x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marta del Castillo - o tânără ucisă a devenit simbol pentru întreaga Spanie

Marta del Castillo - o tânără ucisă a devenit simbol pentru întreaga Spanie

de Adriana Oprea-Popescu    |    22 Apr 2012   •   18:57
Marta del Castillo - o tânără ucisă a devenit simbol pentru întreaga Spanie

O poveste despre moartea unei tinere a devenit o exceptionala lectie de viata. O lectie despre solidaritate si spirit civic, despre suferinta care uneste si umple strazile cu mii de oameni, despre justitia ce poate vedea adevarul, fara niciun cadavrul intins pe masa prezidiului.

Marta del Castillo Casanueva avea 17 ani si locuia in Sevilla (Spania). Pe 24 ianuarie 2009, parintii ei au vazut-o pentru ultima oara. Era o zi de sambata. In jurul orelor 17:30, Marta a coborat in fata blocului si s-a intalnit cu fostul ei prieten, Miguel Carcano (20 ani). Au mers intr-o piata, unde si-au petrecut timpul alaturi de alti prieteni comuni pana in jurul orei 19:17, cand au plecat, pe motocicleta lui Miguel, spre cartierul Triana, unde locuia un alt amic de-al lor. Stabilisera ca la orele 21:00 sa se intalneasca cu Francisco Javier Garcia Marin (17 ani), zis si "Cuco', la un centru sportiv. Cum Marta si Miguel nu au mai ajuns la intalnire, la ora 21:12 Cuco i-a trimis fetei un SMS pe mobil cu textul "suna-ma, nu am credit'.

Instanta a stabilit ca, cel mai probabil, la acea ora fata era deja moarta. Tot in jurul orei 21:00, Marta a fost sunata de mama ei. Ea nu a raspuns, asa ca femeia a sunat-o din nou, in jurul orelor 22:00. Acelasi rezultat. Era ora la care Marta ar fi trebuit sa se intoarca acasa, asa ca mama a sunat pe telefonul fix. In zadar. Ingrijorati, parintii au mers sa vada ce s-a intamplat cu ea. In acea noapte, au sunat-o pe fiica lor, de mai multe ori, fara niciun rezultat. Alejandra, verisoara Martei, a apelat-o pe mobil incepand cu orele 23:45, insa acesta era oprit sau inaccesibil. Instanta a stabilit ca trupul fetei a fost aruncat intr-un rau inainte de miezul noptii.

Parintii Martei stiau ca ea urma sa-si petreaca acea seara cu Miguel, asa ca l-au sunat si pe el. La miezul noptii, cand, in sfarsit, a raspuns, el le-a spus ca s-a despartit de Marta in jurul orelor 21:30, la coltul blocului ei. Parintii si prietenii fetei au cautat-o toata noaptea prin oras. Era 5:30 dimineata cand au ajuns pe str. Leon XIII, unde locuia Miguel. Motocicleta lui era in fata casei. Parintii Martei au intrat, iar tanarul a sustinut acelasi lucru: de la 21:30 nu mai stie nimic de ea.

A doua zi, politia a deschis un dosar de disparitie. Din primele investigatii rezulta ca Miguel Carcano e ultimul care spune ca a vazut-o pe Marta in viata. In prima declaratie, data pe 26 ianuarie 2009, el sustinea ca sambata dupa amiaza a fost cu Marta, au vorbit cu Cuco, apoi toti trei au mers in casa din Leon XIII si au plecat de acolo la 21:30, apoi el a plecat in Camas, la actuala lui prietena, unde a ajuns la 22:30; ca dupa 00:00 Samuel Benitez Perez (20 ani), prieten cu el si cu Marta, o cauta pe fata care nu ajunsese acasa, iar la ora 1:15 l-a sunat mama Martei, invinovatindu-l pentru disparitia fiicei ei.

In a doua declaratie, data in aceeasi zi, Miguel adauga ca, dupa ora 4:20, fratele sau mai mare, Francisco Javier Delgado Moreno (41 ani), l-a sunat si i-a spus sa vina acasa, pentru ca se pare ca s-a intamplat ceva cu Marta, iar el a ajuns acolo in jur de 5:20 si i-a spus fratelui sau ca s-a despartit de fata la 21:30.

