x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moartea lui Damaschin, plină de contradicţii

Moartea lui Damaschin, plină de contradicţii

de Iulia Barbu    |    19 Feb 2012   •   21:00
Moartea lui Damaschin, plină de contradicţii

Dinu Damaschin a murit vineri chiar in sala de judecata. Ancheta se afla in acest moment in plina desfasurare. Asadar, cine se face vinovat de moartea unui om chiar in timpul deliberarii judecatorilor? Pe de o parte, avocatul inculpatului a declarat cu doar o zi inainte ca acesta era mai mult mort decat viu. Pe de alta parte, joi, chiar inainte de proces, la cererea procurorului, Damaschin a fost dus la spital, unde l-au vazut mai multi medici: un cardiolog, un gastroenterolog, un psiholog si un nutritionist. Acestia au decis ca Da­maschin se poate intoarce in arest ca sa ajunga a doua zi la instanta. Avocatul lui Dinu Damaschin sustine ca acesta a intrat in greva foamei din 22 decembrie, slabind de altfel 35 de kilograme.

Desi se afla in greva foamei, Damaschin nu a facut nici o cerere catre instanta pentru a fi eli­berat din arest preventiv din motive medicale, au declarat sursele judiciare. Pe de alta parte, medicul legist sustine ca inima lui Damaschin a cedat, dar intregul sau organism nu arata nici pe departe ca al unui om care n-a mancat nimic in ultimele doua luni. Marcel Badara, seful Serviciului de Medicina Legala (SML) Bacau, sustine ca moartea lui Da­maschin a survenit in urma unei insuficiente cardio-respiratorii cu edem pulmonar. El a mai adaugat ca, la autopsie, s-a mai constatat ca Da­maschin avea o hepatita veche, care a inceput sa se transforme in ciroza.

Totusi, in cele aproape 60 de zile de greva foamei, Damaschin a stat singur in celula si nici macar nu i se mai aducea hrana, intrucat a semnat ca intra in greva foamei. In aceste conditii, sansele sa fi mancat pe ascuns sunt practic inexistente, spun reprezentantii Politiei.

Potrivit IPJ Bacau, Dinu Da­maschin figura cu diverse afectiuni medicale in evidentele medicilor, el fiind transportat in repetate randuri la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. "Dinu Damaschin a fost mo­nitorizat in permanenta de perso­nalul nostru medical, al Inspectora­tului, pe perioada cat a stat in arest. Ori de cate ori a fost nevoie, barbatul a fost transportat la spital pentru acordarea de ingrijiri medicale", a declarat Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvant al institutiei.

Cert este ca inculpatul s-a prezentat la proces vineri, el fiind adus pe brate in sala de judecata si asezat pe un scaun. Mai mult, nu a fost ceruta nici macar insotirea unui medic; de aceea, langa el, a stat doar un politist. Avocata care l-a insotit la recurs sus­tine ca acesta nu mai comunica, iar pe parcursul sedintei de judecata a stat cu capul sprijinit si nu s-a miscat de­loc. Avocatul lui Damaschin conside­ra acum ca cineva trebuia sa-l ajute pe clientul sau cu forta, desi legea spune clar ca interventia medicala fortata se face numai in situatia in care pacientul este in stare de inconstienta si doar cu acordul familiei.

Si mama lui Damaschin, care si-a vazut ultima oara fiul in urma cu doua saptamani, crede ca ajunsese intr-o faza in care nu mai era in stare sa decida pentru el. "Dar el nici nu putea vorbi. Nu va dati seama? Era in ultima faza. Eu mi-am dat seama. De aia m-am dus la doctorul ala si ii zic: «Domnule, dar omul asta poate are ceva cu capul, zic, daca refuza sa ma­nance». Avea hepatita cronica, avea pietre la ficat, avea multe. Si nici nu s-a uitat, si a zis: «Lasa-l acolo, ca acolo ii e locul»", a declarat femeia pen­tru un post de televiziune. Pe de alta parte, psihologul, aflat printre spe­cialistii care l-au vazut pe Damas­chin cu o zi inainte sa moara, nu a con­siderat ca nu ar avea dis­cer­na­mant.

Daca ar fi fost internat, Damas­chin nu ar mai fi ajuns in fata instantei. Legea prevede ca arestatul nu este dus la judecata daca se afla internat in spital. Potrivit DIICOT, Dan Damaschin (55 de ani), impreuna cu Eugen Mihai Mereuta (40 de ani) si Claudiu Ciuca (35 de ani), "au recrutat prin inselaciune, amenintare si violenta mai multe parti vatamate, unele minore, in scopul exploatarii sexuale a acestora prin obligarea la practicarea prostitutiei".
Activitatea infractionala se desfasura in imobile situate in zone ultracentrale din Capitala, inchiriate de inculpati, unde victimele erau obligate sa se prostitueze.

Cazuri similare
Inca de la arestare, Dinu Damaschin a fost in atentia mass-media. Acesta se autodeclara parintele adoptiv al Monicai Columbeanu. De altfel, procesul lui Damaschin a castigat mult in notorietate dupa aparitia numelui fostei sotii al lui Irinel Columneanu ca fiind una dintre victimele retelei interlopului. Cazul lui Damaschin, care a murit vineri in sala de judecata, nu este insa primul de acest gen. In urma cu trei ani, in Timisoara, un alt detinut aflat in greva foamei a fost adus pe targa in fata instantei de judecata.

Abia dupa aceea, medicii au decis internarea sa. Dupa doua luni de la decizia de internare, barbatul a murit. O alta poveste asemanatoare, dar mult mai mediatizata, a fost aceea a romanului arestat in Polonia pentru ca ar fi furat un portmoneu. Claudiu Crulic a declarat ca este nevinovat, asa ca a refuzat hrana si nu a beneficiat de ingrijiri medicale decat atunci cand nu-l mai puteau salva. Cazul sau a starnit un scandal international, care a dus la demisia de onoare a ministrului de Externe de la acea vreme, Adrian Cioroianu. De altfel, cazul Crulic a ajuns scenariu de film.

×
Subiecte în articol: special