x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Traian Băsescu nu ne va închide gura cu o gaşcă de incompetenţi”

„Traian Băsescu nu ne va închide gura cu o gaşcă de incompetenţi”

de Cristian Ionescu    |    14 Mar 2012   •   21:00
„Traian Băsescu nu ne va închide gura cu o gaşcă de incompetenţi”

Dupa doua luni de proteste in Piata Universitatii, protestatarii constata cu amaraciune ca revendicarile majore, adresate celor care ii conduc, sunt total ignorate, spun ei, iar daca Traian Basescu isi inchipuie ca le poate inchide gura reformand o gasca de incompetenti corupti cu o alta gasca de corupti mai tineri, competenti doar in tehnici de ascultare, diversiune sau reprimare a manifestatiilor pasnice de strada, se insala. Un ciumpalac neobosit, Vlad Ioachimescu, face rezumatul celor doua luni de proteste.

'Cred ca majoritatea ne dorim ca Piata sa nu se termine dupa ce isi va fi atins scopul initial, ci ca acest maraton al democratiei sa fie un permanent semnal de alarma catre politicieni si, in acelasi timp, un ceas desteptator al cetatenilor. Sincer, nu cred ca intereseaza pe cineva din Piata modul in care ne caracterizeaza politicienii. Nici nu ne-am propus sa depasim denumirea de ciumpalaci, ba dimpotriva, ne-o asumam si o purtam cu mandrie. Important e doar cum ii caracterizam noi si cei de acasa pe politicieni. fitim ca asta ii deranjeaza foarte tare. Jandarmii ac­tio­neaza orbeste la ordinele unor indivizi aserviti, care interpreteaza legea dupa bunul lor plac sau dupa bunul plac al presedintelui, nicidecum in serviciul celor pe care sunt platiti sa ii protejeze.

Intarcuiti de jandarmi
Jandarmeria s-a transformat intr-un aparat de represiune al puterii asupra cetatenilor care protesteaza pasnic. Abuzurile jandarmilor sunt aproape zilnice si incep din clipa in care depasim tarcul trasat de ei in Piata Universitatii. De la simple in­ti­mi­dari sau legitimari in urma carora te trezesti acasa cu amenzi, desi nu ti s-a comunicat in prealabil ca vei fi amen­dat, pana la batai, schilodiri sau privarea de libertate, atunci cand te ridica fara motiv cu duba de trei ori intr-o zi si te abando­neaza noaptea pe strada, jandarmii incalca legea flagrant.

Lucrurile nu vor ramane cu si­gu­ranta asa, amenzile vor fi contestate, ii vom actiona in instanta, iar abu­zurile semnalate de noi vor ajun­ge pana la cele mai inalte forumuri europene daca va fi cazul. In acelasi timp vom continua sa protestam pasnic si sa cerem demisia conducerii Jandarmeriei. Alaturi de noi pro­testeaza si multi cetateni straini sau tineri romani plecati cu burse in afara granitelor. Acestia transmit mesajul nostru pe toate caile disponibile, informand corect atat presa inter­nationala, cat si diaspora despre protestele noastre. Am trecut cu bine peste nenumarate acuzatii si incercari de denigrare a spiritului Pietei Universitatii.

Chiar daca nu suntem mai deloc mediatizati, perceptia publica asupra noastra trece treptat de la suspiciune la convingerea ca suntem sinceri in demersul nostru. Nu cred ca cineva de buna credinta isi mai poate inchipui astazi ca, dupa doua luni de proteste, trecut prin frig cumplit si abuzuri ale Jandarmeriei, cineva o face pentru ca e platit.

Puterea va ceda
Motivatia care ne indeamna sa nu renuntam este pentru ca suntem extrem de incapatanati. Puterea nu isi permite si nu vrea sa cedeze, iar noi stim ca mai devreme sau mai tarziu o va face. Dupa ce va ceda in sfarsit, noi ne vom reintoarce in strada ori de cate ori va fi nevoie. Ne uneste sentimentul unic ca dupa douazeci de ani ajungi sa cunosti in strada oameni asemeni tie, oameni care s-au saturat, nu mai accepta si nu mai tac atunci cand o intreaga natiune doarme. Pentru prima data dupa atata timp redes­coperim ca a fi roman nu e o rusine, ci un lucru de care putem fi mandri.

Sarbatorim cel mai lung protest postdecembrist spontan, asa cum ne place cel mai mult. Majoritatea actiunilor noastre iau nastere pe loc in Piata, in functie de atmosfera serii respective. Vor fi cu siguranta si cu aceasta ocazie momente speciale fie ca vorbim despre cantece, excursii cu clasa, plimbari cu duba sau jocuri cu jandarmii. Ne vom simti bine fara indoiala si ne invitam toti prietenii.

Nu mai certati televizorul. Bietul aparat nu are nici o vina in afara de a va fi marit factura de curent. Afara a venit primavara, canta pasarile, se peticesc gropile, se monteaza noile bor­duri, se planteaza primele pan­selute in intersectii, iar cium­pa­la­cii si ciumpalacele va asteapta in Piata cu proteste reusite, cu muzica in suflet si zambetul pe buze.

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii