x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Decizie fără precedent: enoriaşi excomunicaţi pentru că şi-au susţinut preotul

Decizie fără precedent: enoriaşi excomunicaţi pentru că şi-au susţinut preotul

de Alex Nedea    |    04 Ian 2017   •   19:20
Decizie fără precedent: enoriaşi excomunicaţi pentru că şi-au susţinut preotul

Un preot din Focșani a ajuns simbolul luptei preoților ortodocși cu abuzurile ierarhilor. Părintele Vatră a intrat în dizgrația superiorilor după ce a refuzat să răspundă poruncii de a-și ceda apartamentul în care avea un magazin. Furia ierarhilor a fost atât de mare încât au căzut la mijloc și enoriașii, excomunicați după o decizie unică în ultimul mileniu și jumătate.

 

Vocea părintele Vatră se aude trist în fața altarului improvizat: „E o dramă pe care o mărturisesc toți preoții din ziua de astăzi: preotul care este unsul lui Dumnezeu a fost coborât la nivelul de sclav”. Tocmai a terminat slujba pe care o ține conștiincios în fiecare vineri într-o biserică amenajată într-un fost magazin de la parterul unui bloc. Locul i-a devenit refugiu după ce a fost izgonit din Biserica Ortodoxă Română pe care a slujit-o cu dăruire și dragoste până în ultima clipă.

 

O poveste despre bani şi lăcomie

Preotul Giorgică Vatră a devenit pentru mulți credincioși și clerici simbolul luptei preoțimii cu abuzurile și lăcomia ierarhilor. O luptă inegală căci superiorii au la dispoziție toate pârghiile și preoții nu au niciuna. El e unul din slujitorii înlăturați din considerente financiare după ce ani de zile a stat și a îndurat cererile de bani tot mai insistente de sus. „Episcopatul pune presiuni prea mari pe preoți iar aceste presiuni inevitabil coboară la nivelul oamenilor și atunci oamenii socotesc că preotul este vinovat, preotul este lacom, lui nu-i mai ajunge iar preotul este lovit de episcop în cap cu bastonul în cap să strângă mai mult, oamenii fug de biserică pentru că această cerere de bani îi îndepărtează inevitabil și preotul este jignit și de sus, și de jos și preotul ajunge în situația actuală să fie socotit un nenorocit, un lacom de bani”, povestește cu amărăciune părintele amintindu-și de anii întregi de umilințe.  Cu dragoste și-a început și misiunea de preot în urmă cu peste 20 de ani luând-o de jos într-o parohie sătească săracă din județ. Apoi a acceptat să vină la oraș și să pornească de la zero, primind o parohie nouă, înființată între blocuri, care nu avea nici măcar biserică. Cu multă trudă a reușit să strângă în jurul lui o comunitate puternică de credincioși împreună cu care a înălțat un lăcaș de cult și a transformat parohia în una din cele mai implicate social din tot episcopatul întins pe două județe.

 

O parohie model, căzută în dizgraţie

 „Eram singura parohie care oferea mâncare săptămânal săracilor, aveam biblioteca parohiei, era o parohie vie, activă. Mulți o socoteau ca fiind cea mai bună parohie din oraș în sensul prezenței credincioșilor, în sensul acțiunilor sociale. Eram o parohie unde mustea credința, devenisem un model”.

Într-o ierarhie normală părintele Vatră ar fi fost considerat un cleric bun și ar fi fost poate chiar promovat. Dar el a pățit exact reversul. La scut timp de la numirea Înaltpreasfințitului Ciprian ca nou arhiepiscop, părintele a devenit unul din cel mai urâți preoți de către sistem. Totul a pornit de la un magazin pe care îl deținea în oraș. Se împrumutase de la bancă și cumpărase un apartament central unde își deschisese o librărie.

„ Acolo vindeam cărți, icoane și obiecte de cult. Era un magazin complex unde vindeam și lumânări de nunți de botez și mici cadouri, mici suveniruri. A fost un lucru pozitiv, am mărturia a sute de oameni care spun că s-au apropiat de credință, de Hristos, prin faptul că au citit o carte sau mai multe cumpărate de acolo”. Spune că magazinul funcționase ani de zile cu permisiunea verbală a fostului arhiepiscop Epifanie, decedat în 2013 .

Altfel nu ar fi fost posibilă funcționarea atâta vreme la vedere, în centrul orașului. Dar după instalarea noului arhiepiscop,  magazinul a atras atenția ierarhului care a acuzat că deținerea spațiului de părinte încalcă statului bisericii. A fost chemat de urgență la Arhiepiscopie și i s-a cerut nici mai mult nici mai puțin decât să cedeze spațiul. Mărturie stă o hârtie din partea Arhiepiscopiei în care i se punea în vedere că cedarea magazinului ar fi dus automat la „răscumpărarea a o parte din faptele reprobabile”.

