x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Respect pentru suporteri!

Respect pentru suporteri!

de Daniela Dobre    |    12 Mar 2012   •   21:00
Respect pentru suporteri!

Daca ar fi sa exprim intr-o singura expresie ce simt in urma participarii la protestele din Piata Universitatii, cred ca aceasta ar fi: 'Respect pentru suporteri!'. Nu din cauza ca nu as simti respect si pentru ceilalti partici­panti, din contra, m-am apropiat de toti cei care vin in Piata, indiferent ca sunt tineri sau batrani, intelectuali sau muncitori, studenti sau pensionari, monarhisti sau republicani, ecologisti, voluntari in campania Sal­vati Rosia Montana, afiliati la mis­ca­rea Occupy Romania sau nationalisti.

Si totusi, de ce port un sentiment de respect atat de puternic pentru suporteri? Intrucat m-au facut sa imi infrang prejudecatile pe care le-am avut fata de ei pana acum. Nu am fost niciodata microbista si pana acum cateva saptamani mersesem la un singur meci de fotbal, al echipei nationale, acum cativa ani. Vedeam suporterii doar la televizor si mi se parea ca sunt un grup format din oameni ce provin din medii indeosebi marginalizate, care de principiu nu au avut acces la educatie si cu o tendinta de a reactiona violent. Nu era nici pe departe o imagine flatanta la adresa lor. Dar la putin timp de la debutul protestelor din Piata am reali­zat cat de departe de realitate eram si cat de mult poate sa denatureze televizorul perceptia. Suporterii au fost poate categoria cea mai constanta in Piata sau macar cei care s-au auzit cel mai puternic. Nu neapa­rat pentru ca ar fi fost majoritari nu­meric, ci pentru ca au voci pu­ternice si rezistenta la intemperii. Imi aduc aminte ca pe 24 ianuarie, dupa ora 22:00, cand mai erau putini oameni in Piata, erau cativa suporteri care scandau si sareau cu o rezistenta demna de invidiat, uzi pana la piele, care au tinut sa faca neaparat o hora langa fantana de la Universitate.

Dar cel mai mult m-a impresio­nat gestul suporterilor de la meciul ami­cal Romania – Uruguay. Acestia au aparat bannerul pe care scria FRF=RMGC de furia necontrolata a angajatilor BGS si a jandarmilor, care nu s-au oprit de la a interveni in forta, in mod evident disproportionat fata de gestul care a declansat reactia lor, folosind inclusiv gaze lacrimogene. Pe langa faptul ca am fost socata de violenta de care au putut da do­va­da cei platiti de toti cei care ne aflam pe stadion, cat si de restul contribuabililor romani, pentru a asigura paza si ordinea. Or, ei au facut exact contrariul, au declansat fara motiv vio­len­tele de la meci, am cazut in admiratie pentru suporteri. Suporterii au demonstrat in nenumarate randuri ca sunt cu adevarat patrioti, ca sunt printre putinii dispusi sa incaseze pumni, picioare si gaze lacrimogene pentru o cauza dreapta.

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii