x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Made in Suceava. Ultima ctitorie a lui Flutur înainte de infectare. Afacere bănoasă pentru firma președintelui Camerei de Comerț, via Consiliul Județean Suceava

Made in Suceava. Ultima ctitorie a lui Flutur înainte de infectare. Afacere bănoasă pentru firma președintelui Camerei de Comerț, via Consiliul Județean Suceava

de Ion Alexandru    |    01 Apr 2020   •   10:44
Made in Suceava. Ultima ctitorie a lui Flutur înainte de infectare. Afacere bănoasă pentru firma președintelui Camerei de Comerț, via Consiliul Județean Suceava
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

În timp ce virusul COVID-19 lovea puternic cel mai important spital din Moldova, iar managerul de atunci acționa aberant pentru a gestiona situația, Consiliul Județean Suceava se ocupa de afaceri. Mai exact, de atribuirea unui contract de 24,5 milioane de lei, pentru modernizarea unui tronson de drum județean. Afacerea s-a parafat în data de 18 martie 2020, iar clientul instituției conduse de Gheorghe Flutur este o companie care se ocupă cu extracția pietrei, patronată de Nicolae Troașe, președintele Camerei de Comerț și Industrie a județului Suceava. Companie care, în ultimii ani, a fost conectată la zeci de contracte cu statul, în special cu autorități locale județene, în valoare de peste 104 milioane de lei.

 

Cu doar câteva zile înainte ca Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava să devină, oficial, focarul principal al infecției cu COVID-19 în România, Consiliul Județean Suceava, instituție în subordinea căreia se află unitatea medicală cu pricina, condus de fostul PDL-ist, actual membru de bază al Partidului Național Liberal Gheorghe Flutur, apropiat al ex-managerului Vasile Rîmbu, dădea o lovitură pe piața construcției de drumuri. Mai exact, în calitate de autoritate contractantă, Consiliul Județean Suceava a atribuit un contract privind execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții „Modernizarea Drumului Județean DJ 17 2D, pe tronomul Tesna – Cosna, de la kilometrul 37 + 2000, până la kilometrul 55 + 580 din județul Suceava”.

Afacerea a fost parafată pe data de 18 martie 2020, la două zile după decretarea de către președintele României, Klaus Iohannis, a stării de urgență la nivel național, pentru 30 de zile, generată de infecția cu noul coronavirus și cu o săptămână înainte ca însuși Gheorghe Flutur să fie depistat infectat cu această boală și internat într-un salon al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

 

Flutur, în persoană, trecut ca responsabil din partea autorității contractante

Conform anunțului de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe SICAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), la 18 martie, Consiliul Județean Suceava a atribuit contractul cu pricina către compania locală SC Calcarul SA, la un preț de 24.574.232,71 de lei fără TVA, după ce, în prealabil, a organizat o licitație deschisă. Potrivit documentului citat, principalul criteriu de atribuire al contractului luat în calcul de Consiliul Județean Suceava a fost acela al „prețului cel mai scăzut”, în care componenta financiară a cântărit în proporție de 90 la sută, în timp ce component tehnică a cântărit doar în proporție de 10 la sută.

Conform caietului de sarcini, contractual scos la bătaie de instituția condusă de Gheorghe Flutur în plină stare de urgență decretată la nivel național și în plin focar de infecție cu noul coronavirus SARS-COV-2 chiar la el în parohie, constă în lucrări de executare, pe întregul tronson de drum descris mai sus, a 4 centimetri de strat de uzură, a 6 centimetri de strat de legătură, a 25 de centimetri de piatră spartă în amestec optimal, a 20 de centimetri de strat de piatră spartă și a 15 centimetri de agregate existente recuperate. Durata contractului pe care compania care și-a adjudecat lucrarea, SC Calcarul SA, este de 24 de luni de la data emiterii ordinului scris de începere a lucrărilor, potrivit documentației de atribuire.

De menționat, în legătură cu această afacere derulată la vreme de pandemie, este și faptul că, potrivit anunțului de participare care a stat la baza licitației organizate pentru atribuirea contractului, prima dintre persoanele cu funcții de conducere din cadrul autorității contractante mențonată ca fiind responsabilă cu gestionarea atribuirii este chiar Gheorghe Flutur, în calitatea lui de președinte al Consiliului Județean Suceava.

 

Nicolae Troașe, reales șef la CCI Suceava în decembrie 2019

Din date furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), aflăm că societatea SC Calcarul SA avea, în vara anului trecut, ca acționari cinci persoane fizice. Este vorba despre omul de afaceri local Nicolae Troașe, care controlează 66,69 la sută din acțiuni, rudele acestuia – Dan Troașe și Romeo Troașe – care dețin 3,66 la sută, respectiv 1,9 la sută din acțiuni, Ovidiu Radu Costan, cu 22 la sută din capitalul social, și un anume Daniel Burlacu, care controlează 4,5 la sută din SC Calcarul SA.

Jurnaliștii din presa locală suceveană spun că patronul SC Calcarul SA, care a primit acest contract consistent de la Consiliul Județean Suceava, Nicolae Troașe, este un apropiat al liderului PNL Gheorghe Flutur, și, totodată, ocupă funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Județului Suceava. Anul trecut, în luna decembrie, Nicolae Troașe a fost reales în această funcție.

 

Contracte cu statul de peste 100 de milioane de lei

Dacă relația apropiată dintre Nicolae Troașe și Gheorghe Flutur, invocată de presă, este un subiect la care se referă jurnaliștii locali, relația de afaceri a firmei Calcarul SA cu instituțiile județene este un fapt dovedit prin documente oficiale. Numai în perioada 2007-2017, firma lui Nicolae Troașe a încheiat nu mai puțin de 81 de contracte pe bani publici, în valoare totală de 104.850.032 de lei fără TVA. Aceste contracte au fost derulate, la nivelul județului Suceava, cu o serie de primării de comune și de orașe, cu regii locale sau alte instituții publice, dar și cu alte entități ale statului de la nivel național, inclusiv cu Compania Națională de Drumuri sau cu direcții regionale de drumuri și poduri.

Afacerile lui Nicolae Troașe nu se rezumă doar la județul Suceava, ele fiind extinse atât la Iași, cât și la București, unde, în parteneriat cu alte companii, dezvoltă proiecte imobiliare, conform presei.

Tot din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) mai aflăm că SC Calcarul SA, societatea care a primit, pe 18 martie, contractul de la Consiliul Județean Suceava, deține 50 la sută din părțile sociale ale unei companii din Iași, denumită SC Logistic Development SRL. Celălalt pachet de 50 la sută din acțiuni este deținut de compania Media Rom Gruo SRL, patronată de omul de afaceri Ion Melinte. SC Logistic Development SRL este administrată, conform Registrului Comerțului, de fiul lui Nicolae Troașe, Andrei Troașe.

 

×
Subiecte în articol: gheorghe flutur