x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Virgil Munteanu: "Delta Dunarii apartine generatiilor viitoare"

Virgil Munteanu: "Delta Dunarii apartine generatiilor viitoare"

28 Iun 2004   •   00:00
Virgil Munteanu: "Delta Dunarii apartine generatiilor viitoare"

INTERVIU

In urma cu patru ani, Virgil Munteanu a devenit Guvernator al Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii. De atunci incearca sa aplaneze disputele dintre comunitatile locale si investitorii din Delta. Deasupra oricaror interese de grup, a urmarit sa refaca si sa pastreze neatinse vegetatia si fauna.
RADU TUTUIANU

  • Jurnalul National: Cand s-a infiintat Administratia Rezervatiei?

    Virgil Munteanu: ARBDD este o institutie publica, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. Activitatea noastra se desfasoara in baza prevederilor Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, modificata prin Legea nr. 454/2001 si a Hotararii Guvernului nr. 248/1994, modificata prin HG 367/2002. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii cuprinde: Delta Dunarii, Complexul lagunar Razim-Sinoie, Dunarea maritima pana la Cotul Pisicii, Sectorul Isaccea - Tulcea cu zona inundabila, Saraturile Murighiol-Plopu si Litoralul Marii Negre de la bratul Chilia pana la Capul Midia.

  • Ce obective umariti sa indepliniti?

    Obiectul de activitate al Administratiei Rezervatiei il constituie crearea si aplicarea unui regim special de administrare pentru conservarea si protectia diversitatii biologice din ecosistemele naturale ale Rezervatiei. De asemenea, urmarim dezvoltarea asezarilor umane si organizarea activitatilor economice in corelatie cu capacitatea de suport a acestor ecosisteme. In realizarea obiectului sau de activitate, Administratia Rezervatiei indeplineste functia de autoritate de mediu in conditiile legii pe intreg teritoriul Rezervatiei. Ea emite acordul si autorizatia de mediu pentru desfasurarea activitatilor in perimetrul Rezervatiei catre persoanele fizice si juridice. Urmarim ca oricine intra in Delta sa respecte legea si sa desfasoare numai activitati in concordanta cu cerintele conservarii biodiversitatii si a structurilor ecologice.

  • Dati-ne un exemplu. Cum isi atinge Administratia Rezervatiei obiectivele sale?

    Impreuna cu Banca Nordica de Investitii pregatim desfasurarea Programului de Dezvoltare Durabila pentru Delta Dunarii. Statul roman a obtinut un imprumut de 33 milioane de euro, in conditii deosebit de avantajoase - trebuie returnati in 10 ani, iar rezultatele preconizate sunt crearea de facilitati de furnizare de apa potabila si canalizare in 21 de comunitati din Delta, crearea a cinci centre de colectare si procesare a deseurilor periculoase. De asemenea, vom continua regenerarea Deltei naturale. La comanda lui Ceausescu, 80.000 ha din Delta au fost transformate in terenuri agricole. Proiectul urmareste reducerea nivelului presiunii asupra resurselor piscicole si mutarea interesului catre turism si domenii inrudite, precum si cresterea nivelului calitativ al serviciilor turistice si imbunatatirea conditiilor de viata ale populatiei locale. Vom pune la punct un sistem de acordare de microcredite pentru populatie. Vom ajuta locuitorii Deltei sa desfasoare activitati alternative pescuitului profesionist - turismul rural, apicultura, agricultura ecologica. Se va pune in practica un sistem de monitorizare prin satelit a intregii rezervatii, astfel incat sa putem urmari, in timp real, toate navele in deplasare pe Dunare si actiunile de poluare.

  • Ce alte proiecte privind infrastructura mai administrati?

    Avem in proiect, cu bani de la Guvern, terminarea soselei care va lega Tulcea de Chilia, vrem sa terminam tronsonul Chilia - Periprava. Pe malul Dunarii, soseaua va asigura accesul rapid al patrulelor politiei de frontiera, iar turistii vor avea posibilitatea sa ajunga repede, cu masina, in conditii de siguranta chiar in zonele extreme ale Deltei. Soseaua nu va afecta biosistemul, deoarece nu va patrunde in interiorul zonelor protejate. Deocamdata, singura posibilitate de a ajunge in inima Deltei este pe drumul pietruit de la Tulcea la Gorgova.

  • S-au limpezit apele in privinta concesionarii pescuitului in anumite zone?

    Exista 24 de zone unde am concesionat activitatea de pescuit. Au patricipat 60 de firme in cadrul a 25 de licitatii. In acea perioada, in 2002 si 2003, ARBDD a fost data in judecata, dar a castigat toate procesele. In acest mod, concesionarii se obliga sa pazeasca, sa ingrijeasca, sa protejeze luciul de apa unde au concesionat. Fie ca pescuieste, fie ca nu, firma concesionara trebuie sa plateasca o redeventa la ARBDD. Daca se intrazie cu o zi plata taxei la stat, noi putem sa reziliem contractul. Pana in 2003, nimeni n-a investit in Delta din cauza instabilitatii legislative, insa acum exista obligatii clare, conditii contractuale stricte si pentru ARBDD, si pentru concesionari.

  • Localnicii din Jurilovca, din Gorgova se declara nemultumiti ca li s-a luat dreptul sa pescuiasca? Aceste nemultumiri par a fi generalizate in randul localnicilor.

    In primul rand, fiecare pescar familial are dreptul prin lege sa pescuiasca zilnic 3 kg de peste din zona concesionarului. Credem ca e de-ajuns, avand in vedere dezastrul piscicol in care a ajuns Delta. Apoi, pescarii familiali n-au inca notiunea de impozit. Atat inainte, cat si dupa ’89, ei nu plateau nici un impozit la stat. Preferau sa opreasca sarsanale pline, iar la societatea la care lucrau nu predau nici o coada de peste. Ascundeau fileurile in cizma, in pufoaica. Intr-atat s-au obisnuit cu ilegalitatea, incat unii dintre ei prefera si acum sa vanda la negru, mai ieftin decat le-ar da concesionarul sau cherhanaua. Din cauza acelor vremuri cand s-a pescuit fara noima, rezerva piscicola din Delta a ajuns intr-o situatie critica si, in al doisprezecelea ceas, am luat masuri de reglementare a pescuitului prin concesionare.

  • A cui este de fapt Delta Dunarii?

    Copilul meu are 11 ani si ma intreaba uneori daca o sa mai vada pelicani in Delta cand o sa creasca mare. Imi dau seama ce responsabilitate avem pentru generatiile viitoare. Trebuie sa le lasam un mediu natural curat, un mediu protejat de legi complete, institutii puternice, un sistem de informare si decizie eficient. Incercam prin proiectele noastre sa devenim mai apropiati si mai simpatizati de localnicii care ne privesc doar ca pe niste paznici ai Deltei. Din pacate, ei nu vor sa inteleaga ca nu mai trebuie continuat pescuitul fara norme. Delta Dunarii nu le apartine numai lor, este interesul Romaniei si al Europei sa pastreze aici un pamant virgin, cat mai putin afectat de civilizatia care urmareste profitul cu orice pret.

    CV

  • Virgil Muntean s-a nascut in 1958 la Tulcea
  • In 1983, a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti
  • In perioada 1987-1990 a lucrat la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Delta Dunarii - Tulcea
  • Din 1990 lucreaza pentru Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD)
  • In 2000 devine Director pentru Relatii Internationale al ARBDD
  • In octombrie 2001, e numit prin hotarare guvernamentala guvernator al Rezervatiei "Biosfera" Delta Dunarii
  • ×