x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România are 9 milioane de locuințe, dar de trei ori mai puține polițe de asigurare încheiate

România are 9 milioane de locuințe, dar de trei ori mai puține polițe de asigurare încheiate

de Adrian Stoica    |    24 Aug 2021   •   07:20
România are 9 milioane de locuințe, dar de trei ori mai puține polițe de asigurare încheiate

Cea mai mare despăgubire acordată anul trecut de companiile de asigurare membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare Reasigurare (UNSAR) în baza unei polițe de asigurare facultativă pentru locuințe a fost de circa 400.000 de euro (1,9 milioane de  lei). Aceasta a fost achitată în vederea acoperirii daunelor cauzate de un incendiu, iar valoarea ei a fost cu 145% mai mare față de cea mai mare despăgubire achitată în 2019. În ciuda riscurilor la care se expun, românii continuă să fie reticenți când vine vorba despre încheierea unei polițe de asigurare a locuinței. La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, pentru cele 9,1 milioane de locuințe, erau încheiate 3,3 milioane de polițe de asigurare obligatorie și facultativă.  

 

De altfel, incendiul este cauza generatoare a celor mai mari cinci daune achitate în 2020 în baza polițelor destinate locuințelor, arată datele UNSAR. Anul trecut, valoarea acestui top 5 a fost de aproximativ 4,6 milioane de lei, în creștere cu 66% față de valoarea înregistrată în 2019. Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2021, au înregistrat o valoare mai mare cu 11% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, în timp ce indemnizațiile brute plătite au fost în scădere cu circa 8%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare a crescut cu 5%.

 

 

„Aceste realități confirmă importanța protejării unuia dintre cele mai importante bunuri pe care le avem – locuința. Conform statisticilor, peste 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc. Cu toate acestea, la nivel național, sub 20% din totalul locuințelor sunt asigurate printr-o poliță de asigurare facultativă”.

Adrian Marin, președintele UNSAR

 

Care este diferența dintre polița obligatorie și cea facultativă

 

În timp ce asigurarea obligatorie a locuinței PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundații și alunecări de teren, până la limita de 20.000 de euro/10.000 de euro (în funcție de tipul construcției), o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri precum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței. Mai mult, polițelor facultative li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, asigurarea aparatelor electrice/ electronice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (cum ar fi pagubele provocate vecinilor). Spre exemplu, avariile accidentale ale instalațiilor interioare au generat 23% din numărul dosarelor de daune achitate în ultimii doi ani de către asigurătorii membri UNSAR.

 

 

11 milioane de lei plătite pentru cele mai mari 50 de daune

 

 În 2020, asigurătorii membri UNSAR au plătit despăgubiri, în baza polițelor facultative, de peste 11 milioane de lei pentru cele mai mari 50 de daune aferente asigurărilor de locuințe – în creștere față de anul 2019 cu 16%. Riscul care a generat cele mai mari despăgubiri a fost incendiul (peste 9,1 mil. lei, în creștere cu 11% față de 2019), urmat de alunecările de teren (peste 700.000 de lei, în creștere cu 54%) și de inundații (peste 580.000 de lei, în creștere cu 13%), conform unei analize realizate la nivelul asociației.

 

 

https://asfromania.ro/uploads/articole/attachments/6102401f192c5031755989.pdf

 

pag. 34, Tabelul 37

 

Asigurarea obligatorie PAD este tot facultativă

 

În ciuda riscurilor de care românii sunt tot mai conștienți, ei continuă să ignore asigurarea locuințelor. Deși de 12 ani asigurarea caselor este obligatorie prin lege, din cele 9,1 milioane de locuințe, doar 1,8 aveau la sfârșitul lunii iulie încheiată o poliță poliță PAD (poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale). Asta înseamnă că la nivel național doar una din cinci locuințe este asigurată printr-o poliță PAD. Lucrurile stau însă și mai rău în județele din sudul țării și în Moldova.

×
Subiecte în articol: polițe de asigurare asigurare daune