x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Valer Dorneanu: "Statutul parlamentarului e absolut necesar"

Valer Dorneanu: "Statutul parlamentarului e absolut necesar"

03 Sep 2004   •   00:00
Valer Dorneanu: "Statutul parlamentarului e absolut necesar"

INTERVIU

Chiulul deputatilor este o problema care nu va fi rezolvata prea curand, iar controversatul proiect privind statutul parlamentarilor este absolut necesar, declara presedintele Camerei, Valer Dorneanu. Timp de patru ani, Camera Deputatilor s-a confruntat cu absenteismul parlamentarilor la dezbateri. Presedintele acestui for legislativ, Valer Dorneanu, nu vede rezolvarea acestei probleme foarte curand, dar sustine proiectul de lege privind statutul parlamentarilor aratand ca este absolut necesar dupa adoptarea noii Constitutii. Timp de patru ani, Camera Deputatilor s-a confruntat cu absenteismul parlamentarilor la dezbateri. Presedintele acestui for legislativ, Valer Dorneanu, nu vede rezolvarea acestei probleme foarte curand, dar sustine proiectul de lege privind statutul parlamentarilor aratand ca este absolut necesar dupa adoptarea noii Constitutii.
DANA PICIU

  • Jurnalul National: Domnule Valer Dorneanu, de ce a fost necesara o sesiune extraordinara la Camera Deputatilor?

    Valer Dorneanu: Pentru ca mai exista o singura sesiune ordinara, ultima din aceasta legislatura, care este aglomerata de agenda legislativa si presata de campania electorala care va incepe curand, dar si de tensiunile acestei campanii. Am dezbatut in sesiunea extraordinara 14 proiecte din cele care sunt absolut necesare pentru incheierea capitolelor aquis-ului comunitar, majoritatea dintre ele avand termen de publicare in Monitorul Oficial in luna septembrie. Se impunea ca in preambulul ultimei sesi-uni ordinare din aceasta legislatura sa incercam si iata ca am reusit sa adoptam o parte din pachetul legislativ considerat prioritar atat de Guvern, cat si de Parlament.

  • Care sunt cele mai importante dinntre aceste proiecte?

    Au fost cele privind politia comunitara, legea privind simplificarea formalitatilor la inregistrare in Registrul Comertului a persoanelor fizice, juridice si asociatiile familiale, statutul alesilor locali, ordonanta cu privire la circulatia pe drumurile publice, conventia internationala impotriva coruptiei, conventia europeana pentru reprimarea terorismului. Toate au fost legate de capitole aflate in negociere, de capitole inchise temporar sau de criterii economice si politice.

  • Ce capitole de aderare vizau aceste legi?

    Cele mai importante au facut parte din capitolul justitie, afaceri interne. Alte capitole sunt cele privind drepturile societatilor comerciale, energia, concurenta si criteriile economice.

    "Riscam sa impiedicam procesul de integrare"

  • Aceste legi nu mai puteau astepta doua zile?

    Sesiunea ordinara incepe cu probleme organizatorice, trebuia apoi, la inceput, sa adoptam cele doua legi electorale si lucrurile s-ar fi inghesuit prea mult. Riscam sa punem piedici procesului de integrare.

  • Ce legi au ramas pentru sesiunea ordinara ca urgente?

    Sunt cel putin 64 de legi, toate sunt legate de procesul de integrare, la acestea trebuie sa adaug si cele doua legi electorale. Din cele 64 am adoptat deja 8, in sesiunea extraordinara. In aceste 64 le-am inclus si pe cele 26 pe care le asteptam de la Senat si alte 26 care sunt in curs de elaborare la Guvern. Cateva din proiectele prioritare sunt legea sigurantei nationale, organizarea si functionarea instantelor militare, modificarea legii privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, ordonanta de urgenta privind crearea statutului special al functionarului public denumit manager public, redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare, o reglementare care se refera la achizitiile publice. Toate acestea se refera la capitole care privesc libera circulatie a marfurilor, agricultura, politica in domeniul transporturilor, justitie si afaceri interne. Daca dorim sa ne integram in UE trebuie sa inchidem anul acesta toate capitolele aquis-ului comunitar si sa semnam la inceputul anului viitor acordul si atunci suntem obligati sa parcurgem si sa adoptam toate aceste proiecte.

  • De ce nu au fost discutate legile electorale in sesiunea extraordinara?

    Pentru a avea posibilitatea sa adoptam cat mai multe proiecte din cele 64 prioritare pentru integrare.

