x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Arafat nu renunta la prezicator

Arafat nu renunta la prezicator

10 Feb 2004   •   00:00

"Rasputin al Palestinei", "Umbra lui Arafat", "Baiatul de aur". Acestea sunt apelativele atribuite unui om pentru care portile resedintei liderului palestinian Yasser Arafat sunt deschise permanent: Moussa el-Moghrabi, cel care citeste viitorul in cafea si nu se lasa fotografiat niciodata.

A ajuns atat de celebru, incat isi viziteaza clientii numai noaptea, pentru a nu fi recunoscut. In 1999, revenit in tara dupa negocierile de pace sub tutela americana dintre Palestina si Israel, Yasser Arafat s-a retras la resedinta sa bine pazita si a cerut sa nu fie deranjat. Insa, cand un tanar s-a prezentat la poarta cladirii, acesta a fost primit imediat. ROXANA ROSETI

Misteriosul adolescent prognozase pentru Arafat, in 1999, mersul negocierilor. Desigur, se prezentase in miez de noapte la resedinta liderului palestinian, deoarece trebuia sa dea pronosticul pentru ce avea sa urmeze. Moussa el-Moghrabi - acesta e numele tanarului. Medium, prezicator si maestru al ghicitului in cafea. Datorita exactitatii pronosticurilor sale si-a cucerit o faima de nezdruncinat. "Moussa este un fenomen. Nu ezit sa-l consult, de cate ori pot", a declarat presei un membru al cabinetului Arafat, caruia nu i s-a divulgat numele. Chiar sora prezicatorului recunostea intr-un interviu ca "seful statului il consulta pas cu pas, cu toate ca lucrul acesta nu va fi recunoscut niciodata oficial. Nici un politician nu va dezvalui ca unele dintre cele mai importante decizii depind de zatul unei cesti de cafea".

Din frizer, o comoara privata Harul ghicitului l-a ajutat pe Moussa sa devina si un celebru vindecator, solicitat chiar si de marile spitale din Israel pentru precizia diagnosticelor sale, desi, conform Coranului, toti ghicitorii sunt sarlatani. Tanarul arab isi ofera priceperea oricui are nevoie de ea, chiar si celor mai saraci oameni din Palestina. Se spune ca a inceput sa fie solicitat si in afara tarii, acest fapt starnind furia lui Arafat, ce doreste o asemenea "comoara " numai pentru el. Moussa s-a nascut in 1981, la Ierusalim. Tatal - un emigrant marocan. Mama - Fatima, o clarvazatoare celebra, consultata frecvent de familia regala a Marocului. A devenit o celebritate de pe cand lucra ca frizer si ghicea viitorul clientilor in cafea. Ghicitul este pentru el un adevarat ritual: intra in stare de transa, apoi bea cafeaua. Ceasca golita o rastoarna cu gura-n jos si abia dupa 2-3 ore poate citi in ea.

Amulete personalizate Prezicatorul are propria legenda. La 9 ani, pe cand dormea in patul surorii sale, a fost vizitat de un necunoscut care i-a spus: "Am venit pentru a transfera puterile bunicii tale catre sora ta. Dar pentru ca te afli aici in locul ei, le vei mosteni tu". In prezent este des solicitat pentru amulete, biletele impaturite, cu cuvinte magice in interior, foarte populare printre elita palestiniana. Conditia de baza este ca amuletele sa nu fie citite. Jumatate din ministrii lui Arafat poarta la gat amuletele celui supranumit "Al’ajib" - "Omul care face miracole". Cel care, conform presei occidentale, este consilier angajat al Guvernului palestinian si al lui Yasser Arafat, nu are nici un motiv sa-si faca reclama. Ii este suficient numai faptul ca cei care trebuie stiu cu adeva rat cat valoreaza pe postul de consilier "special".

Frica de otrava "Arafat e bolnav si nu-l mai poate ajuta nici macar prezicatorul la acest capitol", titra anul trecut presa straina. Apropiatii lui Yasser Arafat au dezmintit insa stirea potrivit careia liderul palestinian ar fi avut un infarct. Saeb Erekat, ministru in Guvernul palestinian, a negat informatia din ziare, dar a declarat ca Arafat a contractat un virus stomacal. In scurtele aparitii in public, el parea tras la fata si palid, iar buza inferioara ii tremura foarte tare - se putea vedea ca depune un efort considerabil cand vorbes te. In urma cu mai multi ani, buza inferioara a lui Arafat a inceput sa tremure vizibil, iar mass-media au speculat ca liderul palestinian ar suferi de maladia Parkinson. "Este prea nervos si se teme sa nu fie otravit", ar fi declarat o persoana din anturajul medicului personal al lui Arafat, doctorul Ashraf al-Kurdi. "Se poate ca problemele cu stomacul sa provina tocmai de la aceasta teama a lui ca nu cumva cineva sa-i puna o substanta mortala in mancare. Isi consulta atat de des prezicatorul in acest sens, incat il paste pericolul de a nu mai distinge minciuna de adevar", a afirmat aceeasi persoana indiscreta, sub protectia anonimatului.

Intre tentative de asasinat si alte probleme Se pare ca frica lui Arafat de otrava este intemeiata, deoarece in 2003 a fost tinta unei tentative de asasinare cu antrax, potrivit cotidianului arab "Al-Hayat". Pe adresa liderului palestinian a sosit un plic care, la un control de rutina al serviciului de securitate, s-a dovedit a contine antrax. Timbrele aratau ca plicul a fost expediat din Asia, dar reperezentantii serviciilor secrete palestiniene au tinut sa reaminteasca faptul ca toate scrisorile care au ca destinatie localitati din teritoriile palestiniene trec prin Israel. "Am fost martor la 13 tentative de asasinare a lui Arafat. A scapat si va scapa", a spus un apropiat al lui Arafat. Dar amenintarea premierului israelian, Ariel Sharon - "sper ca palestinienii vor intelege ca Arafat este terminat, dupa ce i-a condus la dezastru" - nu este deloc linistitoare. lider al Palestinei...

Personalitatile au apelat intotdeauna la clarvazatori In toate timpurile, sefii de stat si alte somitati au consultat astrologii si ghicitoarele. Hitler s-a bazat in deciziile sale pe un astrolog despre care se spune ca a fost ucis de anturajul apropiat al fuhrerului. Si Stalin s-a folosit de revelatiile unui clarvazator - un evreu polonez, care in 1939 prezisese ca va incepe un razboi mondial pe care Hitler il va pierde in 1945. Pe cand era presedinte al Frantei, Francois Mitterand a consultat o prezicatoare in problema razboiului din Golf. Lady Di isi verifica des viitorul apeland la maestrele globului de cristal, dar acest lucru nu a ajutat-o prea mult: cu cateva zile inainte de a muri i-a fost prezis tragicul destin. Nancy Reagan a fost prima care a introdus, in mod oficial, astrologii la Casa Alba, traumatizata de tentativa de asasinat asupra sotului ei, Ronald Reagan. Desi a fost aspru criticata, ea nu a renuntat si a stabilit astrologilor o misiune clara: aceea de a stabili agenda

×
Subiecte în articol: reportaj arafat