x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Face puscarie in locul fratelui mai mare

Face puscarie in locul fratelui mai mare

17 Feb 2004   •   00:00

Justitia il confunda mereu pe un recidivist din Arad cu fratele sau din Vaslui.

Ion Dumitru, un taran din comuna Pogana - Vaslui, parca este urmarit de un blestem: el, om cu frica lui Dumnezeu, a tras mereu ponoasele asemanarii izbitoare cu fratele lui, Gheorghe, un infractor inrait. Din cauza unor erori judiciare, Ion Dumitru a fost de doua ori condamnat si inchis in locul fratelui sau
VIOREL ILISOI

Gheorghe Dumitru, fratele mai mare, isi face veacul prin Semlac, o comuna de frontiera din Arad. Cand mai face cate o trasnaie penala, fratele lui, Ion, din Pogana, este ridicat de politie si bagat la zdup. In trei ani s-a intamplat asta de doua ori. Prima data, condamnat in lipsa la trei ani de inchisoare, Ion Dumitru a fost eliberat dupa noua luni - abia atunci i s-au luat amprentele si s-a dovedit ca nu el este faptasul. A doua oara a fost condamnat, tot in lipsa, la patru ani si zece luni de inchisoare, fiind eliberat dupa un an si opt luni.
Prin minuta nr. 1.932 din 9 octombrie 2003, Judecatoria Arad "anuleaza mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 306/2000 al Judecatoriei Arad, precum si celelalte forme de executare emise in baza sentintei anulate". Acum, Ion Dumitru este, in sfarsit, in libertate, alaturi de sotia sa si de cei cinci copii ai lor. Dar sta mereu cu teama ca intr-o zi ar putea fi iarasi arestat.

Batut de soarta
La 42 de ani, Ion Dumitru arata cu mult mai in varsta. Ofteaza tot timpul, ca o vaduva, si i se rupe inima cand se uita la cei cinci copii, care nu au dupa ce bea apa. Casa nu are, pamant nu are. Locuieste cu toata familia la socru-sau, intr-o incapere in care cele mai de pret lucruri sunt niste hamuri. Alocatia copiilor, ajutorul social si pensia de CAP a soacrei sunt toti banii din care traiesc noua suflete. Si cea mai mare parte a acestor bani ii toaca socrul, Hurduc, pe bautura. Nimeni nu mai stie cand a fost acesta treaz ultima oara - se pare ca prin ‘97, cand n-a putut bea vreo saptamana, din cauza galcilor umflate.
Singurul sprijin al familiei este o martoaga, o aratare de cal pe care o sufla vantul. Nicaieri saracia nu are chipul mai hidos decat in ograda lui

Ion Dumitru. Puscariasul de rezerva
"Prima oara m-au luat intr-o dimineata - povesteste Dumitru -, pe 19 septembrie 2000. Dar pentru ce? Habar n-aveam. M-au dus la arest la Barlad si m-au tinut acolo vreo cinci luni, pe urma m-au trimis la Arad. Eu n-am scoala, nu stiu sa scriu la avocati, n-am avut treaba cu legea niciodata, poate stateam acolo toata pedeapsa, daca nu scria domnul consilier Stefan Tanase, de la noi din comuna, ca sunt nevinovat. Eu n-am fost la nici un proces, nu m-a intrebat nimeni nimic. Dar acolo, la Arad, cand mi-au luat amprentele, s-a vazut ca nu corespunde cu dosarul si am mai stat vreo luna si m-au pus in libertate.
Fratele meu, Ghita, a furat o vaca pe-acolo, s-a dat in numele meu si m-au judecat pe mine. Noi semanam bine. El e mai mare cu cinci ani, dar pare mai tanar, ca a avut viata de petreceri, nu ca mine. Nu stiu exact cum s-a intamplat. M-am trezit in puscarie, atata stiu. Si pe urma m-au mai arestat o data. Ghita face cate o boacana, dispare in strainatate si pe cine sa bage la inchisoare? Pe Ion, ca-i mai prost!"