  • Legile electorale aveau si ele un termen pentru adoptare, nu va fi depasit?

    Termenul pe care si l-a propus comisia electorala a fost un termen fara consecinte juridice. Obligatoriu este ca aceste legi sa fie adoptate in timp util pentru ca procesul electoral sa poata debuta cu respectarea legilor in vigoare. Sunt convins ca se vor respecta toate aceste termene.

    "Nu cred ca este o exagerare"

  • In ce stadiu se afla statutul parlamentarului si ce parere aveti despre acest proiect?

    Statutul parlamentarului este o reglementare absolut necesara mai ales dupa adoptarea noii Constitutii. Cuprinde o serie de drepturi si obligatii ale parlamentarului, incompatibilitati. Cred ca partidele politice parlamentare vor gasi solutia pentru a-l adopta. Pe dumneavoastra va intereseaza mai putin aspectele generale pe care vi le-am spus eu si mai mult problema pensiilor.

  • Da, acele privilegii...

    Eu nu as vorbi despre privilegii. In orice stat parlamentarii au dreptul la o indemnizatie si in cele mai multe parlamente din lume se prevad sisteme distincte de pensionare. N-am inventat noi aceste drepturi. Asa cum se intampla cu alte categorii profesionale precum magistratii, diplomatii, politistii, militarii este firesc ca si parlamentarii sa aiba un statut. Nu cred ca este o exagerare. In orice caz, vom aborda acest subiect daca va exista o convergenta de opinii intre partidele parlamentare. Daca nu ajungem la un consens cu celelalte partide politice s-ar putea sa amanam proiectul pentru legislatura urmatoare, ceea ce ar fi destul de rau pentru ca statutul parlamentarilor nu se refera numai la acele aspecte privind pensiile.

  • Ati avut pana acum de declarat vreun cadou care sa intre sub incidenta legii cadourilor?

    Legea ne obliga sa declaram acele bunuri care nu se incadreaza in sfera obiectelor simbolice, medalii, esarfe, embleme, insigne sau de birotica. In biroul meu ca si in salonul de protocol al Camerei Deputatilor exista un numar mare de astfel de obiecte pe care le-am primit inainte si dupa aparitia legii amintite. Dupa aparitia legii am dat comisiei de evaluare o vaza, sa stabileasca daca depaseste sau nu 200 de euro. Aceasta vaza nu se incadra in cele doua categorii de obiecte pe care nu trebuie sa le declaram.

    "Nu vom reusi sa facem ceva spectaculos"

  • Camera Deputatilor a avut mereu probleme cu absenteismul. Exista o solutie pe care sa o dea Biroul Permanent pentru combaterea acestui fenomen? Se va face ceva in aceasta sesiune sau se va amana pentru urmatorul legislativ?

    Nu cred ca in ultima sesiune vom reusi sa facem ceva spectaculos in acest sens, mai ales pentru ca foarte multi dintre colegii mei vor fi implicati direct in campania electorala, multi dintre ei nu se vor mai regasi pe liste si va interveni dezinteresul. Cred ca incepand din sesiunea urmatoare, sau mai exact de la momentul alegerilor, va opera sanctiunea politica, sanctiunea electoratului, sanctiunea politica a propriilor partide care nu-i vor mai inscrie pe liste pe cei la care va referiti. Nu cred ca o alta sanctiune, cum ar fi taierea indemnizatiei, pentru ca alte sanctiuni nu se pot imagina pe plan parlamentar, ar intari disciplina si ar inlatura fenomenul negativ. Cred ca in aceasta privinta si presa poate avea un rol extrem de important, prin relevarea fara menajamente a unor atitudini particulare ale unor deputati asa cum a facut si pana acum. Pana acum insa s-a spus la modul general ca parlamentarii absenteaza, s-a fotografiat sala goala. Cred ca daca un anume deputat sau senator s-ar vedea de trei-patru ori in ziar nu ar mai continua sa absenteze. Sunt convins de asta.

  • Cum se va impaca activitatea de la Camera cu cea din campania electorala?

    As fi bucuros daca am putea imbina activitatea politica, electorala, cu cea legislativa, cum am reusit in perioada alegerilor locale, cand ritmul activitatii legislative nu a scazut. Probabil in ultima parte, in luna noiembrie, va avea o prevalenta activitatea politica electorala. O sa caut impreuna cu colegii mei din Biroul Permanent si cu liderii grupurilor parlamentare acele mijloace care sa ne ajute sa continuam activitatea legislativa care ne-a mai ramas.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu cred legi statutul valer dorneanu