x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje În Siria se făcea plajă săptămâna trecută

În Siria se făcea plajă săptămâna trecută

de Diana Scarlat    |    03 Oct 2016   •   07:08
În Siria se făcea plajă săptămâna trecută

O familie de sirieni și-a vizitat rudele, chiar în perioada atacurilor armate din luna septembrie. Mărturiile lor despre viața reală din Siria sunt teribile: oamenii încearcă să ducă o viață normală, chiar sub amenințările armatelor. Ba chiar își permit să meargă la plajă, spre stupefacția celor care au considerat deplasat materialul prezentat de ambasada Siriei, la începutul lunii trecute, la Festivalul Ambasadelor, desfășurat la București.

„Am avut un șoc atunci când m-am dus să cumpăr dulciuri. N-am mai fost în Siria din 2011, când puteam să cumpăr o pungă mare de dulciuri cu 20 de lire, iar acum am avut nevoie de 1.500 de lire. Dar am fost la plajă, am înotat și am putut să fac cele mai frumoase poze, pe malul mării, cu asfințitul. Treceau avioanele pe deasupra noastră, când eram în apă, și le făceam cu mâna piloților. Ne făceau și ei cu mâna și-i vedeam, pentru că zburau foarte aproape de apă”, este mărturia unei adolescente curajoase, care s-a bucurat să se mai simtă o dată acasă, pe Coasta Siriei, la plajă, cu prietenele.

S-a întâmplat nu mai departe de săptămâna trecută, când știrile despre atacurile sângeroase din Siria au ținut zile în șir primele pagini ale ziarelor românești. Sirienii care merg acasă nu consideră ieșirea lor la plajă sau la cumpărături drept acte de inconștiență, ci o încercare de a trăi în normalitate. Unii își imploră familiile să plece, însă cei rămași, mai ales vârstnicii, vor să rămână în țara lor, după o viață întreagă de muncă. Își asumă riscurile, așa cum și cei care caută normalitatea în orașele siriene neocupate de SI își asumă posibile atacuri, în orice moment, însă nu renunță la viața pe care o știau într-un anumit fel.

„Să nu vă mirați că oamenii se duc la plajă în Siria. Așa s-a-ntâmplat întotdeauna. Doar că acum sunt mult mai puțini cei care îndrăznesc să iasă la mare. Plaja e împărțită în trei segmente bine delimitate: o parte pentru cei care vor să stea în bikini, unde nu au voie să intre femeile acoperite, o altă parte mixtă, unde au voie să intre toți cei care vor, dar femeile care se descoperă aici își asumă riscul de a fi ciupite, iar altă parte este doar pentru femeile acoperite, unde nu au acces nici bărbații, nici femeile care fac plajă în costum de baie. Plaja mixtă este singura cu acces gratuit, dar este evitată de obicei, pentru că cei mai mulți vor să nu fie deranjați. Celelalte au o taxă, dar foarte mică, însă nu îi deranjeazî nimeni pe ccei care aleg să facă plajă în costum de baie și nici pe femeile care aleg plaja dedicată celor care stau acoperite”, mărturisește tânăra.

Orașele siriene par a conserva viața în limitele normalității, însă refugiații interni, veniți din zonele cu o mai accentuată strictețe religioasă, dau astăzi altă imagine zonelor care au fost în ultimele decenii mai permisive, povestesc cei care au ajuns acolo. „În special femeile din Aleph sunt acoperite. Asta nu vedeam pe străzi până acum câțiva ani. Cele mai multe nu muncesc, iar ziua se plimbă, la cumpărături”, spune alt membru al familiei. În rest, cumpărăturile se desfășoară normal, ca într-o zonă în care e pace. Mai mult, sirienii obișnuiesc să lase pungile pline în fața magazilelor, dacă vor să cumpere ceva din altă parte, și nimeni nu se atinge de cumpărăturile lor până când se întorc să le recupereze, spun sirienii.

Sunt, însă, și incidente, despre care povestesc cei care au scăpat de atacuri. „Chiar cu o zi înainte de a ne întoarce în România a fost o explozie sub un pod pe sub care am trecut în fiecare zi, timp de trei săptămâni. Știam că e periculos să trecem pe acolo, dar am riscat, pentru că ajungeam mai repede prin acea zonă. Din fericire, nu a fost explozia când am trecut noi”, spune unul dintre sirieni. Mulți speră să se revină la viața pe care o aveau înainte de război și să se poată întoarce în țara natală.

×