Din nou dupa gratii
A doua oara, Ion Dumitru a fost arestat in ianuarie 2002 si a fost pus in libertate in august 2003. Ar fi trebuit sa stea in inchisoare patru ani si zece luni. Condamnat tot la Judecatoria Arad, judecat tot in lipsa. Se stia ca e ceva necurat la mijloc, dar a fost mentinut dupa gratii, desi concomitent fratele lui era judecat - si el in lipsa - pentru fals privind identitatea. Eliberarea lui Ion Dumitru a fost posibila dupa ce Marius Salajan, consilier judetean in Arad, a facut publica eroarea judiciara. Ambele sentinte au fost anulate. O reparatie tarzie. Ce se putea intampla mai rau se intamplase: un om nevinovat fusese inchis.

Ruinele dreptatii
Bietul taran din Pogana a fost batjocorit, la inchisoare, in cele mai inumane chipuri cu putinta. Ajunge sa spunem ca a fost internat in spitalul penitenciar Jilava cu "abces anal fistulizat" (foaia de observatie medicala 10797/26. 05. 2003). "Daca ma mai baga o data la inchisoare, nu cred ca voi mai iesi viu de acolo. Nu mai suport. Macar daca eram vinovat, o trageam pentru mine, nu pentru altul" - zice el.
Acel "altul" e fratele lui. Ghita. Niciodata nu s-au avut ca fratii. "Nu l-am mai vazut de vreo cinci ani. Mi-a furat buletinul si a disparut, am auzit ca ar fi prin strainatate. Eu am fost toata viata ciuca bataii pentru ce facea el: si acasa, si la scoala, si acum. El era smecher, eu mai molcut.


Constitutia Romaniei
Articolul 52, punctul 3

"Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta." As avea incredere sa-i las cheile primariei

Titi Neagu
primarul comunei Pogana
"E un om in care as avea incredere sa-i las cheile primariei pe mana. L-am vazut ca e necajit, am apreciat ca isi ingrijeste copiii cum poate si-i trimite la gradinita, la scoala, l-am ajutat cum am putut. I-am dat si o bucata de pamant sa-si faca o casa a lui, sa nu mai stea cu socrii. S-a apucat omul si si-a ridicat de unul singur niste pereti din lut cu paie, pus cu furca... Dar a fost arestat a doua oara si n-a mai apucat sa puna un acoperis pe casuta aia, a plouat peste pereti si s-au prabusit, i-a carat apa la vale..." As vrea eu sa am mai multi ca el in comuna

Nelu Macovei
comandantul Postului de Politie din Pogana
"Eu nu am avut probleme cu Dumitru Ion. E un om linistit, nu bea, nu fumeaza, nu l-am vazut niciodata la crasma, ca pe socru-sau, care, daca a castigat intr-o zi 50.000 cu caruta, i-a baut pe loc. E muncitor, munceste cu ziua pe la altii sau trage cu navodul la barajul Cuibul Vulturilor, mai aduce si el un peste acasa... E respectuos, e om cu frica lui Dumnezeu. As vrea eu, ca politist, sa am mai multi ca el in comuna... Dar daca a venit mandat, a trebuit sa-l ridic, asta e legea." Asa-i in tara asta: dreptatea e pentru cei cu bani

Stefan Tanase
consilier comunal
"Am scris peste tot ca sa atrag atentia ca s-a facut o greseala. Acum au fost anulate condamna rile, dar el inchisoarea a facut-o, chinul l-a tras, casa i s-a daramat... Temesan, care a nenorocit o banca si atatia depuna tori, cere acum despagubiri de sute de mii de dolari de la statul roman, ca a fost inchis. Dar amaratul asta, care nici mamaliga goala nu are de mancat, are el bani sa deschida proces ca sa fie despagubit? N-are. Ca asa-i in tara asta: dreptatea e pentru cei cu bani." Nelegiuirea asta n-ar trebui sa se poata

Catinca Hurduc
soacra lui Ion Dumitru
"Sunt suparata de supararea lui, ca il vad cum plange cand n-are ce da mancare la copii. Cinci guri, mamuta, are de hranit. Iaca este Marius, iaca este Ancuta, Cristina, Alexandru si asta mititica, Loredana. Da-i tine la scoala, din ce are, din ce n-are, si-s spalatei, vezi, curatei, o zi nu lipsesc. Nu pricep nimic: adica stai asa pe prispa si cosi hamuri si vine militia si te duce la inchisoare? Nelegiuirea asta n-ar trebui sa se poata, mamuta!"

×
Subiecte în articol: reportaj inchisoare dumitru arad m-au