„Dacă am ajuns la momentul în care spălăm păcatele cu bani, deja suntem în Evul Mediu unde se vindeau indulgențe, spuneau că faptele sfinților prisosesc, sunt în patrimoniul Bisericii Catolice și, dacă ai făcut o crimă, cumperi 50 de indulgențe și cu asta se spălau păcatele. Păcatele nu se spală niciodată cu bani, se spală cu lacrimi, părere de rău pentru ce ai făcut”.

Părintele a refuzat cedarea magazinului întrucât avea încă rate la el pe care nu le-ar fi putut acoperi în lipsa spațiului. Opoziția aceasta i-a fost în final fatală. Ura ierarhului e exemplificată într-o înregistrare audio unde se aude glasul arhiepiscopului înfierându-l pe Vatră în fața foștilor colegi.

„Luați-l de gât și trântiți-l de perete, ca să se învețe minte escrocul, ticălosul, debilul. A mâncat pâine din spațiul bisericii atâția ani de zile, a fost un naimit și acuma vrea să îi ducă în eroare în continuare. Luați atitudine, trântește-l de perete, unde l-ați întâlnit pe Vatră în cimitir trebuia să îl trântiți cu capul de bordură să îi vină mintea la cap, cum își permite nemernicul?!”. Înregistrarea a fost făcută publică de Iulian Gavriluță, un fost preot devenit jurnalist local în Buzău.

„Înregistrarea e o mărturie cu subiect și predicat, deci nu mai merge o interpretare aforistică, e un îndemn la violență: «Să îl trântiți cu capul de bordură!». Cred că cine investește în borduri la Buzău o să aibă o afacere de succes, atât de mulți preoți sunt împotriva lui Ciprian și cred că dacă ar fi după el i-ar da de toți cu capul de bordură”, apreciază Gavriluță care susține că înregistrarea e autentică și netrunchiată. În replică, reprezentanții arhiepiscopiei spun că înregistrarea nu este nicidecum un îndemn la violență : „Prin acele cuvinte – e adevărat, dure – acesta a dorit să transmită preoților săi mesajul că, față de preoții falși, care induc în eroare pe credincioși, trebuie să fie mai intransigenți, dar nu într-o formă violentă, cum s-a interpretat de către detractorii ierarhului”.

Cât despre cazul preotului Vatră Arhiepiscopia precizează că „ pe parcursul a trei ani, 2013-2016, în pofida insistențelor noului arhiepiscop al Buzăului  și Vrancei  de a-și închide afacerea pentru a se dedica exclusiv misiunii preoțești- așa cum a făgăduit la hirotonie, când a citit solemn mărturisirea- jurământ în fața Sfântului Altar- fostul preot Vatră  a avut în mod repetat o atitudine necuviincioasă și sfidătoare față de autoritatea bisericească superioară și de deciziile acesteia”.

 

Primele excomunicări din lumea ortodoxă recentă

Furia arhiepiscopului s-a revărsat și asupra enoriașilor preotului Vatră. Trei dintre ei au fost caterisiți, o măsură care nu a mai fost luată în lumea ortodoxă de la începuturile creștinismului pe aceste meleaguri. Pedeapsa vine după ce enoriașii au ieșit în stradă să-și susțină duhovnicul. Doi dintre credincioși au fost ulteriori iertați de IPS Ciprian, dar organizatorul protestelor, o femeie cu frica lui Dumnezeu, a rămas cu sancțiunea. Se numește Nela Panaite și arhiepiscopia o acuză că a avut o atitudine sectară și „nu a înțeles niciodată ce este cu adevărat biserica și cum trebuie să se comporte cu adevărat un credincios în interiorul comunității. Nela Panaite a organizat proteste prin care condamna decizia de a-l muta pe preotul Vatră din biserica ctitorită de ea și de ceilalți credincioși. „Ne ia biserica, ne ia preotul, ne ia tot. Dar acolo sunt banii noștri, noi am depus bani să facem biserica, ei nu au pus nici cinci bani găuriți. Le-am spus asta verde în față și de asta probabil au hotărât să mă excomunice”

 

 „Eram singura parohie care oferea mâncare săptămânal săracilor, aveam biblioteca parohiei, era o parohie vie, activă. Mulți o socoteau ca fiind cea mai bună parohie din oraș în sensul prezenței credincioșilor, în sensul acțiunilor sociale. Eram o parohie unde mustea credința, devenisem un model - preotul Vatră

 

Despre cazul preotului Vatră Arhiepiscopia precizează că pe parcursul a trei ani, 2013-2016, în pofida insistențelor noului arhiepiscop al Buzăului  și Vrancei  de a-și închide afacerea pentru a se dedica exclusiv misiunii preoțești fostul preot Vatră  a avut în mod repetat o atitudine necuviincioasă și sfidătoare față de autoritatea bisericească superioară și de deciziile acesteia.

×