x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Piaţa Universităţii este peste tot!

Piaţa Universităţii este peste tot!

de Gabriela Panait    |    15 Mar 2012   •   21:00
Piaţa Universităţii este peste tot!


Perseverenti si indignati. Primul este determinat si alimentat de al doilea, insa ambele cuvinte sunt adjective definitorii ce s-au conturat ca forta ce intretin dinamica masei de cetateni prezenti de doua luni in strada. Doar din scepticism vecin cu rea credinta poti presupune ca acestia nu au avut altceva mai bun de facut. Protestatarii nu sunt parte integranta din societatea civila neavenita, nu sunt oameni fara familii sau fara ocupatie si nici oameni neseriosi cum ii alinta jandarmii. Au contraire, cum zice englezul! Sunt un exemplu de ceea ce ar trebui sa fie fiecare demnitar in parte: reprezentantii societatii si strajeri ai drepturilor cetatenilor. Cine s-a dumirit cum e cu manipularea si cu promisiunile electorale ce expira odata cu ocuparea functiilor, a iesit in strada sa-si revendice, sa-si apere singur drepturile si libertatile, ca de obligatii are podul plin si basca le mai si achita, ca 'iesirea din criza' nu s-o fi facut cu posetele doamnei Nuti.

In doua luni de 'haiducie' ciumpalacii au creat presiunea ce a generat schimbari. Nu cele dorite ce-i drept, dar s-a initiat un lant de schimbari ceea ce constituie un inceput, care nu li se recunoaste ca merit, fireste. E periculos sa le recunoastem aportul la schimbare si sa-i respectam pe protestatari, cauza pentru care s-a lucrat intens, pe intreaga durata a protestelor, intru discreditarea, demotivarea si intimidarea acestora.

In pofida remanierilor si schimbarilor din registrul 'praf in ochi' ciumpalacii au ramas in strada strigand de li se zdrangane pleura pulmonara: 'Indignati, nu manipulati!' Aici intra in scena 'Coana Mare' cu rol principal de reprimare prin arta denumita intimidare. Astfel, Jandarmeria Romana, subordonata politic este folosita abuziv pentru a reduce la tacere cu presiuni psihologice. Protestatarii pasnici sunt legitimati, plimbati cu duba, amendati si amenintati cu dosar penal mai abitir ca cei care coafeaza creierii cu gloante prin frizeriile Capitalei.

Salvati Rosia Montana? Stop ACTA? NU privatizarii energiei electrice? NU exploatarii gazelor de sist? => 'Va rugam sa ne scuzati, ciocu’ mic ca deranjati!' Dar protestatarii de doua luni au indraznit sa se opuna. Au manifestat si in fata ministerelor, fapt pentru care s-a bagat la duba tot ce misca impotriva regimului, de la site-ul de cultura pana la printese, intelectuali, suporteri si studenti. S-a dat interzis la protestele neautorizate in afara Pietei, de parca acolo ar fi autorizate. Care va sa zica ar exista o 'intelegere tacita' care reglementeaza limitele spatiului public si a dreptului la libera exprimare. De te apuca sa le citesti din Constitutie sa vezi tata ce te ignoraaa...cu ingenue clipiri. Insa Piata Universitatii este peste tot! Este un spirit ce s-a reaprins, s-a raspandit si exista in orice loc in care se protesteaza pentru drepturile democratice, fie pe teritoriul tarii, fie in diaspora, indiferent de numarul protestatarilor. Se joaca la zar cu cantitatea versus calitate, dar clasa politica si dragii tovarasi conducatori ar trebui sa ia sama la calitatea, profunzimea mesajului romanilor din strada si la faptul ca s-a inregistrat pentru prima data in Romania un protest de o asemenea durata. Toate astea ar trebui sa va cutremure pana la auto-lustrare dragi politicieni pentru ca romanii nu mai tac si nu o vor mai face! Romani, treceti peste justa dezamagire ce a renascut intrebarea 'Da’ eu cu cine votez?', treceti peste acest sindrom al cetateanului turmentat ce s-a generalizat, pentru ca prin presiunea vocii din strada impreuna vom pune punct si vom crea un nou 'de la capat'. Impreuna suntem vocea schimbarii!

×
Subiecte în articol: special Piata Universitatii proteste