Probele stiintifice au demonstrat ca Miguel minte. Pe jacheta pe care el o purtase in acea seara criminalistii au gasit urme de sange cu ADN-ul fetei. Pus in fata dovezilor, pe 13 februarie 2009, Miguel isi recunoste fapta si le spune politistilor ca a mers cu Marta in casa din Leon XIII, iar acolo, in timp ce se certau, a lovit-o cu o scrumiera grea in cap. Cand a vazut ca nu mai respira, l-a sunat pe Samuel Benitez si i-a cerut sa vina sa-l ajute. El a ajuns la 21:30 si amandoi au decis sa arunce cadavrul in rau. Pana acolo, l-au transportat cu motocicleta. Tot in rau a aruncat si scrumiera. In aceeasi declaratie recunoaste ca in noaptea de 24/25 ianuarie 2009 purta sacoul pe care au fost gasite urmele de sange, si sustine ca Cuco n-a avut nicio implicare in crima.

Miguel a fost arestat. 20 de ore mai tarziu versiunea lui se modifica: Samuel a mers la el intre 21:30 si 21:45 si i-a spus sa iasa afara. Langa motocicleta lui era parcata o masina, iar pe scaunul pasagerului era Cuco. Masina, un VW Polo alb, era al mamei lui Cuco. Samuel si Cuco au scos din casa trupul Martei, tinandu-l de subsori, l-au pus pe bancheta din spate a masinii si au plecat sa-l arunce. Tot ei au aruncat si scrumiera. Apoi, l-au dus pe el in Camas, la prietena lui. S-au despartit la 22:15 sau 22:30, nu mai stie exact. Pe 14 februarie 2009, Samuel Benitez a fost arestat pentru complicitate (n.r. - va fi pus in libertate abia pe 14 decembrie 2009). A doua zi, e arestat si Cuco. Tot pe 15 februarie 2009, Miguel a adaugat la declaratia anterioara ca l-a chemat pe Samuel la 20:40 si ca nu el a curatat sangele din camera. Politistii au mers pe varianta ca fratele mai mare al lui Miguel a ajutat la stergerea urmelor.

Un caz de crima cu patru suspecti, fara cadavru, arma crimei sau un mobil evident. Doar o recunoastere a faptei, cu mult prea multe versiuni. Suferea Miguel de amnezie? Pe langa urmele de sange gasite pe sacoul lui, marturisirea era principala proba a anchetatorilor, iar Miguel stia ca de el depinde s-o faca sa para cat mai putin credibila. Anchetatorii n-au dezarmat: au verificat fiecare versiune spusa de el, cu localizari de telefoane, declaratii de martori si expertize genetice. Camera in care a avut loc crima a fost "periata', pentru a se identifica profilele genetice ale tuturor persoanelor care au intrat vreodata acolo. Era nevoie de tot acest efort urias. Mai ales atunci cand Miguel a incercat sa puna crima in carca altuia.

Dupa ce a fost ucisa, fetei i-a sunat telefonul
In declaratia din 16 februarie 2009, Miguel Carcano si-a retractat declaratiile anterioare, pastrand doar ultimele doua variante si adaugand alte detalii. Spune ca a mers cu Marta in camera lui, unde au avut relatii sexuale, apoi s-au certat, el s-a enervat si a lovit-o pe fata cu scrumiera in tampla stanga. Ea a cazut, el a aruncat scrumiera pe pat, apoi a strigat-o, insa n-a primit niciun raspuns. Nu i se mai misca pieptul, nu mai respira, asa ca el si-a lipit urechea de ea si a vazut ca nu-i mai bate inima. Nervos si speriat, dupa 2-3 minute l-a sunat pe Samuel de la un telefon public aflat langa casa (n.r. - postul a fost identificat ulterior de politie). Cand a intrat in casa, sa-l astepte pe Samuel, i-a sunat mobilul Martei. Conform declaratiei lui, era o prietena, pe nume Cristina. Conform declaratiilor mamei, ea a fost cea care-si suna fiica la acea ora.

"Nu am raspuns, am luat mobilul si l-am bagat in buzunarul pantalonilor ei', marturiseste asasinul. Spune apoi ca a stat tinand-o pe Marta de mana. Samuel a ajuns pe la 21:25 – 21:30 si l-a chemat sa-i deschida usa. Au folosit un scaun cu rotile pentru a scoate cadavrul din casa. Fratele sau, Francisco Javier Delgado Moreno, se afla in casa si i-a amenintat pe Samuel si pe Cuco ca, daca vorbesc, li se va intampla ceva foarte rau. Cei trei au transportat cadavrul cu masina si l-au aruncat raul Guadalquivir. Pe 16 februarie 2009, fratele mai mare al lui Miguel a fost arestat si el, pentru complicitate (n.r. - a fost eliberat pe 20 mai 2009).



● Cititi marti, 24 aprilie, in editia tiparita a ziarului: Cate sute de mii de euro a cheltuit statul spaniol pe cautari, fara a gasi cadavrul Martei.

×
Subiecte în articol: special