, au cautat instrumente pentru a bulversa UDMR. De data aceasta incearca acest lucru printr-o organizatie alternativa. Vom face fata si acestei incercari.

  • Da, dar UCM nu a putut sa participe la alegerile locale pentru ca li s-a respins inscrierea listelor…

    Deja acest lucru, ca nu au participat la alegeri pentru ca nu reusit sa se inregistreze, demonstreaza ca sunt slabi. Cum pot sa ofere ceva comunitatii maghiare cand nu au reusit sa treaca de primul obstacol: inregistrarea conform legii a formatiunii.

  • Unii analisti spun ca UDMR a primit o mana de ajutor pentru ca UCM sa nu fie inregistrata…

    UDMR nu a initiat excluderea acestei formatiuni, dar nu am avut ce face atunci cand s-a pus in discutie legalitatea. Bineinteles ca nu am fost prea intristati din acest motiv, ca sa fim seriosi, dar nici nu am incercat sa-i excludem prin cai nelegale.

  • Daca vor reusi totusi sa se inscrie pentru alegerile din toamna, vor strica planurile UDMR de a incheia un protocol sau de a face o alianta postelectorala cu PSD?

    UDMR isi face planuri in legatura cu alegerile, nu cu eventualele protocoale de dupa alegeri. E clar ca avem nevoie de o prezenta parlamentara cat mai puternica pentru a avea o influenta cat mai mare asupra procesului legislativ si asupra guvernarii. Orice formatiune politica are o astfel de tinta, de viziune.

    "Vom continua colaborarea cu PSD"

  • Ati spus insa recent, la Cluj-Napoca, ca nu excludeti o colaborare postelectorala nici cu PSD, nici cu Alianta PNL-PD…

    Asa este, cu PSD am avut o colaborare aparte, si anume sustinerea in Parlament pe baza unor protocoale anuale. Aceasta metoda a functionat, bilantul nostru este pozitiv, ceea ce nu inseamna ca nu am avut esecuri sau nemultumiri. Bilantul final se va face peste cateva luni, dar totusi pot afirma ca este pozitiv, ceea ce inseamna ca am putea sa continuam o colaborare cu PSD dupa alegeri. Nefiind o formatiune politica doctrinara, consideram ca este posibila o colaborare si cu celalalt pol, cu PNL-PD. Cu ei, inainte de a ajunge la orice colaborare, ar trebui sa clarificam totusi pozitia lor fata de problema nationala. Eu cred ca aceasta clarificare este posibila, deci nu excludem o colaborare cu acest pol. In schimb, excludem orice colaborare cu PRM, orice formula comuna cu PRM. Deci nu vom face o intelegere cu cineva care face o intelegere si cu PRM.

  • Cum este posibil sa colaborati si cu PSD, si cu Alianta, tinand cont ca sunt adversare?

    Nu e vorba de asa ceva. N-ar fi rau daca s-ar ajunge si in Romania la situatia in care, in problemele etnice, toate formatiunile politice ar reusi sa colaboreze, mai putin probabil PRM. Eu as fi dorit acest lucru si in acest an si sa nu mai existe o cenzura intre partea guvernamentala si cea a Opozitiei. Nu s-a reusit acest lucru si nici nu stiu daca se va reusi in anii urmatori. Ar fi bine. In principiu, s-ar putea sa existe unele chestiuni in care s-ar putea sa colaboram. Eu m-am referit insa la diferitele ipostaze. O ipostaza fireasca - fiindca bilantul nostru cu PSD este pozitiv - este ca vom continua colaborarea cu PSD, o alta ipostaza - cand vom ajunge la o situatie si va trebui sa stam de vorba cu cei din PNL-PD - este sa vedem daca putem colabora si o a treia ipostaza este ca nu vom colabora nicicum cu PRM.

  • Concret, in ce situatii veti colabora cu PSD si in ce situatii cu Alianta?

    Haideti sa nu intram in detalii ca nu are rost. Noi vom avea un program pentru urmatorii patru ani. Aici programul conteaza, si anume cu cine, ce fel, prin ce instrumente putem sa realizam cat mai multe deziderate din programul nostru. Deci vom discuta si pe plan legislativ, si in ceea ce priveste o anume influenta asupra guvernarii. Vom face astfel de analize dupa alegeri. Nu stim ce se va intampla, cine va avea majoritatea, cine va castiga, cine va pierde. Deci nu are rost sa facem speculatii inainte de alegeri.

