x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scrisoare deschisă către societatea românească

Scrisoare deschisă către societatea românească

18 Mar 2012   •   21:00
Scrisoare deschisă către societatea românească

Acum cateva zile, domnul Mihai Raz­van Ungureanu, in aparitia sa la postul de televiziune Antena 3, a invitat la discutii trei reprezentanti ai protestatarilor din Piata Universitatii, pro­tes­tatari intre care ne aflam si ini­tia­to­rii prezentei scrisori deschise, fara a pretinde ca vorbim in numele tutu­ror.

Cat de sincera a fost aceasta asa-zi­sa deschidere spre dialog s-a vazut doua zile mai tarziu, cand joi, 15 martie 2012, protestatarii anti-Proiectul Rosia Montana si cei din Piata Uni­ver­­sitatii, veniti in semn de solidaritate cu primii, adunati in mod pasnic in fata Ministerului Mediului si Pa­du­ri­lor in deplina respectare a art. 39 din Constitutia Romaniei (libertatea intrunirilor) si a art. 3 din Legea nr. 60/1991 republicata privind intruni­rile publice, au fost privati de libertate in mod abuziv si chiar agresati fizic in mod repetat de catre organele de jandarmerie, la cererea Ministerului Mediului si Padurilor, parte a Guvernului pe care il conduce numitul domn Mihai Razvan Ungureanu.

In aceste conditii, nu vedem ce am putea discuta cu domnul Ungu­reanu. Incetarea agresiunilor si abu­zu­ri­lor indreptate impotriva noastra ar fi primul pas real catre dialog, daca intr-adevar s-ar dori dialogul. Ori­cum, asa cum am precizat si inainte, prin vocea domnului Claudiu Cra­ciun, dar si prin manifestarea care a avut loc in data de 14 martie 2012, in fa­ta Muzeului de Istorie Naturala "Gri­gore Antipa", pentru ca, din pa­ca­te, aceeasi jandarmerie, care se auto­defineste ca "organ represiv" si pen­tru care "ordinul bate legea", ne-a impiedicat, prin etalarea efecti­ve­lor si intimidare, accesul pe trotuarul din fa­ta Palatului Victoria, unde, chi­pu­ri­le, eram invitati la dialog, noi nu re­cu­noastem legitimitatea guvernului Ungureanu, numit de o putere care, potrivit sondajelor, nu mai re­pre­zinta aproape pe nimeni si care a ve­nit cu o atitudine de guvern proas­pat iesit din alegeri, care se pregateste sa gu­ver­neze pentru urmatorii patru ani, desi tot ce are de facut acest executiv este sa organizeze alegerile.

General vorbind, prin actiunile represive si abuzive repetate, puterea actuala ne-a aratat ca nu avem cu cine discuta. Asadar, o data in plus, ni se pare justificata revendicarea formulata inca din luna ianuarie privind demisia presedintelui Traian Basescu si convocarea alegerilor prezidentiale anticipate.

Solicitam de asemenea demiterea conducerii jandarmeriei, anularea tuturor proceselor-verbale de contraventie si adresarea de scuze publi­ce protestatarilor agresati si abuzati, precum si deschiderea unei ample anchete disciplinare si penale pentru identificarea si sanctionarea tutu­ror celor vinovati, din jandarmerie si din afara ei, pentru toate abuzurile care au avut loc, in Bucuresti, dar si in intreaga tara.

Incheiem prin a va asigura ca dezideratele dumneavoastra sunt si ale noastre si ca am luat calea strazii ca sa obtinem drepturi pentru noi toti. Nu includem aici mai multe despre obiectivele si lucrurile pentru care luptam, intrucat sunt mult prea multe, iar aceasta scrisoare deschisa nu dispune de spatiul necesar prezentarii tuturor.

Cu multa caldura sufleteasca, Un numar de "cium­pa­lace" si de "ciumpalaci" din Piata Universitatii – Arhitectura

×
Subiecte în articol: special