x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Orfană, cu IQ peste 120, şefă de promoţie: "Cea mai mare fericire e să ai ce să mănânci şi un acoperiş deasupra capului”

Orfană, cu IQ peste 120, şefă de promoţie: "Cea mai mare fericire e să ai ce să mănânci şi un acoperiş deasupra capului”

de Cristinel C. Popa    |    25 Mai 2012   •   15:18
Orfană, cu IQ peste 120, şefă de promoţie: "Cea mai mare fericire e să ai ce să mănânci şi un acoperiş deasupra capului”

Povestea fetitei ce a supravietuit unui teribil accident in care si-a pierdut mama. Fara a beneficia de sprijinul ei si al unui tata, ca in cazul celorlalti copii, dar cu o inteligenta iesita din comun a reusit sa se situeze la cel mai inalt nivel in perioada studiilor liceale. Pentru ca nu avea cine sa o sustina financiar a beneficiat de o bursa oferita de Asociatia "Pro Ruralis' Iasi care se ocupa cu ajutorarea copiilor inteligenti ce provin din mediul rural si care traiesc in familii sarace fara posibilitati materiale, ori chiar sunt orfani.

Este cazul Dianei Gavril, nascuta la Chisinau si care se poate mandri cu un glorios trecut de eleva eminenta. Tatal sau a abandonat-o inca de cand era mica iar mama ei a murit. Ea a reusit insa in viata, insa trecand si astazi prin mari greutati. A terminat anul trecut Colegiul National din Iasi ca sef de promotie iar acum studiaza in Danemarca "international branding and marketing management'. Este pasionata de branduri de moda si se da vant dupa "kangoo jumps' si "step aerobic'. Un nefericit copil caruia inca ii surade viata.

"Eu ce trebuie sa dau ca sa merg la scoala, ca n-am nimic!'
"A terminat ca sefa de promotie la Colegiul National "Mihai Eminescu' anul trecut. Are cetatenia romana, dar s-a nascut in Republica Moldova. Tatal ei nu s-a interesat de ea niciodata'. Pe cand avea cinci ani era cu mama sa. Intr-un moment neasteptat au fost izbite violent de o masina. Parintele sau a murit langa ea. Sub ochii sai. Copilul si-a pierdut cunostinta si a stat circa doua luni in coma, dar si-a revenit. Mama sa a fost ingropata iar ea a crescut singura. O matusa a ajutat-o sa ajunga la Colegiul Eminescu din Iasi. A dat concurs la intrarea in clasa a IX-a si in mod evident, a reusit, mai ales ca are o inzestrare nativa deosebita: are un coeficient de inteligenta cu mult peste al celorlalti. Toata lumea a vazut ca este o fata desteapta si foarte modesta.

O perioada masa si cazarea i-au fost platite chiar de profesori. La un moment dat dascalii, si ei cu probleme datorate reducerilor salariale binecunoscute, n-au mai putut face fata cheltuielilor necesare intretinerii fetei. Asa ca s-au adresat profesorului Victor Geangalau, presedintele Asociatiei "Pro Ruralis' pentru a obtine ajutorul unui sponsor.

Nu-i venea sa creada ca cineva ii platea masa si casa fara niciun interes
"Merita sa o sprijiniti pentru ca este un scolar foarte bun, dar noi nu mai dovedim sa platim', i-au spus cadrele didactice, a povestit Geangalau. "Atat de bine a invatat aceasta fata, care inca purta copcile de la teribilul accident, i se vedeau inca pe sub par', spune Geangalau. "Corpul ei aproape ca a fost distrus in intregime, era cusuta toata, practic te miri cum de mintea ei a ramas atat de lucida si clara. Nu s-a plans, dar a suferit mult. In special din punct de vedere psihic. Tatal sau, plecat la Moscova, nu s-a interesat niciodata de ea'. De aceea poate, atunci cand a fost primita in programul "Pro Ruralis', profesorul i-a spus simplu: Am sa-ti platesc cazarea si masa la liceu, iar ea a izbucnit intr-un plans nervos si apoi a intrebat stupefiata: "si eu ce trebuie sa dau, ca n-am nimic'.

Nu trebuie sa dai nimic, e nevoie doar sa inveti, a incercat profesorul sa o linisteasca. "E prima data cand mi se ofera ceva gratis'. Si in continuare nu-i venea sa creada, tot intreba daca e adevarat ce se intampla. La un moment dat a scris chiar un eseu, ca o scrisoare de multumire. Intr-unul din pasaje a subliniat faptul ca "cea mai mare fericire pentru un om este sa aiba un acoperis deasupra capului si sa aiba ce sa manance'. Insa spectrul foamei si al lipsurilor a insotit-o si la studii peste hotare. Chiar daca si-a luat un job pentru a avea cu ce sa completeze plata taxelor a ramas la un moment dat in pana de bani. Doar cand nu a mai stiut ce sa faca a cerut ajutorul "tatalui' sau de la Iasi, presedintele "Pro Ruralis', profesorul Geangalau. Acesta a strans cateva milioane de la sponsori si i-a trimis, cu toate ca Diana nu se mai afla pe listele si in schemele asociatiei pentru a beneficia de sprijin in bani.

"Ea a plecat cu speranta ca daca ii plateste partial taxele universitatea se va descurca. Avea doua oferte din Danemarca si s-a decis sa mearga la o facultate de design pentru ca ii placea mult. A crezut ca se va descurca singura. Mi-a scris disperata ca nu s-a cazat la universitate, nu mananca decat ce poate si a inceput sa vanda ziare ca sa supravietuiasca. Le-am descris si altora drama prin care trece fata si am reusit sa strang 40 de milioane pe care i-am trimis, desi eu nu mai sustin copiii mai departe de liceu. Cu acei bani cred ca a reusit sa termine anul acesta".

"Chiar si in vacanta a mers la matusa ei in Italia si a lucrat intr-o cofetarie pentru a completa resursele financiare necesare studiului in continuare'. Acum inca se descurca singura. De aceasta data profesorul se lupta cu lipsa banilor pentru cei luati de la tara si aflati la studii la Iasi si pentru care e disperat ca nu mai gaseste fonduri. "Unii care contribuie de ani si ani se retrag, altii intarzie sa plateasca. Costurile de intretinere ale copiilor cresc de la an la an si ma vad in imposibilitatea de a mai continua acest program extrem de util pentru copiii saraci de la tara cu un IQ peste 120'.

×
Subiecte în articol: special