  • La intalnirea din 24 august cu liderii PSD, avand in vedere ca aveti un bilant pozitiv al colaborarii pe acest an, veti discuta despre incheierea unui nou protocol?

    Nu. Acest protocol este incheiat pe 2004. Mai sunt cateva luni pana la sfarsitul anului. Guvernul, Parlamentul vor lucra, deci sunt deziderate din acest protocol care pot fi realizate. De exemplu, in plan legislativ, Legea cooperatiei, care ar fi foarte urgenta. Un alt domeniu de colaborare si foarte important pentru noi ar fi pregatirea bugetului. Banii alocati judetelor, institutiilor importante pentru maghiarii din Romania.

  • Veti discuta dupa alegeri cu PSD sau cu viitorii parteneri si problema autonomiei pe care ati inclus-o in programul electoral al UDMR?

    Da, dar am spus intotdeauna si spun in continuare ca atunci cand discutam despre autonomie trebuie sa si aratam care sunt elementele concrete ale acestei autonomii si imediat cum abordezi astfel aceasta problema, ea devine mai putin infricosatoare pentru unii. De exemplu, in ceea ce priveste autonomia culturala. Eu am spus ca in urmatorii patru ani avem toate sansele sa avem un cadru juridic integral pentru autonomia culturala a comunitatilor minoritare. Si exista deja elemente: institutii culturale, educative ale minoritatilor, teatre, emisiuni radio si tv. In urmatorii ani ar trebui sa definim foarte bine care sunt modalitatile prin care specialistii comunitatilor minoritare sa primeasca niste atributii foarte clare si eficiente de a conduce, de a supraveghea aceste institutii, care in mare parte exista. In ceea ce priveste autonomia administrativa sau teritoriala, as preconiza, si aici, cel putin, suntem in concordanta si cu alte formatiuni politice, continuarea descentralizarii administratiei, deci subordonarea in continuare a institutiilor educationale, culturale, a sanatatii, a dezvoltarii economice a administratiei locale si judetene. Si ar mai fi si o alta problema, a regiunilor de dezvoltare economica, care trebuie revazuta.

  • Problema autonomiei o veti include intr-un eventual protocol de colaborare cu PSD?

    Asa, pe elemente, da. Asa as vrea eu, pe elemente: ce facem cu institutiile culturale, de ce institutii avem nevoie, ce fel institutii infiintam, ce drepturi trebuie sa mai acordam organizatiilor minoritatilor nationale, comunitatilor minoritare in general.

  • Includerea autonomiei in program va ajuta la apropierea de UDMR a adversarilor sai maghiari?

    Nu stiu de ce, de foarte multe ori am avut impresia ca ei incearca sa foloseasca ideea autonomiei pentru a ne crea greutati si nimic altceva. Niciodata nu ne-au aratat cum sa realizam acest lucru. De foarte multe ori am spus ca ei vorbesc despre autonomie, iar noi lucram pentru autonomie.

    Relatia cu Budapesta

  • Care sunt relatiile UDMR cu autoritatile de la Budapesta? Fostul partid de guvernare, FIDESZ, sustine acum UCM.

    Suntem in relatii bune cu guvernul ungar. Am fost in relatii destul de bune si cu guvernul anterior. Relatiile au devenit discutabile dupa ce ei au intrat in Opozitie. Ei nu au vrut sa inteleaga ca noi nu putem sa facem opozitie ca ei fata de actualul guvern ungar. Maghiarii din Romania au interesul de a avea relatii cat mai bune cu toate guvernele Ungariei, indiferent de partidele care le formeaza.

  • Sa inteleg ca v-a cerut sa fiti in opozitie fata de actualul guvern ungar?

    Nu ne-au cerut, dar au avut o astfel de atitudine, de a ne impinge si pe noi si, neacceptand acest lucru, au reiesit aceste dispute.

    PREOCUPARE

    "De foarte multe ori am avut impresia ca adversarii nostri incearca sa foloseasca ideea autonomiei pentru a ne crea greutati si nimic altceva. De foarte multe ori am spus ca ei vorbesc despre autonomie, iar noi lucram pentru autonomie"

    CONTINUITATE

    "Cu PSD am avut o colaborare aparte, sustinerea in Parlament pe baza unor protocoale anuale. Bilantul final se va face peste cateva luni, dar pot afirma ca este pozitiv, ceea ce inseamna ca am putea sa continuam o colaborare cu PSD dupa alegeri" - Marko Bela, presedintele UDMR
  • ×
    Subiecte în articol: interviu psd udmr lucru alegeri colaborare